Διατροφή βρέφους : Πρακτικές συμβουλές για μαμάδες που δίνουν γάλα σε σκόνη
Γάλα σε σκόνη από το μπιμπερό - Πόσο να πίνει και πόσο συχνά ένα νεογέννητο;
Είτε αποφασίσατε να μη θηλάσετε, είτε θέλετε να δώσετε συμπλήρωμα ανάμεσα στους θηλασμούς, σίγουρα έχετε πολλές απορίες γύρω από το τάισμα του μωρού με το γάλα σε σκόνη.
Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζω το μωρό;
Συνιστάται γενικά τα μωρά να τρέφονται όποτε δείχνουν ότι πεινάνε, κάτι που στο εξωτερικό ονομάζεται απαίτηση σίτισης (ή σίτιση κατόπιν απαίτησης).
Τα περισσότερα νεογέννητα που τρέφονται με γάλα σε σκόνη, τρέφονται κάθε 2 με 3 ώρες. Καθώς μεγαλώνουν και οι κοιλίτσες τους μπορούν να κρατήσουν περισσότερο γάλα, συνήθως τρώνε κάθε 3 με 4 ώρες.
Και εάν το μωρό σας είναι πολύ μικρό ή αντιμετωπίζει προβλήματα με το βάρος, δεν πρέπει να το αφήνετε αρκετές ώρες χωρίς γάλα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το ξυπνάτε. Σε αυτήν την περίπτωση, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να τρέφεται το μωρό σας.
Πώς θα καταλάβω αν το μωρό μου πεινάει;
Σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας πεινάει:
- κουνά το κεφάλι από τη μια πλευρά στην άλλη
- ανοίγει το στόμα του
- βγάζει έξω τη γλώσσα του
- βάζει τα χέρια και τα δάχτυλα στο στόμα του
- ρουφά τα χείλη του σαν να θηλάζει
- ψάχνει για το στήθος της μαμάς
- κλαίει
Παρά το τι μπορεί να σκεφτείτε, το κλάμα είναι μια ένδειξη πείνας που το μωρό δείχνει τελευταία. Θα πρέπει φροντίζετε να ταΐζετε το μωρό, προτού κλάψει, αναστατωθεί και δυσκολευτεί να ηρεμήσει.
Είναι επίσης σημαντικό, ωστόσο, να συνειδητοποιήσετε ότι κάθε φορά που το μωρό σας κλαίει δεν είναι απαραίτητα λόγω της πείνας. Μερικές φορές τα μωρά μπορεί απλώς να θέλουν να τα αγκαλιάσετε ή να τα αλλάξετε. Επίσης, θα μπορούσαν να βάλουν τα κλάματα όταν βαρεθούν ή όταν νιώθουν έντονο κρύο ή ζέστη. Εάν το μωρό σας βάλει τα κλάματα ενώ είναι ταϊσμένο, αναζητήστε την αιτία που το αναστατώνει, αλλού.
Πόσο γάλα πρέπει να πίνει το νεογέννητο που δεν θηλάζει;
Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και το ίδιο διαφορετική θα είναι και η διατροφική του συμπεριφορά. Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με το πόσο γάλα πρέπει να πίνει ένα νεογέννητο, ακολουθούν μερικές ενδεικτικές τιμές.
- Κατά μέσο όρο, ένα νεογέννητο πίνει περίπου 45-90 ml γάλα κάθε 2-3 ώρες. Αυτή η ποσότητα αυξάνεται καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και είναι σε θέση να τρώει περισσότερο.
- Κατά τον δεύτερο μήνα, το μωρό σας μπορεί να λαμβάνει 120-150 ml σε κάθε γεύμα κάθε 3-4 ώρες.
- Στον τέταρτο μήνα, το μωρό σας μπορεί να λαμβάνει 120-180 ml σε κάθε γεύμα, ανάλογα με τη συχνότητα που τρώει και τα κιλά που έχει.
- Στον 6ο μήνα, το μωρό σας μπορεί να λαμβάνει 180-230 ml κάθε 4 έως 5 ώρες. Αυτό εξαρτάται πάλι από το εάν έχετε εισαγάγει παιδικές τροφές στο διατροφικό του πρόγραμμα ή όχι.
Γιατί το μωρό μου δείχνει ότι πεινάει περισσότερο από το φυσιολογικό;
Καθώς τα μωρά κερδίζουν βάρος, θα πρέπει να αρχίσουν να τρώνε περισσότερο σε κάθε γεύμα και όχι συχνά. Ωστόσο, ίσως να υπάρξουν φορές που το μικρό σας θα δείχνει ότι πεινάει περισσότερο από το φυσιολογικό.
Το μωρό σας ίσως περνάει κάποια περίοδο ταχείας ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αλλά η φάση ταχείας ανάπτυξης συχνά συμβαίνει όταν το μωρό είναι:
- 7-14ων ημερών
- μεταξύ της 3ης και 6ης εβδομάδας
- 4 μηνών
- 6 μηνών
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ταΐστε το μωρό σας σύμφωνα με τις ανάγκες του. Αυξήστε την ποσότητα αν χρειαστεί.
Τρώει το μωρό μου αρκετά ή όχι;
Τα μωρά μεγαλώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς και κατά καιρούς μπορεί να αναρωτιέστε εάν το μωρό σας παίρνει αρκετά θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί σωστά. Για να προσδιορίσετε εάν το μωρό σας τρώει αρκετά, φροντίστε να το ζυγίζετε κάθε εβδομάδα, να καταγράφετέ το βάρος του και να επικοινωνείτε με τον παιδίατρο που το παρακολουθεί. Αν για οποιονδήποτε λόγο το μωρό σας υποσιτίζεται θα φανεί στο βάρος και στις εξετάσεις που ίσως ζητήσει ο παιδίατρος να γίνουν.
Ακόμη ένας τρόπος για να ελέγξετε αν το μωρό σας τρώει αρκετά ή όχι, είναι οι πάνες του. Πιθανότατα να αλλάζετε τουλάχιστον έξι βρεγμένες και τέσσερις βρώμικες πάνες κάθε μέρα στην αρχή.
Πιθανά σημάδια υποσιτισμού:
- δεν παίρνει αρκετό βάρος
- δεν δείχνει χαρούμενο ακόμη και όταν έχει φάει
Εάν ανησυχείτε ή παρατηρείτε σημάδια ότι το μωρό σας δεν τρέφεται, καλέστε το γιατρό σας. Μην αφήνετε το άγχος να σας περιβάλλει. Είναι ο μόνος που γνωρίζει το μωρό σας και εκείνος που θα σας δώσει τις σωστές συμβουλές για το τι να κάνετε.
πηγή: KidsHealth.org