Παιχνίδια ανάπτυξης λεξιλογίου για νήπια και παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας
Η ανάπτυξη του λεξιλογίου και η έκφραση του λόγου είναι θέματα που απασχολούν αρκετά τους γονείς.
Συχνά αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί τους να χρησιμοποιεί πιο πλούσιο λεξιλόγιο και μεγαλύτερες προτάσεις.
Παιχνίδια λεξιλογίου για παιδιά και γονείς
Μάντεψε τι σκέφτομαι: Λέμε στο παιδί να βάλει ένα αντικείμενο που υπάρχει γύρω του αλλά να μη μας πει ποιο είναι. Στη συνέχεια κάνουμε ερωτήσεις, προσπαθώντας να μαντέψουμε ποιο είναι αυτό το αντικείμενο π.χ. Είναι μεγάλο; Τι κάνουμε με αυτό; Τρώγεται; κ.λπ. Στη συνέχεια αλλάζουν οι ρόλοι και ρωτάει το παιδί.
«Ναι» - «Όχι» μην πεις… γιατί θα καείς! Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι στο οποίο νικητής είανι αυτός που δε θα την πατήσει και θα καταφέρει να απαντήσει στις ερωτήσεις του συνομιλητή του χωρίς να πει τις συνηθισμένες λέξεις «Ναι» και «Όχι». π.χ. «Σου αρέσουν τα παγωτά;» «-Μου αρέσουν τα παγωτά!», «Έχεις πράσινα μάτια;» -«Δεν έχω πράσινα μάτια»
Αινίγματα καλοκαιρινά: Όταν είμαστε στην παραλία ή στο αυτοκίνητο ένα καλό παιχνίδι που κρατάει το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών είναι τα αινίγματα. Ξεκινάμε εμείς για να του δώσουμε ένα παράδειγμα περιγραφής. Θυμόμαστε να αναφέρουμε: χρώμα, σχήμα, μέγεθος, χρήση. Στη συνέχεια περιγράφει το παιδί. Αν δυσκολεύεται το βοήθαμε εμείς, κάνοντάς του ερωτήσεις.
Πες τα όλα: Σκοπός του παιχνιδιού αυτού είναι να πούμε όσα περισσότερα αντικείμενα υπάρχουν γύρω μας τα οποία όμως έχουν το χαρακτηριστικό που έχουμε θέσει. Για παράδειγμα λέμε στο παιδί «Πάμε να πούμε όσα …πράσινα/μεγάλα/στρογγυλά βλέπουμε!» ή γενικότερα που ξέρουμε.Έτσι το παιδία και ανακαλεί αρκετό λεξιολόγιο ενώ παράλληλα μαθαίνει να το ταξινομεί.
Ταμπού: Γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι που κυκλοφορεί σε έκδοση και για παιδιά. Σκοπός είναι να περιγράψεις στον συμπαίκτη σου τη λέξη που αναγράφεται στην κάρτα, χωρίς όμως να πεις κάποιες βασικές λέξεις. Αν τις πεις, η λέξη καίγεται και πρέπει να πάρεις άλλη κάρτα. Με αυτό το παιχνίδι το παιδί καλλιεργεί την εκφραστική του ικανότητα, ενώ παράλληλα μαθαίνει να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους να περιγράψει τη λέξη που δίνεται.
Η γνώμη του ειδικού
Τα παιχνίδια αυτά καθώς και γενικότερα το να δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν και να μιλήσουν για τη μέρα τους και τις επιθυμίες τους, βοηθούν στην ανάπτυξη του λόγου. Αν όμως παρατηρούμε ότι απαντάει μονολεκτικά, έχει περιορισμένο λεξιλόγιο, δυσκολεύεται να εκφραστεί ή να γίνει κατανοητό σε σχέση με τους συνομηλίκους του, τότε καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό, καθώς οι δυσκολίες αυτές είναι πιθανό να επηρεάσουν τον ψυχοσυναισθηματικό και τον γνωστικό τομέα του παιδιού.