Super healthy κέικ για παιδιά με παντζάρι (plus τα οφέλη του παντζαριού)
- Τα οφέλη του παντζαριού
- Συνταγή για το υγιεινό κέικ παντζαριού
- Εκτέλεση βήμα-βήμα
Μπορείς να φανταστείς ένα υπέροχο ζουμερό κέικ από παντζάρι; Kι όμως ναι!
Ζουμερό, νόστιμο υγιεινό και κατάλληλο κέικ με παντζάρι για όλη την οικογένεια. Πριν δούμε όμως τα υλικά και τη διαδικασία, πάμε να μάθουμε μερικά από τα οφέλη του παντζαριού.
Τα οφέλη του παντζαριού
Τα γλυκά και γευστικά παντζάρια έχουν πολλά οφέλη για ενήλικες και παιδιά. Μεταξύ άλλων τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά!
Υλικά για να φτιάξετε το κέικ παντζαριού
Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε.
Υλικά:
Για τη ζύμη του κέικ με παντζάρια:
- 2–3 μεγάλα ωμά παντζάρια, ξεφλουδισμένα και τριμμένα*
- ¾ φλιτζάνι (180 ml) φυτικό λάδι, ουδέτερη γεύση**
- ½ φλιτζάνι (90 γραμμάρια) μαύρη ζάχαρη (μπορεί να είναι και μελάσα)
- ½ φλιτζάνι (100 g) καστανή ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 ¼ φλιτζάνι (150 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα (προαιρετικά)
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο
- 100γρ ροζ σοκολάτα σε σταγόνες
- 2κ.σ. Λάδι καρύδας ή 1κ.σ βούτυρο
Πώς θα φτιάξετε το κέικ παντζαριού βήμα-βήμα
Για το κέικ:
Βήμα 1ο: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και στρώστε ένα ταψί 9×9 ιντσών (23×23 εκ.) με λαδόκολλα.
Βήμα 2ο: Καθαρίστε, τρίψτε τα παντζάρια και στύψτε τα ελαφρά για να φύγει η περίσσεια του χυμού. Αφήστε τα στην άκρη.
Βήμα 3ο: Χτυπήστε σε ένα μπολ το λάδι με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά.
Βήμα 4ο: Βάλτε τα αυγά στο μείγμα και ανακατέψτε, ένα κάθε φορά.
Βήμα 5ο: Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα ξηρά υλικά. Μετά ρίξτε μέσα στο υγρό μείγμα τα ξηρά υλικά και μαζί τα τριμμένα παντζάρια.
Βήμα 6ο: Ρίξτε το μίγμα στο ταψί και ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο του. Αφήστε να κρυώσει εντελώς.
Βήμα 7ο: Ήρθε η στιγμή να φτιάξετε το γλάσο. Βάλτε στο φούρνο μικροκυμάτων τη σοκολάτα και το λάδι για 1 λεπτό περίπου σε 500 με 600w. Μόλις λιώσει, ανακατέψτε λίγο και με ένα κουτάλι ή μια μαριζ απλώστε το πάνω από το κέικ
Έτοιμο!
Μία μικρή συμβουλή! Μην πείτε ότι έχει παντζάρι δεν χρειάζεται, θα είναι το μυστικό μας!
Γεωργία Ζιώγου
MSc διαιτολόγος - διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας: Instagram / τηλ: 2155015948 - 6984510753