Τι δεν πρέπει να τρώει ένα παιδί ηλικίας 1 έως 2 ετών

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται στα παιδιά ηλικίας έως 2 ετών.

Για να είναι το παιδί σας γερό και υγιές, πρέπει η διατροφή του να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων , λιπών, βιταμινών και μετάλλων. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα τα παίρνει αν του παρέχετε επιλογές από ευρεία ποικιλία τροφών.

Το πόσο τρώει το παιδί εξαρτάται από είναι δραστήριο κι αν βρίσκεται σε φάση αναπτυξιακής έκρηξης. Για παράδειγμα, ο ρυθμός σωματικής ανάπτυξης επιβραδύνεται γύρω στα πρώτα του γενέθλια , αλλά επιταχύνεται ξανά όταν το παιδί μαθαίνει να περπατάει. Ετσι, σε ηλικία 18 μηνών, το παιδί θα χρειάζεται καθημερινά περίπου τις τριπλάσιες θερμίδες σε σχέση με τον ενήλικα, λόγω του ρυθμού ανάπτυξης.

Για να έχει αρκετή ενέργεια για την ανάπτυξη, το παιδί πρέπει να παίρνει περίπου 45 θερμίδες ανά μισό κιλό βάρους. Θα χρειάζεται επίσης 25 γραμμάρια πρωτεϊνών την ημέρα, ποσότητα που, αν και μικρότερη από αυτήν που χρειάζονται τα βρέφη είναι και πάλι διπλάσια από των ενηλίκων.

Τι τροφές να δίνετε στο παιδί σας

Σε ηλικία 2 ετών, το παιδί θα τρώει λίγο έως πολύ τα ίδια φαγητά που τρώτε κι εσείς. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τροφή που πρέπει οπωσδήποτε να τρώει για να είναι υγιές , πρέπει απλώς να τρώει άφθονες φρέσκες και υγιεινά μαγειρεμένες τροφές που θα αποτελούν μια ισορροπημένη δίαιτα.

Τι να μη δίνετε στο παιδί σας

Όπως αναφέρει στο η γιατρός Μίριαμ Στόπαρντ στο βιβλίο της «Το βιβλίο της φροντίδας του μωρού» , θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με ορισμένες τροφές και να αποφεύγετε να τις δίνετε στο παιδί σας. Όπως:

  • Ολόκληρους ξηρούς καρπούς
  • Ποπ κορν
  • Ψωμί ολικής άλεσης με κομμάτια ολόκληρου του καρπού
  • Μικρά κομμάτια ωμών φρούτων ή λαχανικών
  • Φρούτα με μικρά ή μεγάλα κουκούτσια
  • Φρούτα με φλούδα
  • Πολύ αλατισμένα φαγητά
  • Ποτά ή ροφήματα με ζάχαρη

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στη διατροφή των μωρών κάτω του ενός έτους. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι πρέπει να γγνωρίζετε ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved