Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα
- Κολατσιό στο σχολείο: Η σημασία του στη διατροφή των παιδιών.
- Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μικρά και συχνά γεύματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής. Οι διατροφολόγοι συνιστούν τουλάχιστον πέντε γεύματα την ημέρα, τα τρία κύρια και δύο ενδιάμεσα, μικρότερα.
Για τα παιδιά, το πρώτο ενδιάμεσο σνακ, δηλαδή το δεκατιάνό είναι το κολατσιό τους στο σχολείο. Τα κρατάει χορτάτα τις ώρες των μαθημάτων, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό τους και ανάλογα βέβαια και το είδος του κολατσιού, το σχολικό γεύμα μπορεί να αποτελέσει πηγή θρεπτικών συστατικών.
Και αυτήν την εβδομάδα, πιστοί στο ραντεβού μας έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω συνταγές για σπιτικό και υγιεινό κολατσιό των παιδιών στο σχολείο, μία για κάθε μέρα σχολείου.
Τέσσερις συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο
Μίας και τη Δευτέρα είναι Καθαρά Δευτέρα, ξεκινάμε τις προτάσεις μας από την Τρίτη.
Τρίτη
Αφράτα μπισκότα πορτοκαλιού
Υλικά:
- 1 μέτριο αυγό
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (100 γρ.)
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού (100 ml)
- 1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι (100 ml)
- 8 γρ μπέικιν πάουντερ
- 2 και 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (300 γρ.)
- 1/2 ψιλοκομμένη σοκολάτα (60 γρ.)
- ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνετε το αυγό, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε με το σύρμα. Προσθέτετε το χυμό πορτοκάλι, ανακατεύετε και ρίχνετε το λάδι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και 2- 3 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύετε καλά , ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο , προσθέστε τα κομμάτια σοκολάτας και με μια σπάτουλα αναμείξτε τη ζύμη.
Σε ένα ταψί στρώνετε αντικολλητικό χαρτί και με ένα κουτάλι βάζετε τη ζύμη (ποσότητα κουταλιού). Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και ψήνετε στους 180 C για 15- 20 λεπτά
Τετάρτη
Σπιτικά κριτσίνια τυριού
Υλικά:
- 375g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7 gr (1 pkg) μαγιά σε σκόνη
- 1 κ.τ.σ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 3/4 φλιτζάνι ζεστό γάλα
- 42 γραμμάρια (3 κ.σ.) βούτυρο, λιωμένο
- 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
- τρυμμένο τυρί της αρεσκείας σας
- μαϊντανός ξερός ή άλλα μυρωδικά που σας αρέσουν
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:
Πέμπτη
Σοκολατένιο κέικ με τρία υλικά
Υλικά:
- 170 γρ μαύρη σοκολάτα
- 375 ml γάλα καρύδας, λιπαρά
- 2¾ φλιτζάνια (220g) πλιγούρι βρόμης
Εκτέλεση:
Βουτυρώνετε μια στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα και στρώνετε αντικολλητικό χαρτί Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα και τη ρίχνετε σε ένα μπολ που έχετε βάλει το γάλα.
Ανακατεύετε καλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί. Προσοχή να μη ζεσταθεί πολύ το μείγμα. Προσθέστε το πλιγούρι βρόμης και ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και αφήστε το να κρυώσει τελείως πριν το βάλετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Μόλις είναι έτοιμο , ξεφορμάρετε και σερβίρετε με φρέσκα φρούτα.
Παρασκευή
Muffin με μήλο και μπανάνα
Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Yehor Milohrodskyi
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι βρόμη
- 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia
- 1 αυγό
- 1/8 φλιτζάνι γιαούρτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 1 μήλο ψιλοκομμένο
- 1 μπανάνα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη βρόμη, το baking powder, την κανέλα και τους σπόρους chia. Σε ένα δεύτερο το λάδι, το αυγό, το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας και το μέλι. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίξτε το στο μπολ με το αλεύρι, προσθέστε τα καρύδια, το μήλο και την μπανάνα και ανακατέψτε ξανά.
Γεμίστε μέχρι τη μέση έξι φορμάκια για muffin και ψήστε στους 180 βαθμούς C για 20 με 25 λεπτά