Πρακτικοί τρόποι για να ελέγξετε την κοινωνική ανάπτυξη του βρέφους και του νηπίου

Το παιδί χρησιμοποιεί τον γονιό ως ασφαλή βάση από την οποία μπορεί να εξερευνήσει το περιβάλλον του και να αφομοιώσει τις αρχές για τη δημιουργία σχέσεων στοργής και εμπιστοσύνης.

Πρακτικοί τρόποι για να ελέγξετε την κοινωνική ανάπτυξη του βρέφους και του νηπίου

Η κοινωνική συμπεριφορά αναπτύσσεται από τα χρόνια στάδια της ζωή τα του βρέφους και εσείς μπορείτε να διερευνήσετε την κοινωνικότητα του από πολύ νωρίς. Με ποιους τρόπους; Δείτε παρακάτω:
1. Χαίρετε όταν το κουνάτε και του κάνετε παιχνίδια, έχοντάς το καθισμένο στα πόδια σας;
2. Δείχνει ενδιαφέρον για άλλα παιδιά;
3. Του αρέσει να σκαρφαλώνει στα έπιπλα και να ανεβαίνει τις σκάλες;
4. Του αρέσει να παίζει κρυφτό μαζί σας;
5. Του αρέσει να παίζει συμβολικά, για παράδειγμα να παριστάνει ότι φτιάχνει τσάι, χρησιμοποιώντας ένα φλιτζάνι κι ένα τσαγιερό από τα παιχνίδια του και άλλα παρόμοια παιχνίδια;
6. Δείχνει με το δείκτη του χεριού του προκειμένου να εκφράσει ενδιαφέρον για κάτι;
7. Μπορεί το παιδί σας να παίξει με παιχνίδια μικρά σε μέγεθος (π.χ. με αυτοκινητάκια και τουβλάκια) χωρίς να τα βάζει στο στόμα ή να τα πετάει κάτω;
8. Σας φέρνει κάποιο αντικείμενο με σκοπό να σας δείξει κάτι;

Αν το παιδί σας αντιδρά θετικά σε αυτά τα ερωτήματα τότε δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Επίσης να θυμάστε ότι η ψυχοκινητική ανάπτυξη είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται και από το χαρακτήρα του κάθε παιδιού.

Τέλος, όσον αφορά τη συναισθηματική ανάπτυξη εκδηλώνεται προοδευτικά στο παιδί της προσχολικής ηλικίας. Η ανάπτυξη δεν εμφανίζεται και δεν ολοκληρώνεται σ’ ένα ορισμένο χρονικό σημείο, αλλά είτε εκδηλώνεται θετικά είτε αρνητικά με προοδευτική διαβάθμιση. Το παιδί της προσχολικής ηλικίας εμφανίζει συναισθηματική ανάπτυξη με θετικό τρόπο στις περιπτώσεις της σύναψης σχέσεων φιλίας και αγάπης με πρόσωπα, ζώα, τόπους ή αντικείμενα. Η εμφάνιση της συναισθηματικής ανάπτυξης με αρνητικό τρόπο διαφαίνεται στην εκδήλωση από τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας ζήλιας, μίσους, εχθρότητας κ.τ.λ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved