Πώς θα προετοιμάσετε τα παιδιά σας για την αλλαγή ώρας

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Πώς δεν θα βγουν από το πρόγραμμα ύπνου ή αφύπνισης με την αλλαγή ώρας τα παιδιά.

Τα ρολόγια γύρισαν πίσω - ζήτω για αυτή την ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΩΡΑ στο κρεβάτι ή και όχι αν είστε γονιός μικρού παιδιού- και εμείς σας δίνουμε έναν οδηγό για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να προσαρμοστούν.

Συμβουλές ύπνου για τα παιδιά όταν τα ρολόγια πάνε μια ώρα πίσω

Δύο φορές το χρόνο, οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την αλλαγή της ώρας. Και αυτό είναι κατανοητό! Όχι μόνο τα μωρά, τα νήπια και τα μεγάλα παιδιά -και οι γονείς τους- ζουν από τη ρουτίνα , αλλά οτιδήποτε διαταράσσει τον κανονικό ημερήσιο/νυχτερινό (κιρκάδιο) ρυθμό του παιδιού μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικά προβλήματα ύπνου... συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης των ρολογιών προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, είτε σχεδιάζετε εκ των προτέρων για να εξομαλύνετε την αλλαγή της ώρας, είτε όχι, θα ξεπεράσετε αυτό το μικρό εμπόδιο αρκετά εύκολα.

«Ποια άλλη μαμά είναι ξύπνια αυτή την ώρα;»

6 tips που θα βοηθήσουν τα παιδιά με την αλλαγή ώρας

Τα μικρά βήματα είναι τα καλύτερα: Το ρολόι του σώματός μας είναι σχεδιασμένο να μετακινείται κατά περίπου 2 λεπτά κάθε μέρα. Ως εκ τούτου, όλοι οι ειδικοί σε θέματα ύπνου τονίζουν ότι όλοι μας πρέπει να διατηρούμε όσο το δυνατόν πιο σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης. Ενώ το ρολόι του σώματος των ενηλίκων μπορεί να προσαρμοστεί έως και κατά μία ώρα, αν χρειαστεί, τα μωρά και τα μικρά νήπια είναι πολύ πιο ευαίσθητα στις αλλαγές.

Αν έχετε μωρό ή «νήπιο», καλό θα ήταν να προσαρμόζετε τις ώρες ύπνου και αφύπνισης κατά 10 λεπτά κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι τα μετακινείτε απαλά προς τα πίσω προς την ενδεχόμενη αλλαγή της Κυριακής 29 Οκτωβρίου.

Τι να κάνετε όταν το μωρό σας ξυπνά κάθε μια ώρα

Αν δεν έχετε κάνει καμία προετοιμασία μην αγχώνεστε. Εκμεταλλευτείτε το τριήμερο και την αργία της Δευτέρας για να βάλετε τα παιδιά σας σε πρόγραμμα.

«Μπλοκάρετε» το πρωινό φως: Βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας είναι πραγματικά σκοτεινό και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες κουρτίνες συσκότισης, ώστε το νέο πρωινό φως να μην ξυπνήσει το παιδί σας.

Η διατήρηση του δωματίου στο σκοτάδι ενθαρρύνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία βοηθά τα παιδιά να κοιμηθούν και όχι να ξυπνήσουν.

Αποφύγετε τη βιασύνη: Εάν το παιδί σας ξυπνήσει νωρίτερα από ό,τι θα θέλατε, προσπαθήστε να το αφήσετε στο κρεβάτι για χουζούρι μέχρι την κανονική ώρα αφύπνισης, ώστε να δώσετε την ευκαιρία στα εσωτερικά του ρολόγια να επαναρυθμιστούν.

Αφήνοντάς τα παιδιά λίγο περισσότερο από το κανονικό στο κρεβάτι, τους δίνετε επίσης την ευκαιρία να ξανακοιμηθούν.

Εκθέστε τα σε άφθονο φως της ημέρας: Προσπαθήστε να εκθέτετε το παιδί σας σε άφθονο έντονο φως, ιδίως νωρίς το βράδυ.

Αυτό βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού ρολογιού των παιδιών, διευκολύνοντας την προσαρμογή τους στη νέα ώρα. Αν τα εκθέτετε στο φως το βράδυ, αυτό θα μετατοπίσει το ρολόι τους αργότερα, διευκολύνοντας το να κοιμηθεί αργότερα και να ξυπνήσει αργότερα.

Αλλαγή ώρας - Κόλπα για να γίνει η μετάβαση των παιδιών στη θερινή ώρα ευκολότερη

Αλλάξτε την ώρα των γευμάτων: Τα γεύματα αποτελούν βασικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας του παιδιού. Βοηθούν επίσης στη ρύθμιση του ρολογιού του σώματός μας.

Καθώς μετακινείτε τις ρουτίνες ύπνου και τις ώρες ύπνου προς τα πίσω, προσαρμόστε και όλες τις ώρες φαγητού, μπάνιου και ύπνου του παιδιού κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Εξηγήστε τους τι συμβαίνει: Ενώ τα περισσότερα παιδιά θα απολαύσουν την επιπλέον ώρα ύπνου (τα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου), είναι πάντα όμως καλύτερο να τους λέτε τι συμβαίνει και γιατί αλλάζετε το πρόγραμμα ύπνου ή γευμάτων.

Ιδανικά στα μικρά παιδιά που ίσως τους ζητηθεί να περάσουν χρόνο στο κρεβάτι το πρωί θα πρέπει να καταλαβαίνουν γιατί τους ζητάτε να το κάνουν αυτό.

Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε αν τα παιδιά σας δεν προσαρμόζονται το ίδιο καλά. Τα παιδιά, τα οποία είναι εύκολα σε ό,τι αφορά τα ωράρια και έχουν καλή υγιεινή ύπνου, μπορεί να προσαρμοστούν σχετικά εύκολα σε μία ή δύο ημέρες. Τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα στον ύπνο και σε αλλαγές στο πρόγραμμα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα προσαρμογής. Προσπαθήστε απλώς να είστε υπομονετικοί και συνεπείς και πριν το καταλάβετε τα παιδιά σας θα επανέλθουν στο πρόγραμμά τους ξανά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved