Γιατί τα μωρά πεινάνε τη νύχτα;
Η αυξητική ορμόνη, δηλαδή η ορμόνη που κάνει τα μωρά να μεγαλώνουν κυρίως σε μήκος, εκκρίνεται κατ’εξοχήν τη νύχτα. Αυτό έχει ως συνέπεια τα μωρά να πεινούν τη νύχτα.
Ειδικά τα ψηλά και μεγαλόσωμα μωρά, τα μωρά ψηλών μπαμπάδων, τα πρόωρα τα μωρά που γεννήθηκαν με μικρό βάρος, έχουν την τάση να πεινούν πολύ τη νύχτα, με αποτέλεσμα να θέλουν να τρώνε συχνά. Η συχνότητα αυτή μπορεί να είναι πάρα πολύ επώδυνη και κουραστική για κάποιες μητέρες.
Είναι επίσης γεγονός ότι όσο πιο ήρεμη είναι η μητέρα και όσο περισσότερο έχει επιλύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, τόσο λιγότερο ξυπνά το μωρό της. Σίγουρα βοηθά να κοιμάστε με το μωρό το μεσημέρι ώστε να είστε πιο ξεκούραστη τη νύχτα κι όχι ένα "φάντασμα" που δημιουργεί στο μωρό έλλειψη και το κάνει να κολλάει πάνω σας όλο και περισσότερο.
'Αλλα μωρά αρχίζουν να ξυπνούν τις νύχτες μόνο αφότου η μητέρα επιστρέψει στη δουλειά της, για να τη βλέπουν περισσότερο.
«Ένα λάθος στρατηγικής που κάνουμε πολύ συχνά οι μαμάδες είναι να αποφεύγουμε τους ημερήσιους θηλασμούς. Έτσι, όμως τα μωρά θηλάζουν όλη τη νύχτα και φυσικά δεν έχουμε τη δύναμη να το αποφύγουμε», αναφέρει η Δρ. Αννα Πατσούρου, παιδίατρος και Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού στο βιβλίο της «Θηλασμός μια υπέροχη εμπειρία» εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.
Σύμφωνα με την ίδια, τα αποτελέσματα των προσπαθειών της μητέρας να αποθηλάσει τη νύχτα ένα μωρό κάτω του ενός έτους, χωρίς να το αφήσει να κλαίει, είναι αβέβαιο. Όταν ο συνεχόμενος νυκτερινός ύπνος δεν ξεκινά απ΄το μωρό αλλά είναι ανάγκη της μητέρας, οι προσπάθειές της να πείσει το μωρό να κοιμηθεί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα πολλές νύχτες ταλαιπωρίας, με το μωρό να κλαίει και να οδύρεται.
Η μητέρα, αφού διαπιστώσει το αδιέξοδο της κατάστασης, συνεχίζει να θηλάζει τη νύχτα, έχοντας ήδη ταλαιπωρήσει τον εαυτό της, το παιδί και όλη την οικογένεια.