Πέντε λόγοι για να εντάξετε το ταχίνι στη διατροφή του παιδιού
- Πώς να εντάξετε το ταχίνι στη διατροφή του παιδιού
- Συνταγές με ταχίνι
Κατά την περίοδο της νηστείας η κατανάλωση ταχινιού αυξάνεται ωστόσο λόγω της διατροφικής του αξίας τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι το εντάσσουν στη διατροφή τους.
Το ταχίνι από πολλούς χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή καθώς είναι πλούσιο σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα μια κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει:
- 90 θερμίδες
- 2,6 γραμμάρια πρωτεΐνη
- 8 γραμμάρια λίπος
- 1,4 γραμμάρια φυτικές ίνες
- 64 mg ασβέστιο
- 1,5 mg σίδηρο
Λόγοι για να εντάξετε το ταχίνι στη διατροφή του παιδιού
- Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος λόγω των φυτικών ινών που περιέχει.Σε αντίθεση με το κανονικό βούτυρο, το ταχίνι είναι εύπεπτο και βοηθά το παιδί να διατηρήσει το έντερό του καθαρό.
- Βελτιώνει τον μεταβολισμό των παιδιών καθώς το σουσάμι έχει τη φυσική ικανότητα να ενισχύει την όρεξη. Δεδομένου ότι η κατανάλωση σουσαμιού δεν επιτρέπεται πάντα λόγω αλλεργιών, το ταχίνι είναι η ιδανική λύση.
- Ενισχύει και βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος του παιδιού.
- Ενισχύει και θρέφει τα μαλλιά καθώς το ταχίνι είναι σημαντική πηγή σιδήρου που βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα.
- Βοηθά το παιδί στηναντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθώς και στη βελτίωση του αναπνευστικού συστήματος. Ένα μείγμα ταχίνι με τζίντζερ και μέλι είναι ιδανικό για το παιδί σας όταν δεν μπορεί να αναπνεύσει. Μπορείτε επίσης απλά να προσθέσετε ταχίνι σε ένα ποτήρι βραστό νερό και να το προσφέρετε στο παιδί σας αν διαπιστώσετε ότι έχει πρόβλημα με την αναπνοή του.
Πώς να εντάξετε το ταχίνι στη διατροφή του παιδιού
Λόγω της θρεπτικής του αξίας το ταχίνι μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή του παιδιού αλλά και όλης της οικογένειας με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα ως:
- Άλειμμα για το ψωμί
- Συστατικό για σπιτική πραλίνα με κουβερτούρα και μέλι
- Βάση για dressings και χούμους
- Συστατικό του παραδοσιακού χαλβά
- Συστατικό νηστίσιμων αλλά και πιο υγιεινών γλυκών αντικαθιστώντας άλλου είδους επιζήμιων λιπαρών.
Ωστόσο, μην ξεχνάτε πως η αυξημένη του θερμιδική αξία (περίπου 90-100 θερμίδες/κουταλιά) θα πρέπει μας κάνει προσεκτικούς στην ποσότητα που καταναλώνουμε προκειμένου να διατηρήσουμε την ισορροπία στη διατροφή μας.
Συνταγές με ταχίνι
Κουλουράκια με χουρμάδες και ταχίνι
Τι θα χρειαστείτε
½ φλιτζάνι ταχίνι
2 κ.σ λάδι
¼ φλιτζανιού σιρόπι σφενδάμου
1 κ.γ βανίλια
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης για γλυκίσματα
Για τη γέμιση
½ φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια
1/3 φλιτζανιού νερό
2 κ.σ σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση
Βάζετε τους τους χουρμάδες με το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και τους βράζετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Προσθέτετε το σιρόπι σφενδάμου και χτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ.
Παίρνετε ένα μπολ και χτυπάτε το ταχίνι μαζί με το σιρόπι σφένδαμου και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μια κρέμα.
Έπειτα αργά αργά και το αλεύρι ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη. Ανακατεύετε με τα χέρια σας και αρχίζετε το πλάσιμο.
Μπορείτε να κάνετε ότι μέγεθος θέλετε στα κουλουράκια σας αλλά προορατικά η ζύμη θα σας βγάλει γύρω στα 20 σε μέγεθος καρυδιού.
Μόλις τα πλάσετε τα βάζετε σε ένα λαδωμένο ταψί και αφού κάνετε ένα βαθούλωμα στο κέντρο της ζύμης σας, βάζετε 1 κγ από τη γέμιση σας σε κάθε κουλουράκι.
Tαχινοπιτάκια με κανέλα
Υλικά
800 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
230 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
230 ml χυμό πορτοκαλιού
200 ml ταχίνι
120 γρ. μαύρη ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί το αλεύρι και το baking powder. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε με το χέρι μας. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη ή με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ ώρα.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί τη ζάχαρη και την κανέλα.
Όταν η ζύμη φουσκώσει, τη διαχωρίζουμε σε τέσσερις μπάλες. Τις πλάθουμε σε μακρόστενες λωρίδες (πλάτους 10 cm) και τις πιέζουμε για να ανοίξουν λίγο.Με ένα πινέλο, απλώνουμε ταχίνι στην κάθε λωρίδα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Τυλίγουμε τις λωρίδες σε σχήμα σαλιγκαριού κα τις τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό ταψί. Πριν το ψήσιμο, με ένα πινέλο, απλώνουμε πάνω στα πιτάκια ταχίνι, ζάχαρη και κανέλα.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Μπισκότα με ταχίνι
Υλικά
1 πακέτο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
½ κούπα ταχίνι
½ κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
½ κούπα καστανή ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες
1 ¼ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ αλάτι
½ κ.σ. μαγειρική σόδα
½ κ.σ. baking powder
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180Ο βαθμούς
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε στη μεσαία σκάλα με το μίξερ το βούτυρο, το ταχίνι και τα 2 είδη ζάχαρης, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα απαλό μείγμα.
Στη συνέχεια, προσθέτετε τα αυγά και τη βανίλια και χτυπάτε επίσης στη μεσαία σκάλα για άλλα 5 λεπτά.
Σε ένα μεσαίο μπολ με ένα σύρμα, ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα και το baking powder. Τα προσθέτετε στο άλλο μείγμα με το ταχίνι και τα ανακατεύετε με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε μία λαμαρίνα, που την έχετε βάλει προηγουμένως στο φούρνο να ζεσταθεί και την έχετε στρώσει με λαδόκολλα, ξεκινάτε να τοποθετείτε τα μπισκότα.
Από το μείγμα, παίρνετε 1 κουτάλι της σούπας και το πλάθετε. Φροντίστε να αφήσετε μία μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνετε, μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν, περίπου 8 με 10 λεπτά.
Tips: Μπορείτε, αν θέλετε στο μείγμα πριν το πλάσετε να προσθέσετε ½ κούπα κουβερτούρα ή να τα πασπαλίσετε με σουσάμι πριν τα ψήσετε.