Τι μπορεί να κάνει το νεογέννητο μωρό σας (1η - 10η εβδομάδα)
Τα μωρά αναπτύσσονται με το δικό τους ρυθμό. Μερικές φορές για κάποιο χρονικό διάστημα, φαίνεται να μην υπάρχει καμία πρόοδος.
Άλλοτε κατορθώνουν πάρα πολλά και δείχνουν να αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Όταν δεν παρατηρείτε εμφανή πρόοδο δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Η εξέλιξη συμβαίνει και αυτό που θα καταφέρει το μωρό του θα έρθει στην ώρα του,
Οι ηλικίες που παρατίθεται πιο κάτω είναι κατά προσέγγιση και αν το παιδί σας φτάσει σε αυτά τα "ορόσημα" νωρίτερα ή αργότερα απ΄το μέσο όρο δεν σημαίνει ότι, είτε είναι ευφυέστατο ή έχει σημειωθεί καθυστέρηση στην ανάπτυξή του.
Στην 1η εβδομάδα
Το μωρό μπορεί να χρησιμοποιεί τους μύες του αυχένα για να στηρίζει το κεφάλι του για αρκετά δευτερόλεπτα τη φορά. Όταν είναι ευχαριστημένο στο πρόσωπό του θα διαγράφεται ένα χαμόγελο ικανοποίησης.
Στις 4 εβδομάδες
Αρχίζει να πειραματίζεται με ποικιλία διαφορετικών ήχων. Προσπαθεί να εντοπίσει με τα μάτια του την προέλευση της φωνής σας και σύντομα κάποια μέρα θα σας ανταμείψει με ένα χαμόγελο καθώς θα του μιλάτε.
Στις 5 εβδομάδες
Μπορεί να ανακαλύψει τον αντίχειρά του να πιπιλίζοντας το μπορεί να ηρεμεί.
Στις 6 εβδομάδες
Το μωρό σάς αναγνωρίζει και σάς χαμογελά ακόμα και αν δεν του μιλάτε εκείνη τη στιγμή. Όταν χαμογελάτε και μιλάτε ταυτόχρονα, ανταποδίδει το χαμόγελο, τινάζει τα πόδια του και γουργουρίζει με ικανοποίηση.Μπορεί να ανοίξει το χέρι του, να πιάσει το ένα χέρι με το άλλο, να παίξει με τα δάχτυλά του αγγίζοντάς τα. Μπορεί να χαρεί κρατώντας μια κουδουνίστρα και να γοητευτεί ότι αυτή παράγει ήχο.
Στις 8 εβδομάδες
Όταν έχει στα χέρια του μια κουδουνίστρα , την κουνάει σε διάφορες κατευθύνσεις. Μπορεί να ακολουθεί τον ήχο με τα μάτια του, να στρέφει το κεφάλι του από τη μία πλευρά στην άλλη και να το κουνάει πάνω κάτω. Μπορεί επίσης να εστιάσει το βλέμμα του σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση 20 cm μπροστά από το πρόσωπό του. Διακρίνει το χαμόγελο από την ομιλία, χαμογελά όταν του χαμογελάτε και ανταποδίδει με ήχους όταν του μιλάτε.
Στις 9 εβδομάδες
Αν το τοποθετήσετε σε πλάγια στάση , μπορεί να γυρίσει και να στηριχτεί στην πλάτη του. Έτσι, αρχίζει να επιλέγει τις δικές του άνετες στάσεις για τον ύπνος
Στις 10 εβδομάδες
Δεν εστιάζει απλώς το βλέμμα του σε ένα αντικείμενο τοποθετημένο σε τέτοια απόσταση ώστε να μπορεί να το δει, αλλά ίσως και να προσπαθεί να το χτυπήσει. Το μωρό σε αυτή τη φάση μαθαίνει ότι έχει τη δύναμη να κάνει πράγματα.
Στη gallery που ακολουθεί, δείτε τι μπορούν να κάνουν τα νεογέννητα μωράκια.