7 περίεργες συνήθειες των νηπίων

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Συνήθειες νηπίων που ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απόλυτα φυσιολογικές. 

Τα νήπια δεν έχουν μόνο ξεσπάσματα αλλά και ορισμένες συνήθειες που άλλοτε προβληματίζουν κι άλλοτε προκαλούν αμηχανία στους γονείς.

Γιατί για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί να χτυπάει το κεφάλι του, να σκαλίζει τη μύτη του ή να λέει κακές λέξεις; Είναι φυσιολογικό ή όχι;

3 διασκεδαστικά παιχνίδια μίμησης για νήπια παιδιά

Χτύπημα κεφαλιού

Το παιδί σας χτυπά το κεφάλι του στις ράβδους της κούνιας του (για παράδειγμα) – και προφανώς το κάνει επίτηδες. Φαίνεται περίεργο αλλά είναι αρκετά συνηθισμένο. Έως και το 20% των μωρών και των νηπίων έχουν αυτή τη συγκεκριμένη συνήθεια.

Πιπίλισμα αντίχειρα

Γνωρίζατε ότι τα μωρά πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους στη μήτρα; Ωστόσο πολλά νήπια αρνούνται την πιπίλα και βρίσκουν παρηγοριά το πιπίλισμα του αντίχειρα. Να θυμάστε πώς το πιπίλισμα είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό που βοηθά το παιδί να χαλαρώσει, να νιώσει ασφάλεια, να ανακουφιστεί και να κοιμηθεί.

Πιπίλισμα του αντίχειρα ή πιπίλα; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Σκάλισμα μύτης

Αυτή μπορεί να είναι μια από τις πιο συχνές συνήθειες των νηπίων που εκνευρίζουν τους γονείς. Είναι σημάδι άγχους ή απλή αμηχανία; Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά από μόνα τους σταματάνε να σκαλίζουν τη μύτη τους καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, μπορείτε και εσείς να συμβάλλετε ώστε να γίνει η συγκεκριμένη συνήθεια παρελθόν.

Ονυχοφαγία

Από όλες τις τυπικές «κακές» συνήθειες των νηπίων αυτή πιθανώς να διαρκέσει και στην ενήλικη ζωή. Θα μπορούσε να είναι ένας σχετικά ακίνδυνος τρόπος αντιμετώπισης ενός μικρού στρες – ή σημάδι μεγαλύτερων ανησυχιών. Το παιδί που τρώει τα νύχια του συνήθως το κάνει όταν παρακολουθεί κάτι κι έχει ελεύθερα τα χέρια του. Η ονυχοφαγία επηρεάζει αρκετά παιδιά αλλά ευτυχώς για μικρά διαστήματα και συνήθως σταματάει από μόνη της.

Αποχαιρετώντας την πιπίλα: 7 χρήσιμα tips

Πιπίλα

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα νήπια να μην αποχωρίζονται την πιπίλα ούτε λεπτό. Ακόμα κι αν δεν την έχουν στο στόμα, την κρατούν στο χέρι και την «κουβαλούν» μαζί τους στην παιδική χαρά, στον παιδικό σταθμό, στη βόλτα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής καλό είναι να κόψετε την πιπίλα μεταξύ 6-12 μηνών. Αν αυτό δεν είναι εφικτό σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της μετά την ηλικία των 4 ετών καθώς μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη των δοντιών και της γνάθου.

Κακές λέξεις

Τα παιδιά επαναλαμβάνουν αυτό που ακούνε αλλά σε αυτή την ηλικία δεν ξέρουν την σημασία των λέξεων. Συνήθως, οι ενήλικες είτε γελούν είτε είναι σοκαρισμένοι και δεν ανταποκρίνονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο παιδί καθώς δεν είναι σε θέση αντιληφθεί αν τελικά είναι κακό ή καλό αυτό που είπε.

Γιατί τα παιδιά λένε κακές λέξεις;

Αυνανισμός

Ο αυνανισμός ξεκινά νωρίς. Γιατί; Γιατί το παιδί αισθάνεται καλά και είναι φυσικό ακόμη σε τόσο μικρή ηλικία να εξερευνά και να ανακαλύπτει το σώμα του. Η εκδήλωση του αυνανισμού παρατηρείται συνήθως μετά την ηλικία των 3 μηνών και πριν από τα 3 χρόνια.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved