Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

  • Υγιεινά σνακ για να πάρει μαζί του το παιδί στο σχολείο
  • Πέντε συνταγές, μία για κάθε μέρα της εβδομάδας
Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Τι θα φάει το παιδί στο σχολείο; Μα φυσικά σπιτικά σνακ που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας. Πιστοί στο εβδομαδιαίο μας ραντεβού και αυτήν την Παρασκευή, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω πέντε εύκολες και υγιεινές συνταγές για το κολατσιό του παιδιού στο διάλειμμα. Ιδού!

Δευτέρα

Muffins καρότου με βρόμη και ελαιόλαδο

muffins karotou

Υλικά:

  • 2 αυγά
  • 1/2 κούπα (115 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 1/3 κούπας (80 ml ) ελαιόλαδο
  • 150 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης
  • 100 γρ. νιφάδες βρώμης (αλεσμένες)
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • 150 γρ. γιαούρτι
  • 2 καρότα τριμμένα
  • έξτρα νιφάδες βρώμης για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Βάλτε σε ένα βαθύ μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.
Χτυπήστε τα καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά (πλην τις νιφάδες βρώμης που είναι για το πασπάλισμα).

Ανακατέψτε απαλά το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης για να ομογενοποιηθεί. Μοιράστε το μείγμα σε θήκες τις οποίες γεμίζετε κατά τα 2/3 και πασλαλίστε με τις έξτρα νιφάδες βρώμης.

Ψήστε τα μάφινς σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 40-45 λεπτά μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.

(Συνταγή από τη mamatsita)

Τρίτη

Λουκανοπιτάκια με σπιτική ύμη

loukanopitakia zuntagi

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι γάλα (250ml)
  • 1 αυγό (65 γρ.)
  • 3 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (437g)
  • 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη (50 γρ.)
  • 2 και ¼ κουταλάκι του γλυκού στιγμιαία μαγιά (6-7 γρ.)
  • 1 κουταλάκι αλάτι (5 γρ.)
  • 4 κουταλιές ανάλατο βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)

Για τη γέμιση

  • 16 λουκάνικα
  • 1 αυγό + 2 κουταλιές γάλα χτυπημένο
  • 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι

Εκτέλεση:

Χτυπάτε σε ένα μπολ το γάλα με το αυγό και στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύετε απαλά μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη. Αφήστε την να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά και προσθέστε το βούτυρο. Πλάστε τη ζύμη καλά και αφού απορροφήσει το βούτυρο, πασπαλίστε λίγο αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια και ζυμώστε την για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική.

Ραντίζετε με λίγο λάδι ένα μπολ, βάζετε την ζύμη και την αφήνετε μια ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει το μέγεθός της. Μόλις είναι έτοιμη την ζυμώνετε για λίγο και την κόβετε σε 16 μικρά κομμάτια. Τα πλάθετε σε μπάλες και τις αφήνετε για 10 λεπτά. Ανοίγετε την μπάλα με ένα πλάστη και τοποθετείτε το λουκάνικο στη μέση. Δεξιά και αριστερά χαράζετε σε λωρίδες τη ζύμη και τις «πλέκετε» καλύπτοντας το λουκάνικο.

Με ένα πινέλο απλώνετε το αυγό με το γάλα και τέλος ρίχνετε το σουσάμι. Ψήνετε τα λουκανοπιτάκια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις προδιαγραφές του φούρνου σας.

Τετάρτη

Μπισκότα με βρόμη και σταφίδες

mpiskota me stafides

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1.5 βρώμη
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/3 φλιτζάνι έλαιο καρύδας
  • 1/3 φλιτζάνι applesauce
  • 1 κ.σ. σπόροι chia (προαιρετικά)
  • 3 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:



Πέμπτη

Αλμυρό κέικ με ζαμπόν και τυρί

keik me zampon kai turi

Υλικά:

Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε:

  • 1 ½ κούπες λευκό αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.τ.γ baking powder
  • 1 κ.τ.γ salt
  • ½ κ.τ.γ baking soda
  • 2 κούπες τριμμένο τυρί τσένταρ
  • 1 ½ κούπες τριμμένα κολοκυθάκια
  • ½ κούπα κομμένο σε κύβους ζαμπόν (ή ό,τι αλλαντικό θέλετε εσείς)
  • 2 κ.τ.σ ψιλοκομμένο σχινόπρασο
  • ½ κούπα γάλα
  • ½ κούπα γιαούρτι
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • ⅓ κούπα ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Λαδώστε τη φόρμα σας ή βάλτε λαδόκολλα και αφήστε τη στην άκρη. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα αλευρια σας, το αλάτι, τη baking soda και το baking powder. Προσθέστε τα κολοκυθάκια, το τυρί, το ζαμπόν και συνεχίστε το ανακάτεμα.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι, το γάλα, τα αβγά και το λάδι. Ρίξτε αυτό το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά που ανακατέψατε πιο πριν. Βάλτε το μείγμα στην φόρμα που ετοιμάσατε στην αρχή.

Ψήστε για περίπου 1 ώρα και δέκα λεπτά. Ελέγξτε το πριν το βγάλετε από τον φούρνο με ένα μαχαιράκι για να δείτε αν έχει ψηθεί καλά και αυτό γιατί φούρνος με φούρνο διαφέρει. Για να το συντηρήσετε μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για 4 μέρες. Κόψτε το όπως θα κόβατε τις φέτες κέικ.

Παρασκευή

Σπιτικά κρακεράκια

almura krakerakia

Υλικά:

  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (plus extra για να πασπαλίσετε από πάνω)
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό προς χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved