Πώς να μεγαλώσω το παιδί μου ώστε να νιώθει ασφάλεια;
Τα νήπια έχουν ανάγκη να εξερευνούν το περιβάλλον και η διάθεση τους για εξερεύνηση και πειραματισμό είναι μία έμφυτη ικανότητα τους.
Το τρέξιμο σε ανοιχτούς χώρους, το σκαρφάλωμα σε καρέκλα και ντουλάπια καθώς και η περιέργεια για τα μηχανήματα, είναι μεν πολύ συναρπαστική κατάσταση για τα παιδιά αλλά τρομακτική για εμάς τους γονείς. Βλέπουμε τους πιθανούς κινδύνους που εύκολα μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ατύχημα.
Εμείς οι γονείς θα πρέπει να εξισορροπήσουμε την ανάγκη του παιδιού για εξερεύνηση με συνθήκες ασφάλειας χωρίς όμως να το τρομάξουμε και χωρίς να χρησιμοποιούμε λέξεις όπως «μη», «μακριά», «κακό». Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να του αναχαιτίσουμε την διάθεση για εξερεύνηση.
Τι μπορούμε να κάνουμε οι γονείς για να διατηρήσουμε το παιχνίδι της εξερεύνησης ασφαλή;
• Από την περίοδο μπουσουλήματος, στο νήπιο, αρέσει να τρυπώνει σε ντουλάπια γιατί νιώθει ασφαλές και προστατευμένο από τους ξένους
• Αγοράστε του ένα παιχνίδι-σπιτάκι όπου μπορεί να παίξει, να έχει το καταφύγιο του και παράλληλα να νιώθει ασφάλεια
• Πάρτε του ένα μεγάλο χάρτινο κουτί, ζωγραφίστε το και φτιάξτε του μία μικρή φωλιά
• Φτιάξτε αυτοσχέδια σπιτάκια με μεγάλες μαξιλάρες
• Εξηγήστε τους κινδύνους μέσα στο σπίτι, σκάλες, γωνιές από έπιπλα, πρίζες κλπ.
•Έξω από το σπίτι καθιερώστε πάντα να σας κρατάει το χέρι όταν περπατάτε στον δρόμο
• Στην παιδική χαρά και στους παιδότοπους να έχει πάντα οπτική επαφή μαζί σας
Η συμβουλή του Ειδικού:
Εμείς οι γονείς, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο παιχνίδι, το οποίο είναι αναπόσπαστο στοιχείο της φύσης του παιδιού. Παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην γνωστική όσο και στην κοινωνικοσυναισθηματική του ανάπτυξη. Τα αγόρια είναι λίγο πιο επιπόλαια από τα κορίτσια και θέλουν περισσότερη επιτήρηση.