Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν δεν εγκρίνουν τις παρέες και τους φίλους του παιδιού τους;
Ο ρόλος της φιλίας, από την παιδική κιόλας ηλικία, έχει μεγάλη σημασία για την συναισθηματική ανάπτυξη και υγεία του παιδιού.
Η φιλία μεταξύ δύο παιδιών ορίζεται σε δυαδικό πλαίσιο και αναφέρεται σε μία σχέση που υπάρχει εθελοντικά (δεν την επιβάλλει, δηλαδή η δασκάλα ή ο γονιός), ρυθμίζεται και διατηρείται και από τους δύο. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη σχέση που έχουν δύο φίλοι από τη σχέση που έχουν δύο γνωστοί.
Πότε όμως μπορούμε να πούμε ότι το παιδί μας έχει αποκτήσει έναν φίλο;
• Τον αναφέρει ως «φίλο του»
• Αναζητά συχνά την παρέα του
• Περνούν πολύ χρόνο μαζί
• Προσαρμόζει τη συμπεριφορά του στις ανάγκες του φίλου του
Όλες οι φιλικές σχέσεις δεν είναι ίδιας ποιότητας
Η «κακή ποιότητα» σε μία φιλία, δηλαδή σε μία σχέση που χαρακτηρίζεται, κατά κύριο, λόγο από:
• Σύγκρουση και αντιζηλία, από χειριστική συμπεριφορά
• Τάση ο ένας να εξουσιάσει πάνω στο άλλον
• Δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τα θέλω του άλλου
Αυτές οι αρνητικές συμπεριφορές όταν επαναλαμβάνονται και παγιώνονται έχουν σαν αποτέλεσμα ο ένας από τους δυο φίλους να κατακλύζετε με αρνητικά συναισθήματα και κοινωνική δυσαρέσκεια.
Τα παιδιά που αναφέρουν υψηλά ποσοστά σύγκρουσης στις φιλικές τους σχέσεις τείνουν να έχουν ένα διάχυτο εκνευρισμό, άρνηση και δυσκολίες προσαρμογής στο σχολείο. Αυτό είναι πιο έντονο στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Το αρνητικό κλίμα και η δυσαρέσκεια που δημιουργείται από μια φιλική σχέση είναι ο λόγος που, πολλοί γονείς, εκφράζουν μία ανησυχία όσο αφορά τις φιλίες του παιδιού τους.
Συγκεκριμένα, παρατηρούν αλλαγές στην διάθεση του και αναίτιο εκνευρισμό, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά από την επαφή με το φίλο του.
Το μεγαλύτερο ερώτημα τους όμως είναι πόσο και αν πρέπει να παρεμβαίνουν στις φιλίες του παιδιού τους, εάν δεν συμφωνούν με αυτές
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν δεν εγκρίνουν τις παρέες και τους φίλους του παιδιού τους;
Το παιδί σας θα περάσει από πολλά στάδια και όσο θα μεγαλώνει τόσο θα αλλάζουν οι φίλοι και οι παρέες του. Με κάποιους θα νιώθετε περισσότερο σίγουροι και ασφαλείς και με άλλους θα ανησυχείτε ότι μπορεί να το παρασύρουν ή να έχουν αρνητική επιρροή πάνω του. Εάν το παιδί σας εκφράσει αρνητικά συναισθήματα όσο αφορά μία νέα του φιλία, δηλαδή τον στεναχωρεί, τον προσβάλλει, τον υποτιμά τότε είναι προτιμότερο να διερευνήσετε για ποιον λόγο το παιδί σας συνεχίζει να κρατάει αυτή την παρέα.
• Προσπαθήστε να συζητήσετε μαζί του και μην ασκήσετε κριτική για την επιλογή του
• Αποφύγετε μεθόδους όπως το να του απαγορεύσετε να τον ξαναδεί γιατί είναι πολύ πιθανό να το συνεχίζει να το κάνει από αντίδραση
• Δημιουργήστε τα θεμέλια για μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας και βάλτε το σε μία διαδικασία να σκεφτεί πώς θα αντιδρά σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον
• Να έχετε στο μυαλό σας ότι τα παιδιά πολλές φορές προσπαθούν να μιμηθούν και να γίνουν φίλοι με τα πιο δημοφιλή παιδιά. Αυτά τα παιδιά είναι συνήθως πολύ καλοί αθλητές, έξυπνοι, όμορφοι αλλά και αντίθετα μπορεί να είναι και τα πιο αντιδραστικά, ατίθασα ή εκείνα που μπαίνουν συχνές τιμωρίες. Συνήθως τα παιδιά που αποζητούν ένα τέτοιο φίλο είναι γιατί ενσαρκώνει στα ματιά τους αυτό τον τύπο παιδιού που θα ήθελαν να έχουν.
Η συμβουλή του Ειδικού:
Μολονότι μία φιλία συνήθως είναι αντίθετη στα δικά μας πρότυπα δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα επηρεάσει τη γενικότερη συμπεριφορά του παιδιού μας. Αυτό που θα καθορίσει το μέλλον είναι η μέχρι τώρα διαπαιδαγώγηση που έχετε κάνει στο παιδί, οι αξίες που του έχετε διδάξει, τα όρια που του έχετε θέσει και η μεταξύ σας επικοινωνία είναι εκείνη που θα κυριαρχήσει στην ομαλή του ανάπτυξη. Ο γονέας είναι το πιο ισχυρό πρότυπο που έχει ένα παιδί, καθώς η συμπεριφορά μας του δείχνει πώς πρέπει να είναι οι σχέσεις με τους γύρω και από ποιες αξίες πρέπει να διέπονται για να είναι ισότιμες οι σχέσεις.