Ανάπτυξη παιδιού: Τι μπορεί να κάνει ένα βρέφος τον 1ο μήνα;
Βρέφος ενός μηνός: Τον πρώτο μήνα βλέπουμε μεγάλη ποικιλία στη συμπεριφορά των βρεφών που εξαρτάται από την ενδομήτρια ωρίμανση και τη φυσική κατάσταση του βρέφους. Ένα «τελειωμένο» βρέφος έχει καλύτερη κινητική εικόνα από ένα πρόωρο.
Αναπτυξιακά ορόσημα βρέφους 1 μήνα
- Ανασηκώνει για λίγο από εμπρός το κεφάλι
- Κάνει αντανακλαστική κίνηση περπατήματος
- Παρακολουθεί φωτεινά αντικείμενα
- Παρακολουθεί το πρόσωπο της μητέρας στο θηλασμό
- Ησυχάζει με την αγκαλιά
Τα σημαντικότερα αναπτυξιακά ορόσημα για τον 1 μήνα
Γνωριμία με το βρέφος - κοινός χρόνος μαζί
Ο πρώτος μήνας της ζωής ενός βρέφους συνήθως χαρακτηρίζεται από μακρές περιόδους ύπνου που εναλλάσσονται με σύντομες περιόδους εγρήγορσης. Μετά από κάθε θηλασμό αφιερώστε κοινό χρόνο μαζί του. Περπατήστε με το μωρό στην αγκαλιά σας μέσα στο σπίτι, ψιθυρίστε ένα νανούρισμα ή ένα βρεφικό τραγουδάκι !!
Σιγουριά και ασφάλεια
Το μωρό σας ένιωθε ασφαλές μέσα στην κοιλιά σας για εννέα μήνες. Τώρα στην εξωμήτρια ζωή αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή, γι’ αυτό βοηθήστε το να νιώσει σιγουριά χαϊδεύοντας το τρυφερά με τις άκρες από τα δάκτυλά σας.
Μικρές περίοδοι χαλάρωσης
Η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθά πολύ. Δοκιμάστε να το βάλετε στο ύψος του στήθους σας μπρούμυτα και κρατήστε το σε αυτό το μέρος για αρκετή ώρα. Η θερμοκρασία του σώματος σας, η μυρωδιά του, ο ήχος από τους κτύπους της καρδιάς σας, θα το βοηθήσουν να χαλαρώνει και να είναι ήρεμο.
Τα νεογέννητα δεν έχουν πολλές ικανότητες επικοινωνίας παρά μόνο μέσα από το κλάμα. Τι σχέση έχει ο συναισθηματικός δεσμός με το κλάμα του νεογέννητου.Τα συναισθήματα που αναπτύσσονται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση είναι δυνατά. Καθώς περνά ο χρόνος, αυτά γίνονται βαθύτερα λόγω της συναισθηματικής σχέσης μητέρας- παιδιού, γνωστής και με τον όρο «συναισθηματικός δεσμός».
Τα μωρά κλαίνε για να εκφράσουν τα συναισθήματα και τη διάθεσή τους. Κλαίνε όταν πεινάνε, κρυώνουν, ζεσταίνονται ή όταν δε νιώθουν άνετα.
Μπορεί να κλαίνε γιατί ενοχλούνται από πόνους, γιατί είναι κουρασμένα, αισθάνονται μοναξιά και θέλουν αγκαλιά. Ελέγξτε αν συμβαίνει κάτι από όλα αυτά.
Τα διαφορετικά είδη κλάματος στο νεογέννητο
- Το κλάμα του πόνου είναι δυνατό, έντονο, διαπεραστικό.
- Το κλάμα της πείνας διαφέρει σε ένταση.
- Το κλάμα της κούρασης είναι έντονο, αλλά σταθερό σε ένταση.
- Το κλάμα της γκρίνιας είναι διακοπτόμενο, εναλλασσόμενο.
Ορισμένα μωρά κλαίνε περισσότερο από άλλα και δεν είναι πάντα δυνατό να αντιληφθείτε την αιτία. Σε κάθε περίπτωση ανταποκρινόμαστε στο κλάμα του μωρού και το παίρνουμε αγκαλιά χωρίς να φοβόμαστε ότι θα το κακομάθουμε.
Η γνώμη του ειδικού για το μωρό 1 μήνα
Το μωράκι σας αυτόν το λίγο χρόνο που είναι σε εγρήγορση αποζητά να γνωριστείτε. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να επικοινωνήσετε με την τρυφερή καθησυχαστική φωνή σας , αγγίξτε το ώστε να σας νιώσει και να αρχίσετε να γνωρίζεστε μαζί του. Με αυτές τις απλές δραστηριότητες, θα ξεκινήσετε να κτίζετε την σχέση με μωράκι σας όμορφα και ωραία.