Τεχνικές χαλάρωσης σε παιδιά και εφήβους με ΔΕΠΥ και συναισθηματικές δυσκολίες
Επιστήμονες από πολλές ειδικότητες έδωσαν τον παρόν στο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας για τη ΔΕΠΥ, υπό την αιγίδα του Παν/μιου Αθηνών.
Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης για τη ΔΕΠΥ. Η ΔΕΠΥ τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής μελέτης για πολλούς κλινικούς και κοινωνικούς επιστήμονες. Τα αδιευκρίνιστα αίτια, η υψηλή συχνότητα εμφάνισης και η πολύπλευρη θεραπευτική παρέμβαση ωθεί τους επιστήμονες στην αναζήτηση και δημιουργία νέων τεχνικών και θεραπευτικών μέσων που θα αντιμετωπίζουν τη ΔΕΠΥ πιο αποτελεσματικά.
Υπό το πρίσμα της διεπιστημονικότητας
Παιδοψυχίατροι, Εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι ειδικοί πιαδαγωγοί, και άλλες ειδικότητες συναντήθηκαν για να αναπτυχθεί ο διάλογος τόσο για το παιδί με ΔΕΠΥ όσο και τον ενήλικα. Ιδιαίτερα δε για το παιδί και τον έφηβο με ΔΕΠΥ. Το 2ο πανελλήνιο συνέδριο ΔΕΠ-Υ που πραγματοποιήθηκε στην Αθηνά 6-8 Οκτωβρίου παρουσιάζοντας διεθνείς επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη των θεραπευτικών τεχνικών χαλάρωσης στα παιδιά και τους εφήβους με ΔΕΠΥ καθώς και άλλες συναισθηματικές (άγχος κατάθλιψη σε εφήβους) και συμπεριφορές διαταραχές (επιθετικότητα).
Παιδιά με ΔΕΠΥ και συναισθηματικές δυσκολίες
Ένα παιδί- έφηβος με ΔΕΠΥ βιώνει μία συναισθηματική διέγερση που μπορεί να προέρχεται από ένα χρόνιο συναισθηματικό φορτίο. Ο χρόνιος θυμός, οι συχνές αποτυχίες, οι ματαιώσεις, οι δυσλειτουργικές διαπροσωπικές σχέσεις κ.α. είναι ορισμένοι παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά και τους εφήβους σε έντονο άγχος.
Αυτή η χρόνια συναισθηματική πίεση αλλάζει τη φυσιολογία του σώματος το οποίο εκτίθεται παρατεταμένα σε λειτουργία άμυνας και εγρήγορσης. Τα παιδιά και οι έφηβοι ζώντας μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν είναι ικανά πλέον να διαχωρίσουν και να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ χαλαρής ζωής και ζωής με ΔΕΠΥ.
Διαβάστε επίσης:
Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα υπερκινητικό παιδί;
14 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί με ή χωρίς ΔΕΠΥ, να μάθει την οργάνωση και την υπευθυνότητα
Πως καταλαβαίνω ότι το παιδί μου έχει ΔΕΠΥ;