5 συνήθειες των νηπίων που οι γονείς θεωρούν περίεργες

Ορισμένες συνήθειες νηπίων μπορεί να φαίνονται περίεργες είνα όμως μέρος της ανάπτυξής τους.

5 συνήθειες των νηπίων που οι γονείς θεωρούν περίεργες
Bigstock

Τα νήπια καθώς αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο αποκτούν διάφορες συνήθειες που μπερδεύουν τους γονείς.

Συχνά, εκδηλώνονται όταν είναι κουρασμένα, βαριεστημένα ή αγχωμένα( για κάποιον απροσδιόριστο λόγο).

Ας δούμε ποιες είναι οι περίεργες συνήθειες των νηπίων:

Χτυπάνε το κεφάλι τους

Τα νήπια χτυπάνε το κεφάλι τους στα κάγκελα της κούνιας ή στον τοίχο και προφανώς το κάνουν επίτηδες. Φαίνεται περίεργο, αλλά είναι αρκετά συνηθισμένο. Έως και το 20% των μωρών και των νηπίων χτυπάνε το κεφάλι τους ειδικά όταν είναι θυμωμένα ή αναστατωμένα.

pipilisma-daxtilou.jpg

Πιπιλάνε τον αντίχειρά τους

Γνωρίζατε ότι τα μωρά πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους στη μήτρα; Είναι μια συνήθεια που δεν αποχωρίζονται ακόμα και στην ηλικία 3 ή 4 ετών. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας πιπιλίζει τον αντίχειρά του πριν τον ύπνο, μπορεί να χρειαστεί έναν άλλο τρόπο για να χαλαρώσει. Ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε να προσφέρετε ένα ζεστό φλιτζάνι γάλα ή ένα τσάι από βότανα που είναι ασφαλές για μικρά παιδιά πριν το βραδινό βούρτσισμα των δοντιών. Αν πάλι βάζει τον αντίχειρά του στο στόμα κάθε φορά που είναι ανήσυχο, θυμωμένο ή λυπημένο, βοηθήστε το να αναζητήσει έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης για να αντικαταστήσει το πιπίλισμα του αντίχειρα.

Βάζουν το δάχτυλο στη μύτη

Αυτή μπορεί να είναι μια από τις πιο εκνευριστικές συνήθειες για τους γονείς. Πολλές φορές οι παιδοψυχολόγοι χαρακτηρίζουν αυτή την κίνηση ως ένα τρόπο αντιμετώπισης του στρες, όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα ή το δάγκωμα των νυχιών. Οι περισσότεροι γονείς ωστόσο πιστεύουν ότι το νήπιο, όταν σκαλίζει τη μύτη του το κάνει επειδή βαριέται.

Τρώνε τα νύχια τους

Σύμφωνα με έρευνες, το 50% των παιδιών ηλικίας από 10 ως 18 ετών έχουν τη συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους. Όμως, ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει να βάζει τα χέρια στο στόμα και στη συνέχεια να τρώει τα νύχια, από τη νηπιακή ηλικία. Οι πιο συνήθεις αιτίες της ονυχοφαγίας είναι το άγχος, η βαρεμάρα ακόμα και η κληρονομικότητα.

moro-me-pipila-(3).jpg

Δεν αποχωρίζονται την πιπίλα ακόμα κι όταν παίζουν

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα νήπια να βρίσκουν παρηγοριά στην πιπίλα, όχι μόνο σε περιόδους αλλαγών ή ενός μεταβατικού σταδίου. Προσφέρει ανακούφιση και ευχαρίστηση, ενώ παράλληλα συμβάλλει σε έναν ήρεμο κι εύκολο ύπνο. Η κατάχρηση της πιπίλας, ειδικά σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά οδοντικά προβλήματα. Επίσης, η πιπίλα είναι μία πιθανή εστία μικροβίων, συνεπώς μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις και λοιμώξεις. Τέλος, πολλά παιδιά αποκτούν μία σχέση εξάρτησης και δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να ηρεμήσουν χωρίς αυτήν.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved