Παιδί και ροχαλητό: Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε;
Αν νομίζετε ότι μόνο οι μεγάλοι ροχαλίζουν, κάνετε λάθος! Αρκετά παιδιά παρουσιάζουν αυτό το σύμπτωμα την ώρα που κοιμούνται, χωρίς ωστόσο πάντα να είναι κάτι ανησυχητικό. Κάποιες φορές όμως, τα αίτια δεν είναι τόσο «αθώα» και το ροχαλητό σε συνδυασμό με κάποια άλλα συμπτώματα, πρέπει να μας προβληματίσουν.
Ποια είναι αυτά;
Παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή του, τόσο όταν κοιμάται όσο και όταν είναι ξύπνιο.
Το βράδυ ροχαλίζει συχνά και έντονα και πολλά βράδια ξυπνάει από μόνο του στη μέση της νύχτας.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου του εμφανίζει διακοπές μικρής διάρκειας ανάμεσα στις ανάσες του, αλλά με μεγάλη συχνότητα, ενώ όταν επανέλθει η αναπνοή του, συνοδεύεται από δυνατό ρουθούνισμα.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσιάζει έντονη υπνηλία, καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά του. Ξαφνικά έχει γίνει επιθετικό, νευρικό και απόδοσή του στο σχολείο, έχει πέσει.
Έχει κάποια παραπανίσια κιλά, ιδρώνει, ξυπνάει ξαφνικά, κοιμάται σε περίεργες στάσεις ή «βρέχει» το κρεβάτι του χωρίς να το καταλάβει.
Αν τα παραπάνω συνοδεύουν το ροχαλητό του μικρού σας, τότε το πιθανότερο είναι να έχει υπνική άπνοια. Η υπνική άπνοια είναι η παρατεταμένη διακοπή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου. Είναι μία πολύ συχνή διαταραχή του ύπνου κυρίως για τους μεγάλους, αλλά και για αρκετά παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωσή της ώστε να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
Εάν υποψιαστείτε λοιπόν ότι το παιδί σας έχει υπνική άπνοια, πείτε το κατευθείαν στον παιδίατρο. Ο ίδιος θα επιβεβαιώσει ή θα αναιρέσει τις υποψίες σας, θα σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό και θα σας πει ακριβώς τι πρέπει να κάνετε. Συνήθως το πρόβλημα λύνεται όταν αφαιρεθούν οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια, εάν όμως, το παιδί είναι υπέρβαρο και η υπνική άπνοια που παρουσιάζει οφείλεται σε αυτό, η λύση βρίσκεται σε κάποιο ειδικό διαιτολόγιο και σε κάποιες ειδικές ασκήσεις που θα σας συστήσει ο γιατρός.