Ανάπτυξη μωρού 0–3 μηνών

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας 0 έως 3 μηνών.

Ο κόσμος μπορεί να είναι ένα μεγάλο και τρομακτικό μέρος για ένα νέο μωρό. Δεν ξέρει ότι είστε εκεί για να το παρηγορήσετε, να το ταΐσετε και να το φροντίσετε.

Το μωρό σας δεν μπορεί να καταλάβει ότι νιώθει άνετα επειδή είναι χορτάτο και ασφαλές ή ότι νιώθει άβολα επειδή φοβάται ή πεινάει.

Από τη μυρωδιά και τη φωνή σας, το μωρό σας θα μάθει γρήγορα να αναγνωρίζει ότι είστε το άτομο που το παρηγορεί και το ταΐζει, όχι όμως ότι είστε ο γονιός του. Άλλωστε είναι πολύ νωρίς.

5 εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά 11 μηνών

Ωστόσο, ακόμη και από τη γέννησή του, το μωρό σας θα αρχίσει να επικοινωνεί με σήματα όταν είναι κουρασμένο και πεινασμένο ή όταν είναι ξύπνιο και σε εγρήγορση.

Το μωρό σας μαθαίνει συνεχώς. Δουλειά σας είναι να το βοηθήσετε να γνωρίζει ότι ο κόσμος είναι ένα φιλικό μέρος, όπου οι ανάγκες του θα ικανοποιούνται, ώστε να μάθει να αισθάνεται ασφαλές και αγαπημένο.

Κοινωνικό και συναισθηματικό

Για το νέο σας μωρό, όλα είναι καινούργια και τρομακτικά στην αρχή, ακόμη και η αλλαγή πάνας.

Δεν γνωρίζει ότι είναι ένα άτομο.

Δεν ξέρει ποιος έρχεται όταν κλαίει.

Νιώθει ευτυχισμένο όταν το ταΐζουν, αλλά δεν ξέρει τι σημαίνει «ευτυχισμένο».

Κλαίει όταν πεινάει ή είναι κουρασμένο, αλλά δεν καταλαβαίνει ότι είστε εκεί για να το φροντίσετε.

Μωρό 5 μηνών: Κινητικότητα, αντίληψη, ακοή, ομιλία

Κλάμα

Τα μωρά κάτω των 3 μηνών συχνά κλαίνε πολύ, ιδίως αργά το απόγευμα ή το βράδυ.

Μην κουνάτε έντονα το μωρό σας για να το ηρεμήσετε, κρατήστε το στην αγκαλιά σας, δείξτε του ότι είστε εκεί για εκείνο και λικνίστε το απαλά.

Τα νεογέννητα μωρά δεν κλαίνε για να τραβήξουν την προσοχή σας ή για να σας τιμωρήσουν.

Κατά τους 3 πρώτους μήνες, ένα νεογέννητο μωρό δεν ελέγχει το κλάμα του. Τα μωρά θα κλάψουν εξαιτίας κάποιου γεγονότος που νιώθουν ή που συμβαίνει. Δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και ότι μπορεί να είστε σε θέση να τα βοηθήσετε να νιώσουν καλύτερα.

Στο μωρό σας αρέσει η γεμάτη αίσθηση που έχει μετά το τάισμα, όταν ακούει την καταπραϋντική φωνή σας ή όταν το αγκαλιάζετε. Δεν του αρέσει να νιώθει πεινασμένο ή φοβισμένο. Αλλά δεν μπορεί να καταλάβει ότι τα συναισθήματα προκαλούνται από μια γεμάτη κοιλιά ή από την πείνα.

5 μηνών μωρό - Ανάπτυξη, ορόσημα & κατορθώματα

Γιατί το μωρό κλαίει όταν εσείς είστε αναστατωμένη

Επειδή τα μωρά αισθάνονται αλλά δεν είναι ακόμη σε θέση να σκεφτούν, αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά σας. Θα είναι ήρεμα όταν είστε ήρεμη και δυσαρεστημένα αν είστε δυσαρεστημένη.

Αν αισθάνεστε αναστατωμένη, θα αισθανθούν και εκείνα αναστατωμένα, αν και δεν θα ξέρουν γιατί αισθάνονται έτσι.

Έτσι, όταν εσείς είστε κουρασμένη και εκνευρισμένη, το μωρό σας μπορεί να είναι δύσκολο να ηρεμήσει, κάνοντας τα πράγματα να φαίνονται ακόμα χειρότερα!

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό

Είναι πραγματικά αλήθεια. Κάθε μωρό έχει διαφορετική προσωπικότητα. Μπορεί να είναι χαλαρό και ήρεμο, ή ντροπαλό και ανήσυχο, ή να αναστατώνεται εύκολα.

Θα το γνωρίσετε αυτό κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Το μωρό σας είναι διαφορετικό και θα μεγαλώσει και θα αναπτυχθεί με τον τρόπο που του ταιριάζει.

2 μηνών μωρό: Ύπνος, δραστηριότητες και τι μπορεί να κάνει

Το πρόσωπο και η φωνή σας

Το ανθρώπινο πρόσωπο είναι το πρώτο και πιο σημαντικό σχήμα που μαθαίνει το μωρό σας. Οι ήχοι της ανθρώπινης φωνής είναι επίσης σημαντικοί, παρόλο που το μωρό σας δεν τους καταλαβαίνει.

Το μωρό σας ενδιαφέρεται για εσάς - ειδικά για τη φωνή και το πρόσωπό σας. Το να κοιτάζετε στα μάτια κάποιον είναι ζωτικό μέρος της δημιουργίας του δεσμού μεταξύ σας. Δείξτε στο μωρό σας το πρόσωπό σας και μιλήστε του απαλά από την αρχή.

Μην αισθάνεστε απογοήτευση αν το μωρό σας μερικές φορές αποστρέφει το βλέμμα του. Τα μικροσκοπικά μωράκια συχνά κουράζονται όταν αλληλεπιδρούν και απλά χρειάζονται ξεκούραση. Τα μωρά έχουν ανάγκη να νιώθουν ασφάλεια - ότι τα φροντίζετε. Συχνά αρχίζουν να χαμογελούν σε ένα οικείο πρόσωπο και να σας κοιτάζουν προσεκτικά από τις 4 έως τις 6 εβδομάδες.

Όταν όλα είναι υπερβολικά για εκείνο

Δεδομένου ότι το μωρό σας δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του, μπορεί να αναστατωθεί από τα πολλά ερεθίσματα.

Μπορεί εύκολα να νιώθει ότι το κατακλύζουν οι ήχοι, τα χρώματα, τα σχήματα ακόμη και η αφή. Μερικές φορές είναι απλά... πάρα πολλά για εκείνο.

Οι δυνατοί θόρυβοι μπορεί να τρομάξουν το μωρό σας τους πρώτους μήνες, αλλά μπορείτε να το ηρεμήσετε μιλώντας του με απαλή φωνή, σιγοτραγουδώντας, παίζοντας νανουρίσματα ή παίζοντας μουσική που συνηθίζατε να του βάζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μωρό 10 μηνών: Κινητικότητα, αντίληψη, ομιλία και ακοή

Δραστηριότητες

  • Τοποθετήστε ένα μόμπιλο πάνω από την κούνια τους.
  • Χαϊδέψτε διάφορα μέρη του σώματός τους για να δείτε πώς νιώθουν όταν τα αγγίζουν.
  • Μιλήστε τους απαλά και χρησιμοποιήστε το όνομά τους.
  • Παίξτε μουσική.
  • Τραγουδήστε στο μωρό σας.
  • Αγκαλιάστε πολύ το μωρό σας.
  • Αφήστε το πρόσωπό σας καθώς του μιλάτε.
  • Αντιγράψτε τις μικρές χειρονομίες του.
  • Κουνήστε το απαλά.

Διατροφή και ύπνος

Τα μωρά πρέπει να τρέφονται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας κατά τους πρώτους μήνες. Τα περισσότερα μωρά ξυπνούν κάθε 2 έως 3 ώρες για να τραφούν και κοιμούνται συνολικά 12 έως 20 ώρες κάθε μέρα - αυτό είναι φυσιολογικό. Ορισμένα μωρά θα ηρεμήσουν όταν απλώς τα αγγίζετε και τα ηρεμείτε - άλλα μπορεί να χρειάζονται τάισμα.

Μην αφήνετε το μωρό σας μπρούμυτα όταν κοιμάται. Ο ύπνος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου απροσδόκητου θανάτου στη βρεφική ηλικία.

Διατροφή βρέφους 6 έως 9 μηνών: Πρακτικές συμβουλές

Το μωράκι σας είναι μοναδικό

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μπορεί να αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς.

Έτσι, αν το μωρό σας δεν κάνει κάποια από αυτά τα πράγματα, μπορεί να αναπτύσσεται διαφορετικά. Ωστόσο, αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη του μωρού σας ή αν διαφέρει πολύ από εκείνη των άλλων μωρών στην ίδια ηλικία, μιλήστε με το γιατρό σας. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια νωρίς.

με πληροφορίες από το healthywa.wa.gov.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved