Χρειάζεται οι γονείς να πηγαίνουν σε σχολές γονέων;
Σε ποιες ηλικίες χρειάζεται οι γονείς να πηγαίνουν σε σχολές γονέων;
Κάθε παιδί είναι μοναδικό, καθώς έχει ένα μοναδικό DNA που του προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά και στοιχεία όπως:
• η σειρά που έχει γεννηθεί
• οι συνθήκες, πριν και μετά, την εγκυμοσύνη
• ο τρόπος που ζει η οικογένεια του
• οι κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες,
Δημιουργούν το ιδιαίτερο πλαίσιο που ζει και μεγαλώνει ένα παιδί και που το κάνουν μοναδικό. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και κάθε σχέση είναι επίσης μοναδική. Αυτή η μεγάλη διαπίστωση είναι που δυσκολεύει όλους εμάς τους Ειδικούς να μπορέσουμε να δώσουμε σαφείς οδηγίες και απαντήσεις σε πολλά, από τα συχνά ερωτήματα γονέων, σχετικά με την ανατροφή του παιδιού αλλά και την διαπαιδαγώγηση του.
Οι σημερινοί γονείς
Επιλέγουν να αποκτήσουν λιγότερα παιδιά με σκοπό να τους προσφέρουν υψηλότερο επίπεδο ζωής με καλύτερες συνθήκες και βέβαια καλύτερη εκπαίδευση. Αυτή η μεγάλη στροφή των γονέων, συνειδητά να μεγαλώσουν ένα παιδί με τα καλύτερα μέσα και συνθήκες, τους οδηγεί στην αναζήτηση τρόπων να γίνουν καλύτεροι γονείς, να είναι πιο ενημερωμένοι και έτοιμοι. Έχουμε αναφέρει ξανά ότι κανένας γονιός δεν είναι τέλειος και το ότι έφερε στον κόσμο ένα παιδί δεν σημαίνει ότι αυτόματα διαθέτει όλες απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο καλά και αν έχουμε προετοιμαστεί ψυχολογικά για αυτό το γεγονός, η εμπειρία πάντα επιφυλάσσει ανατροπές και εκπλήξεις!
Ο ρόλος ενός γονέα είναι σύνθετος
Όλα ξαφνικά γύρω μας αλλάζουν, από τις σχέσεις με τους άλλους μέχρι τις συνήθειες, τις προτεραιότητες αλλά και τον τρόπο ζωής μας γενικότερα. Είναι λογικό να μη γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από την ανατροφή των παιδιών μιας και οι απαιτήσεις αλλά και οι ανάγκες ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο τους αλλάζουν. Άλλες ανάγκες έχει ένα νεογέννητο, άλλες ένα βρέφος του πρώτου χρόνου και διαφορετικές ένα παιδί 6 ετών. Η διαδικασία του μεγαλώματος ενός παιδιού διαρκεί περίπου 16 χρόνια και είναι μοναδική. Μέθοδοι και συμπεριφορές που λειτουργούσαν στο μεγάλο μας παιδί, μπορεί στο μικρότερο να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται στα ιδιαίτερα γνωρίσματα του κάθε παιδιού και στην ιδιαίτερη σχέση που έχουμε δημιουργήσει μαζί του.
Οι δυο πιο κρίσιμες περίοδοι της ανάπτυξη ενός παιδιού που οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν στο παιδί τους
Αν με ρωτούσατε να σας αποκαλύψω «Ποιες είναι οι πιο κρίσιμες περίοδοι της συναισθηματικής ανάπτυξης αλλά και μάθησης ενός παιδιού» θα σας έλεγα ότι είναι τα πρώτα έξι χρόνια. Σε αυτά τα πρώτα έξι χρόνια το παιδί αναπτύσσει όλες τις έμφυτες ικανότητες όπως είναι οι κινητικές, λόγου-ομιλίας αλλά και συμπεριφοράς. Ξεκινώντας το παιδί μας στο δημοτικό σχολείο θα εκπαιδεύσει, θα εξελίξει τις ικανότητες του σε δεξιότητες και έτσι ένα παιδί που θα έχει καλές κινητικές ικανότητες, καλή συγκέντρωση και θετική συμπεριφορά, θα μπορεί να γίνει ένας καλός αθλητής ή ένα μαθητής που έχει καλή ευφράδεια λόγου-ομιλία και θα μπορεί να αναπτύξει τις ιδέες του στην γραπτή έκφραση.
Μια δεύτερη περίοδος της ανάπτυξης, που είναι κρίσιμη, είναι αυτή της εφηβείας. Από 13-17 ετών, το παιδί-έφηβος επαναδιαπραγματεύεται τον ίδιο του τον εαυτό και τις σχέσεις του με το περιβάλλον, προσπαθώντας να δημιουργήσει την ταυτότητα του. Σε αυτές τις δύο περιόδους οι γονείς θα πρέπει να είναι παρόντες, ενημερωμένοι και έτοιμοι για να καθοδηγήσουν το παιδί τους αλλά και να του συμπαρασταθούν στις εντάσεις, στις ασφάλειες αλλά και στις επιτυχίες του.
Ο ρόλος της συμβουλευτικής γονέων
Κάθε παιδί είναι μοναδικό και εμφανίζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στα προγράμματα συμβουλευτικής ο γονιός αναλύει το χαρακτήρα του παιδιού του και τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα μελή της οικογένειας. Επίσης, κάνει και αυτός την αυτοκριτική του σε σχέση με τις προσδοκίες που έχει για το παιδί του. Μέσα από την συζήτηση και τον διάλογο με τον Ειδικό και την κατάλληλη καθοδήγηση, ανακαλύπτει και κατανοεί τον ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζει το παιδί του μέσα στην καθημερινότητα αλλά και τρόπους να του συμπαραστέκεται στις επιτυχίες αλλά και στις αποτυχίες.
Η συμβουλή του Ειδικού
Αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι γονείς, αν αντιμετωπίζουν διλλήματα ή δυσκολίες στην ανατροφή των παιδιών τους, είναι να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής. Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε όλους τους γονείς οι οποίοι χρειάζονται καθοδήγηση και ενημέρωση προκειμένου να αντιμετωπίσουν ανατροπές και δύσκολες καταστάσεις που αφορούν την καθημερινή ζωή του παιδιού τους.