Αυτισμός: Πώς πρέπει να αντιδρούν οι γονείς στα απότομα ξεσπάσματα του αυτιστικού παιδιού;
Όλα τα αυτιστικά παιδιά δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.
Ορισμένα εμφανίζουν δύσκολες συμπεριφορές και ξεσπάσματα. Ως δύσκολες χαρακτηρίζονται οι συμπεριφορές που είναι επικίνδυνες για το άτομο ή για τους άλλους ή για το περιβάλλον / μη κοινωνικά αποδεκτές π.χ. αυτοτραυματισμοί, επιθετικότητα – χτύπημα, δάγκωμα, φτύσιμο, τράβηγμα μαλλιών, μάσημα ή κατάποση μη βρώσιμων αντικειμένων, πασάλειμμα κοπράνων, μπαίνει σε όποιο σπίτι βρει ανοιχτή πόρτα κλπ.
Να θυμάστε ότι οι συμπεριφορές έχουν κάποια αιτία. Είναι πολύ βασικό να μη δείξετε τον πανικό σας. Σύμφωνα μάλιστα με το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό της Λάρισας, δεν θα πρέπει να φωνάξετε, ιδιαίτερα αν το συνηθίζετε, δεν κάνει διαφορά.
Μην το επαναλάβετε «για να καταλάβει ότι πονάει». Μιλήστε με τον ειδικό που γνωρίζει το παιδί. Μπορεί να μη ξανασυμβεί ποτέ, αλλά ας είστε προετοιμασμένοι για το πώς πρέπει να το διαχειριστείτε αν ξανασυμβεί και ενημερώστε άμεσα όλους όσους εμπλέκονται με το άτομο.
Κάποιες φορές οι δύσκολες συμπεριφορές, ειδικά όταν συμβαίνουν στις εξόδους σας στην κοινότητα, μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Μη ντρέπεστε για τις συμπεριφορές του παιδιού σας.
Αν ενόχλησε κάποιον, ζητήστε συγγνώμη και εξηγείστε ευγενικά ότι δεν το έκανε ηθελημένα. Δείξτε στον κόσμο ότι όπως σέβεστε τη δυσφορία τους, θα πρέπει και εκείνοι να σεβαστούν την ιδιαιτερότητα του παιδιού ή του ενήλικα. Εξηγείστε ότι θα πρέπει να δείξουν κατανόηση.
Να θυμάστε ότι τα συναισθήματα σας καθρεφτίζονται στους άλλους, αν εσείς ντρέπεστε και νοιώθετε τόσο άσχημα, οι άλλοι θα νοιώσουν ότι πρέπει να αντιδράσουν.
Αν είστε ψύχραιμοι και ευγενικοί, θα σας δεχτούν. Εσείς είστε που διεκδικείτε το δικαίωμα του παιδιού σας στις κοινωνικές εξόδους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν τα πράγματα γίνουν τόσο άσχημα, καλέστε την αστυνομία για να δηλώσετε την ενόχλησή σας από τρίτους. Και μην το βάζετε κάτω, μην κλειστείτε μέσα στο σπίτι.
Ξαναπροσπαθήστε και την επόμενη φορά θα είστε πιο προετοιμασμένοι.
Διαβάστε επίσης
Οι 44 φωτογραφίες που δείχνουν πώς μοιάζει ο Αυτισμός
Αυτισμός: Δείτε όλα τα σημάδια σε νήπια 22- 25 μηνών