Έρευνα: Τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά σε χώρους πρασίνου, έχουν πιο αναπτυγμένο εγκέφαλο

Έρευνα βρήκε το πώς θα ενισχύσετε την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σας

Έρευνα: Τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά σε χώρους πρασίνου, έχουν πιο αναπτυγμένο εγκέφαλο
Bigstock

Κάθε γονιός ψάχνει τρόπους για να μεγαλώσει ένα παιδί με σπιρτάδα και ευστροφία. Μάλιστα, η ευφυΐα είναι κάτι που αναπτύσσεται ήδη από τη βρεφική ηλικία. Σύμφωνα με μία πρόφατη έρευνα, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη νοημοσύνη των παιδιών!

Η έρευνα διεξήχθη από το Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), το νοσοκομείο del Mar και της Σχολής Δημόσιας Υγείας Fielding του UCLA.

Οι ερευνήτριες και ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 1500 παιδιά για να κατανοήσουν τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το να μεγαλώνει ένα παιδί σε μια πράσινη γειτονιά μπορεί να ωφελήσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό του.

Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα παιδιά τείνουν να έχουν μεγαλύτερο όγκο λευκής και φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτές οι ανατομικές διαφορές συνδέονται με τη σειρά τους με ευεργετικές επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία.

Παιδικός εγκέφαλος: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξή του

Τι έδειξαν τα επιστημονικά αποτελέσματα

Η μελέτη αποτελεί μέρος του προγράμματος BREATHE στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, το οποίο έχει στόχο τη μελέτη των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η μακροχρόνια έκθεση στο πράσινο σχετίζεται θετικά με υψηλότερες βαθμολογίες σε γνωστικά τεστ, καλύτερη μνήμη εργασίας και μειωμένη διάσπαση προσοχής.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολογεί τη συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης στο πράσινο και της δομής του εγκεφάλου», αναφέρει ο δρ Payam Dadvand, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο IS Global, ενώ προσθέτει: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε χώρους πρασίνου νωρίς στη ζωή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευεργετικές δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο».

«Η μελέτη προσθέτει ότι η έκθεση σε χώρους πρασίνου από την πρώιμη ηλικία μπορεί να έχει μετρήσιμες και διαρκείς επιπτώσεις στην υγεία μας κατά τη διάρκεια της ζωής», σημείωσε ο συν-συγγραφέας δρ Michael Jerrett, πρόεδρος του τμήματος και καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Fielding του UCLA.

Όσο περισσότερο αγκαλιάζετε τα παιδιά σας τόσο περισσότερο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους

Μια προηγούμενη μελέτη από το πρόγραμμα BREATHE, σε 2.593 παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών, έδειξε πως τα παιδιά που φοιτούσαν σε σχολεία με μεγαλύτερο εξωτερικό χώρο πρασίνου είχαν καλύτερη μνήμη και αποστηθίζαν γρηγορότερα.

Σχέση μεταξύ πράσινων χώρων & ανάπτυξης του εγκεφάλου

Σύμφωνα με τους ερευνητές, να γιατί η έκθεση σε χώρους πρασίνου τείνει να κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα:

1. Περισσότερη σωματική δραστηριότητα

Τα οφέλη του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους για την ανάπτυξη των παιδιών είναι πολλά, όπως το ότι το σώμα διατηρείται σε φόρμα και το μυαλό σε εγρήγορση. Αυτός είναι ένας πολύ πιο υγιής τρόπος να περνά κανείς τον ελεύθερο χρόνο του σε αντίθεση με το να σκρολάρει σε μία οθόνη ενός κινητού ή ενός τάμπλετ, τα οποία μπορεί ακόμη και να αμβλύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου μετά από υπερβολική έκθεση.

2. Δημιουργία φιλικών σχέσεων

Τα παιδιά συχνά κάνουν τους πρώτους τους φίλους στο πάρκο ή στην παιδική χαρά. Συνεπώς, ενισχύεται η κοινωνικο-συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς μαθαίνουν να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους. Αυτό συμβάλλει στην οικοδόμηση του EQ (συναισθηματική νοημοσύνη) μακροπρόθεσμα.

7 brainfoods για παιδιά

3. Μη- έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ζωή στις μεγαλουπόλεις επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον θόρυβο. Πρόσφατα, πολλά σχολεία στο Νέο Δελχί της Ινδίας έπρεπε να παραμείνουν κλειστά για να προστατεύσουν τα παιδιά από τα μη ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης .

4. Άλλα οφέλη

Εκτός από την ενίσχυση του εγκεφάλου , ιδού μερικά ακόμη οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά σας από μία επίσκεψη στο πάρκο της γειτονιάς:

  • Λγότερο επιθετική συμπεριφορά
  • Προστασία από το άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα
  • Ηπιότερα συμπτώματα ΔΕΠΥ
  • Αύξηση επιπέδων της βιταμίνης D
  • Βελτίωση ύπνου
  • Ανάπτυξη ενδιαφέροντος για το υπαίθριο παιχνίδι και τα ομαδικά αθλήματα.

Πώς επωφελούνται οι γονείς από τους πράσινους χώρους

Το συναρπαστικό είναι ότι δεν είναι μόνο τα παιδιά που επωφελούνται από το παιχνίδι στους πράσινους χώρους.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ecological Society of America, τα πάρκα των πόλεων παίζουν τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ευτυχίας των ανθρώπων.

Οι γονείς βιώνουν καθημερινά πολύ άγχος και το να περνούν χρόνο σε χώρους πρασίνου μπορεί να είναι θεραπευτικό για την ψυχολογική, σωματική και πνευματική τους υγεία.

Σε ποια ηλικία σταματά να αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του παιδιού;

Χρήσιμες συμβουλές

Τι γίνεται αν δεν ζείτε κοντά σε κάποιο πάρκο; Πολλοί από εμάς ζουν σε πολυκατοικίες ή σε περιοχές χωρίς καθόλου πράσινο. Ακολουθούν μερικά tips που μπορείτε να εφαρμόσετε:

  • Προγραμματίστε συνχές αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα στην εξοχή.
  • Διακοσμήστε το σπίτι σας με λουλούδια , φυτά κτλ
  • Συμμετέχετε παρέα με τα παιδιά σας σε οργανωμένους περιπάτους στη φύση, δραστηριότητες κηπουρικής κ.λπ. μέσω διάφορων μικρών τοπικών οργανώσεων.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Ώρα να βγείτε έξω με τα παιδιά σας, να εξερευνήσετε τον όμορφο κόσμο της φύσης και να δείτε τα μικρά σας να γίνονται κάθε μέρα και πιο έξυπνα !

Πηγές: parenting.firstcry.com, childinthecity.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved