Φιλοσοφικοί διάλογοι με το παιδί - Πώς επιδρούν στη συμπεριφορά του;
Οι φιλοσοφικές συζητήσεις με τα παιδιά για ορισμένους γονείς μπορεί να φαντάζουν υπερβολή.
Όμως σήμερα, τα παιδιά έρχονται από νωρίς σε επαφή με διάφορες δραστηριότητες, γιατί να μην έρθουν σε επαφή και με τη φιλοσοφία;
Η φιλοσοφική σκέψη ενθαρρύνει τα παιδιά να αρχίσουν διάλογο, να σκεφτούν και να καλλιεργήσουν σταδιακά την κριτική σκέψη
Έτσι, αντί να φωνάζουμε στο παιδί μας που είναι ακατάστατο, που δεν είναι επιμελής μαθητής, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια φιλοσοφική συζήτηση για τις καθημερινές συνήθειες που έχουμε όλοι μας, διότι οι συνήθειες είναι αυτές που μας κάνουν καλυτέρους ανθρώπους ή μας κρατούν πίσω και μας εμποδίζουν να εξελιχθούμε στην ζωή.
Ξεκινάμε συζήτηση με μια απλή φιλοσοφική ερώτηση «Τι είναι η συνήθεια;»
Η συνήθεια είναι αυτό που κάνουμε κάθε μέρα. Ο εγκέφαλος θέλει να εκτελεί τις περισσότερες λειτουργίες μέσα από τη συνήθεια, αυτό ονομάζεται αυτοματοποίηση και μας δίνει την ικανότητα να κάνουμε παράλληλα 2-3 διαφορετικές δραστηριότητες. Μπορούμε να περπατάμε και να ακούμε μουσική, να καθαρίζουμε ένα μήλο και να μιλάμε κ.α .
Οι συνήθειες δημιουργούνται με κόπο και προσπάθεια και αλλάζουν με κόπο
Η συνήθεια να διατηρώ το σπίτι μου καθαρό δεν είναι κάτι απλό γιατί χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο και να προσπαθήσουμε. Το ίδιο είναι να είσαι επιμελής μαθητής. Οι καλές συνήθειες απαιτούν κόπο και προσπάθεια. Οι καλές συνήθειες μακροπρόθεσμα μας βελτιώνουν σαν άνθρωπο και μας διευκολύνουν την ζωή.
Αν θέλουμε να έχουμε επιτυχία στην ζωή μας σε ένα τομέα θα πρέπει να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα βοηθάνε στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου
Ο Αριστοτέλης είπε ότι είμαστε αυτό που κάνουμε συχνά. Η πραγματικότητα είναι ότι η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη. Όταν η συνήθεια είναι καλή, τότε φέρνει και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Διαφορετικά αν η συνήθεια είναι αρνητική τότε δε θα έχουμε ποτέ αυτό που επιθυμούμε.
Πώς μπορεί όμως ένας μαθητής να αλλάξει τις συνήθειες του;
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι οι συνήθειες αλλάζουν με συνειδητή προσπάθεια, με πρόγραμμα καθημερινής βελτίωσης, με εξάσκηση, προσήλωση και θέληση
- Να σκεφτεί που είναι τώρα και που θέλει να πάει.
- Ποια θα είναι η νέα κατάσταση με την αλλαγή της συνήθειας.
- Να φιλοσοφήσει σκεπτόμενος και να επιχειρηματολογήσει σε σχέση με τα κίνητρα που έχει, για να αλλάξει τις παλαιότερες συνήθειες και να τολμήσει να εφαρμόσει κάτι νέο.
Η γνώμη του ειδικού
Αν θέλουμε να κατακτήσουμε κάτι που ποτέ δεν είχαμε, αυτονόητο είναι ότι χρειάζεται σκέψη, απόφαση και αλλαγή. Απαιτείται διαφορετική προσπάθεια και διαφορετικές πράξεις, και τα αποτελέσματα θα έρθουν σταδιακά με την προσήλωση στην προσπάθεια συστηματικά και μακροπρόθεσμα μέχρι να αποκτήσουμε νέες συνήθειες και νέες ικανότητες.