Ανάπτυξη μωρού 9-12 μηνών

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας 9-12 μηνών

Μαργαρίτα Νικολάου
Ανάπτυξη μωρού 9-12 μηνών
Bigstock

Το μωρό σας τώρα κινείται τριγύρω. Λέει κουβεντούλες με τον δικό του τρόπο και ήχους ζώων ή μιμείται εσάς σε ό,τι ήχο κάνετε.

Το μωρό σας λατρεύει που του μιλάτε και που κοιτάζετε εικόνες και ζωγραφιές σε παραμύθια και βιβλία. Μάλιστα μπορούν να δείξουν την αλεπουδίτσα ή την κοτούλα στο βιβλίο. Μπαμπαλίζουν πολύ και αντιγράφουν μερικές από τις λέξεις όπως «όχι», «ναι», «μαμά».

Ανάπτυξη μωρού 6-9 μηνών

Το μωρό σας μπορεί να είναι γκρινιάρικο και να αποφεύγει τους αγνώστους, αλλά χτίζει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί με εσάς και άλλα μέλη της οικογένειάς σας. Η προσωπικότητά του αρχίζει να φαίνεται και αυτό είναι κάτι που θα σας αρέσει πολύ.

Κοινωνικό και συναισθηματικό

Συνήθως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το μωρό σας αρχίζει να καταλαβαίνει την πολύ ιδιαίτερη σχέση του με εσάς και με τους φίλους και τους συγγενείς.

Θα χαμογελάει και θα φλυαρεί, θα προσπαθεί να συνομιλεί μαζί σας και θα αντιγράφει απλά παιχνίδια με τα χέρια, όπως το «χτύπα τα χέρια» ή το «γεια σου».

Αρχίζει να καταλαβαίνει ότι όταν φεύγετε θα επιστρέψετε ξανά και ότι είστε ακόμα εκεί ακόμα και όταν δεν σας βλέπει. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει επίσης ότι φοβάται όταν φεύγετε και αυτός είναι ο λόγος που κλαίει όταν εσείς ετοιμάζεστε να βγείτε από την πόρτα.

Το μωρό σας θα αρχίσει να είναι επιφυλακτικό απέναντι στους ξένους. Το να του μιλάτε όταν βρίσκεστε σε άλλο δωμάτιο μπορεί να το βοηθήσει να καταλάβει ότι δεν έχετε φύγει.

moro-troei-giaourti.jpg

Ανάπτυξη μωρού 0–3 μηνών

Το «κρυφτό» και το «κούκου τσα» είναι τα αγαπημένα του παιχνίδια. Το μωρό σας αρχίζει να καταλαβαίνει ότι όταν σας βλέπει το βλέπετε κι εσείς. Αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι αν δεν μπορεί να σας δει, δεν μπορείτε να το δείτε κι εσείς (γι' αυτό και βάζει τα χέρια του στα μάτια του για να κρυφτεί).

Το μωρό σας αρχίζει να καταλαβαίνει ότι αυτό που βλέπει στον καθρέφτη είναι ο εαυτός του. Επίσης αρχίζει πραγματικά να ξέρει τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει. Μπορεί να κλωτσάει και να αντιστέκεται στην ώρα αλλαγής πάνας ή να σπρώχνει με το χέρι ένα πιάτο με φαγητό που δεν του αρέσει.

Καταλαβαίνει πλέον το «όχι» και το «μη», αν και θα περάσουν τους επόμενους 18 μήνες ελέγχοντας τα δικά σας αντανακλαστικά. Μην εκπλαγείτε αν σας κοιτάζουν κατάματα περιμένοντας το «μη» σας.

Σωματική ανάπτυξη

Κινείται τριγύρω

Το μωρό σας κινείται πλέον μόνο του. Μπορεί να σέρνεται, να κυλιέται ή να μπουσουλάει στα τέσσερα.

Θα αρχίσει να τραβά τον εαυτό του μέχρι να σταθεί όρθιο, ενώ κρατιέται από εσάς, μια καρέκλα ή άλλα έπιπλα, και στη συνέχεια θα αρχίσει να περπατά, ενώ εξακολουθεί να κρατιέται.

Μπορεί να αρχίσει να περπατά μόνο του ή μπορεί να μην να αργήσει να περπατήσει. Αυτό εξαρτάται από το ίδιο. Είναι ένα σπουδαίο ορόσημο να βλέπετε το μωρό σας να «στέκεται στα δικά του πόδια», ακόμη και αν κρατιέται από κάτι.

Βρέφος 7 μηνών: Κινητική και συναισθηματική ανάπτυξη

Γίνεται ανεξάρτητο

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες του μωρού σας βελτιώνονται γρήγορα.

Μπορεί να πιάσει ένα αντικείμενο με τον αντίχειρα και τα δάχτυλά του, αντί να το αρπάζει με την παλάμη του χεριού του.

Σκαλίζει και δείχνει με το δάχτυλό του, χτυπά πράγματα μεταξύ τους και μεταφέρει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο. Αλλά δεν μπορεί ακόμα να ελέγξει το πώς να ακουμπήσει κάτι κάτω, γι' αυτό και συχνά ρίχνει ένα αντικείμενο.

Είναι πλέον σε θέση να κάθεται μόνο του για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και απολαμβάνει να εξερευνά αντικείμενα και τους ήχους που μπορεί να κάνει με αυτά, ενώ κάθεται στο πάτωμα.

Μπορεί να τρώει μόνο του μόνα του στο καρεκλάκι του, αν και συχνά ενδιαφέρεται περισσότερο να τα ζουλά και να τα ψηλαφίζει παρά να το φάει. Τέλος μπορεί να πιεί από ένα φλιτζάνι με στόμιο χωρίς βοήθεια.

Βάρος μωρού: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Γλωσσική ανάπτυξη

paramithia-gia-mora.jpg

Το μωρό σας καταλαβαίνει πλέον πώς λειτουργούν οι συζητήσεις (με τη σειρά).

  • Παρόλο που μπορεί να μην καταλαβαίνετε τι σας λέει, εκείνο θα «κουβεντιάζει», μιμούμενο το πώς ακούγεται μια συζήτηση.
  • Μπορεί να λέει λέξεις όπως «μαμά» και «μπαμπά».
  • Γνωρίζει αρκετές λέξεις και μπορεί να κουνήσει το κεφάλι του για το «όχι».
  • Αγαπά τη μουσική και τα στιχάκια και χοροπηδά κάθε φορά που ακούει κάποιο που του αρέσει πολύ. Μην εκπλαγείτε μάλιστα αν το δείτε να λικνίζεται στο ρυθμό του τραγουδιού που ακούει.
  • Του αρέσουν οι επαναλήψεις. Μπορεί εσείς να μην θέλετε να ακούσετε για 20η το «Ήταν ένας γάιδαρος με μεγάλα αυτιά» αλλά το μικρό σας θέλει και μάλιστα θα φωνάζει κάθε φορά που λέτε «για πού, για πού, για πού».

Τα μικρά παιδιά σε αυτή την ηλικία συνήθως ενδιαφέρονται πολύ για τα βιβλία με εικόνες. Το διάβασμα με το μωρό σας βοηθάει πραγματικά στην ανάπτυξη της γλώσσας του.

7 άγνωστα αναπτυξιακά ορόσημα μωρών

Δραστηριότητες

  • Αφήστε το παιδί σας να παίξουν με κατσαρόλια.
  • Τραγουδήστε του και επαναλάβετε φράσεις των τραγουδιών. Κουνηθείτε μαζί στον ρυθμό.
  • Ξεφυλλίστε παραμύθια και αναζητήστε τους χαρακτήρες στις εικόνες.
  • Παίξτε «κούκου τσα».
  • Καθήστε στο πάτωμα και χτίστε πύργους με τα τουβλάκια τους. Γκρεμίστε τους και ξαναχτίστε τους ξανά και ξανά και ξανά.
  • Γαργαληθείτε στο πάτωμα.

Σε αυτή την ηλικία, το μωρό σας θέλει να περνά χρόνο με τους ανθρώπους που έχει γύρω του αλλά ταυτόχρονα θα αρχίσει να δείχνει και ενδιαφέρον για παιχνίδια.

pote-mila-ena-paidi-me-autismo.jpg

Πότε να ανησυχήσετε

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν, μέχρι τους 12 μήνες, το παιδί σας:

  • ΔΕΝ σηκώνεται μόνο του για να σταθεί όρθιο.
  • ΔΕΝ κινείται.
  • ΔΕΝ αλλάζει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο.
  • ΔΕΝ κοιτάζει όταν το φωνάζετε με το όνομά του.
  • ΔΕΝ αντιγράφει απλούς ήχους όπως «μαμά» ή «μπαμπά».
  • ΔΕΝ χαμογελά, δεν γελά, δεν τσιρίζει και δεν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας.

Ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι ένα μεγάλο ζήτημα όταν τα μωρά αρχίζουν να κινούνται μόνα τους.

Προστατεύστε το μωρό σας και βεβαιωθείτε ότι όλα τα επικίνδυνα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, είναι κλειδωμένα ψηλά.

Βάλτε επίσης πράγματα που μπορεί να σπάσουν σε σημείο που το μωρό σας δεν θα μπορεί να φτάσει. Να θυμάστε ότι το μωρό σας δεν μπορεί να σταματήσει να αγγίζει ο,τιδήποτε φαίνεται ενδιαφέρον.

Τώρα που το μωρό σας μπορεί να σηκώνει μικρά πράγματα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να πνιγεί ή να καταπιεί επικίνδυνα αντικείμενα γι' αυτό θα πρέπει πάντα να το επιβλέπετε.

Παιχνίδια και δραστηριότητες για μωρό 5 μηνών

Το μωράκι σας είναι μοναδικό

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μπορεί να αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς.

Έτσι, αν το μωρό σας δεν κάνει κάποια από αυτά τα πράγματα, μπορεί να αναπτύσσεται διαφορετικά. Ωστόσο, αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη του μωρού σας ή αν διαφέρει πολύ από εκείνη των άλλων μωρών στην ίδια ηλικία, μιλήστε με το γιατρό σας. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια νωρίς.

με πληροφορίες από το healthywa.wa.gov.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved