'Εφηβοι και εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια - Πώς τον αντιμετωπίζουμε;

Ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ολοένα και αυξάνεται στα παιδιά και τους εφήβους.

Βλέπουμε ότι καθημερινά καταφεύγουν στα πολυαγαπημένα τους ηλεκτρονικά παιχνίδια τα οποία έχουν μπει στη ζωή τους για τα καλά. Την ίδια στιγμή ξεκινά ένας αγώνας για τους γονείς οι οποίοι εκφράζουν φόβο εθισμού στα ηλεκτρονικά.

Ηλεκτρονικά παιχνίδια και παιδιά

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να τα αποκλείσουμε τελείως από τη ζωή των παιδιών. Μάλιστα κάποιες έρευνες δείχνουν ότι έχουν ορισμένα οφέλη π.χ. αναπτύσσεται η φαντασία τους , η οπτικο-χωρική τους δεξιότητα και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Όμως όταν εκτίθενται αρκετά σε αυτά υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική τους υγεία όπως είναι ο κίνδυνος εθισμού.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν αν το παιδί ή ο έφηβος αφιερώνει πολύ χρόνο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια με αποτέλεσμα να προτιμά να παίζει με αυτά από ότι να βγει μια βόλτα με τους φίλους του ή να κάνει κάποια δραστηριότητα που το ν ευχαριστεί, αν μιλάει λίγο και κλείνεται στο δωμάτιο του ή αν εκδηλώνει έντονη νευρικότητα ή επιθετικότητα όταν για κάποιο λόγο χρειαστεί να απομακρυνθεί από αυτά.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Σαφή όρια

Το σημαντικότερο είναι ακόμα και αυτή την περίοδο που οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πιο χαλαροί για το παιδί να υπάρχουν όρια και κανόνες. Θα πρέπει να είναι σαφές στο παιδί πόση ώρα την ημέρα μπορεί να ασχοληθεί με το αγαπημένο του ηλεκτρονικό π.χ. μία ώρα την ημέρα.

Συζήτηση

Συζητήστε μαζί για τις επιπτώσεις που υπάρχουν από την πολύωρη απασχόληση με τα ηλεκτρονικά και συμφωνήστε από κοινού όσο γίνεται για έναν λογικό χρόνο που θα μπορούσε να περνά έτσι τον χρόνο του

Συνέπειες

Έπειτα από τα όρια ακολουθούν και οι συνέπειες. Το παιδί ή ο έφηβος θα πρέπει να γνωρίζει τι θα συμβεί αν ξεπεράσει τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί. Η συνέπεια θα πρέπει να είναι λογική. Για παράδειγμα «αν παίξεις παραπάνω από ό,τι έχουμε συμφωνήσει, δε θα παίξεις την επόμενη ημέρα». Παράλληλα και ο γονιός θα πρέπει να προσέχει τον πόσο χρόνο αφιερώνει σε ηλεκτρονικά μέσα, ιδιαίτερα την «περίοδο της συνέπειας». Στην περίπτωση που δείχνει συνέπεια καλό είναι ο γονιός να εκφράζει την ευχαρίστησή του.

Ποιοτικός χρόνος

Ενθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες του ενδιαφέροντός του ή να ανακαλύψει καινούριες. Δείτε τι προσφέρεται στην περιοχή σας, καθώς την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν αρκετά αθλητικά και καλλιτεχνικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και νέους όλων των ηλικιών. Κινητοποιήστε να βρουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, καθώς πολλές φορές λόγω έλλειψης ενδιαφερόντων καταφεύγουν στα ηλεκτρονικά και όχι από πραγματική ανάγκη.

Η γνώμη του ειδικού

Η επιθυμία των παιδιών να ασχοληθούν με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια γίνεται συχνά αιτία έντονων τριβών και καβγάδων μεταξύ παιδιού και γονέα. Χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση από την πλευρά του γονιού καθώς ο εθισμός των νέων στο διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως. Αν λοιπόν παρά τις προσπάθειές σας να περιορίσετε τον χρόνο που περνάει το παιδί με τα ηλεκτρονικά, παρατηρείτε ότι επηρεάζεται η καθημερινότητα του, τότε καλό είναι απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για συμβουλευτική γονέων ή για πρόγραμμα συμβουλευτικής σε εφήβους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved