Τι αρέσει στα παιδιά με αυτισμό

Παιχνίδια και δραστηριότητες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών με αυτισμό. 

Νίκη Παπανικολάου
Τι αρέσει στα παιδιά με αυτισμό
Bigstock

Ο αυτισμός είναι μια φυσική παραλλαγή στον τρόπο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλος και στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι τα αυτιστικά παιδιά βιώνουν, κατανοούν και αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένους τρόπους.

Επίσης, έχουν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.

aftismos-asperger.jpg

Σε ποια ηλικία μιλάει ένα παιδί με αυτισμό;

Ειδικά ενδιαφέροντα

Τα αυτιστικά παιδιά μπορεί να έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για συγκεκριμένα αντικείμενα, θέματα ή παιχνίδια. Για παράδειγμα, μπορεί να συλλέγουν μόνο μπαστούνια ή τρένα, να ενδιαφέρονται για τα στατιστικά του ποδοσφαίρου ή να γνωρίζουν πολλά για τα υποβρύχια πλάσματα.

Αυτά τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ή πάθη μπορεί να είναι παροδικά ή δια βίου.

Αυτισμός: 2 ταινίες μικρού μήκους που αξίζει να δουν τα παιδιά

Επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά

Τα αυτιστικά παιδιά απολαμβάνουν να:

  • παρατάσσουν πράγματα, όπως αυτοκίνητα
  • να κάνουν το ίδιο πράγμα επανειλημμένα, όπως να ανοιγοκλείνουν τον διακόπτη φώτων.

Αισθητηριακές ευαισθησίες

Πολλά παιδιά με αυτισμό μπορεί να:

  • αναστατωθούν εύκολα από ορισμένους ήχους ή από τα έντονα φώτα
  • αναζητήσουν αντικείμενα που δονούνται όπως το πλυντήριο ή να κουνήσουν τα δάχτυλά τους στο πλάι των ματιών τους για να παρακολουθήσουν το φως να τρεμοπαίζει.
  • βρίσκουν τις μεταβάσεις ή τις ξαφνικές αλλαγές δύσκολες ή συντριπτικές.
pragmata-gia-ton-aftismo.jpg

Αυτισμός και δραστηριότητες

Τα παιδιά με αυτισμό απολαμβάνουν συχνά τις ίδιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες με τα άτομα που δεν πάσχουν από κάποια αναπηρία. Τους αρέσει η μουσική, το κολύμπι, η πεζοπορία, το τραγούδι, η ιππασία.

Επίσης, είναι πιθανόν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε κάποια δραστηριότητα στην οποία να έχουν γίνει «ειδικοί», όπως το δελτίο καιρού, οι διαδρομές λεωφορείων, η γεωγραφία, οι μάρκες αυτοκίνητων, οι αθλητικές ειδήσεις, κ.λπ. Για άλλα παιδιά, τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα μπορεί να είναι πράγματα που ερεθίζουν τις αισθήσεις τους, όπως το να βλέπουν το νερό να τρέχει και να χάνεται στην αποχέτευση, να ξεφυλλίζουν τις σελίδες ενός βιβλίου, να κουνούν ένα κομμάτι σύρμα, να τρίβουν τα χέρια τους σε συγκεκριμένα υφάσματα, κ.λ.π.

Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά αυτισμού;

Μπορούν να εργαστούν τα άτομα με αυτισμό;

Ναι. Σε κοινότητες που παρέχουν εκπαίδευση κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων και στη συνέχεια με ειδικά εκπαιδευμένους «επαγγελματικούς καθοδηγητές», τα άτομα με αυτισμό αποκτούν δεξιότητες που τους δίνουν τη δυνατότητα να εργάζονται με επιτυχία. Κάποιοι μπορούν να εργάζονται σε τυπικές θέσεις στην κοινότητα, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να είναι επιτυχημένοι σε ειδικά προστατευμένα επαγγελματικά προγράμματα για άτομα με αναπηρίες.

Παρ' όλ' αυτά, σε κοινωνίες που δεν παρέχουν ειδική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση για τα αυτιστικά άτομα, τα περισσότερα άτομα με αυτισμό δεν θα μπορέσουν να εργαστούν ως ενήλικες.

Με πληροφορίες από το autismgreece.gr, raisingchildren.net.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved