Είναι το παιδί μου στη σωστή ηλικία για να έχει κινητό τηλέφωνο;

Η αλήθεια είναι, πως το αν το παιδί  μας είναι στη σωστή ηλικία για να έχει πλέον κινητό τηλέφωνο ή όχι, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ τους γονείς όσο το παιδί μεγαλώνει.

 

Είναι το παιδί μου στη σωστή ηλικία για να έχει κινητό τηλέφωνο;

Ειδικά όταν αρχίζει το ίδιο να έχει απαιτήσεις επειδή κάποιος συμμαθητής του από την τάξη έτυχε να έχει. Εκεί είναι που αρχίζουν και οι μπελάδες.

"Γιατί να έχει αυτός και εγώ όχι"; Και τι να πεις και να εξηγήσεις και εσύ μαμά σε ένα μικρό παιδί για την προσκόλληση στα κινητά και για την βλάβη που προκαλεί η κατάχρηση τους; Όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και στους περισσότερους ενήλικες που έχουν πολύ στενή σχέση με το κινητό τους.

Πόσο μάλλον αν είσαι και εσύ μία από αυτούς που δεν αποχωρίζεται εύκολα το κινητό της και με το παραμικρό αγχώνεσαι άμα δεν το βρίσκεις για λίγα δευτερόλεπτα.

Έχει πολύ ενδιαφέρον, μια έρευνα που έγινε από μία Κινέζικη εταιρία κινητών τηλεφώνων, την Huawei πριν κάποιους μήνες, η οποία είχε ως σκοπό, να εξετάσει τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το κινητό του.

Η μελέτη έγινε στην Βρετανία και σε αυτή έλαβαν μέρος περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι πλέον ο άνθρωπος, αγχώνεται περισσότερο για το κινητό του παρά για τη δουλειά του!

Σας ξαφνιάζει αυτό; Κι όμως, διαπιστώθηκε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μεγαλύτερο άγχος για τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται η μπαταρία του κινητού του τηλεφώνου, από το άγχος που του προκαλεί μια συνέντευξη για ανεύρεση εργασίας ή από το να καθυστερήσει σε μια σοβαρή επαγγελματική συνάντηση.

Αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό για την σχέση που έχουμε αποκτήσει πλέον με το κινητό μας.

Πως λοιπόν μπορεί να θέλουμε να πείσουμε τα παιδιά μας ότι δεν τα χρειάζονται όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε τόσο εξαρτημένοι από αυτά;

Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι περισσότεροι γονείς τείνουν να συμφωνούν στο ότι η περίοδος που τα παιδιά ξεκινούν το γυμνάσιο, είναι η κατάλληλη για να τους πάρουν ένα κινητό τηλέφωνο.

kinito

Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε τον περασμένο Ιούλιο σε 1.000 γονείς από την εταιρεία Tesco Mobile, η ηλικία των 11 χρόνων βγήκε η πιο δημοφιλής για να αποκτήσει ένα παιδί κινητό τηλέφωνο.

Το πρόβλημα με τα κινητά πλέον, είναι ότι πέρα από το να καλύπτουν τις ανάγκες για επικοινωνία, δίνουν την πρόσβαση σε ένα σωρό άλλες πληροφορίες.

Σίγουρα θα είναι χρήσιμο για τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε κάποιες από αυτές, όμως για κάποιες άλλες οι γονείς χρειάζεται να πάρουν τα μέτρα τους και να περιορίσουν την απεριόριστη και ανεξέλεγκτη πρόσβαση τους στον κόσμο του Ίντερνετ.

Έτσι, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει η κατάλληλη ηλικία για την απόκτηση κινητού τηλεφώνου που ισχύει για όλα τα παιδιά, αλλά στην ουσία εξαρτάται από κάθε γονιό και το κάθε παιδί ξεχωριστά λαμβάνοντας υπόψιν το τι χρήση θα του κάνει, πόσο μπορεί να το ελέγχει ο γονιός και φυσικά κατά πόσο οι συνομήλικοι του έχουν και εκείνοι κινητό τηλέφωνο.

Είναι και αυτό ένας παράγοντας που δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψιν γιατί αν δεν ληφθεί, πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού και έτσι να νιώθει απομονωμένο και αποκομμένο.

Έτσι λοιπόν δεν χρειάζεται να αγχώνεστε με το ερώτημα "Πότε είναι η σωστή ηλικία για να έχει το παιδί κινητό τηλέφωνο" αλλά αντίθετα να σκέφτεστε "Είναι οι συνθήκες τέτοιες αυτή τη στιγμή, ώστε το κινητό τηλέφωνο να προσφέρει κάτι στο παιδί μου;"

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved