Εβδομαδιαίο μενού για νηστίσιμα σχολικά γεύματα
- Κολατσιό στο σχολείο: Ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή των παιδιών
- Πέντε νηστίσιμες συνταγές για κολατσιό στο σχολείο
Το κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή των παιδιών. Είναι το ενδιάμεσο γεύμα από το πρωινό και το μεσημεριανό, κρατάει το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του και είναι πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη.
Πιστοί και αυτήν την Παρασκευή στο εβδομαδιαίο μας ραντεβού, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο. Μίας και διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής, οι συνταγές που σας προτείνουμε αυτήν την εβδομάδα εκτός από εύκολες, νόστιμες και υγιεινές, είναι και νηστίσιμες.
Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο
Δευτέρα
Νηστίσιμα biscotti με ψίχα καρυδιού, ελαιόλαδο και χυμό πορτοκάλι
Υλικά:
- 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 1 κρασοπότηρο κρυσταλλική ζάχαρη
- ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
- 1 κ.τ.γ μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
- 240 γραμμάρια τριμμένη καρυδόψιχα (λέω 240 γραμμάρια, γιατί μετρώντας τα τόσο βγήκαν τα καρύδια που ήδη είχα στο σπίτι, γι' αυτό και σας βάζω ακριβώς τη δοσολογία που εγώ χρησιμοποίησα)
- 550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εδώ θα συμπληρώσω, όσο αλεύρι σηκώσει, γιατί κρασοπότηρο με κρασοπότηρο διαφέρει)
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάλτε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Πάνω από τη λεκάνη ανακατέψτε μέσα στον χυμό πορτοκαλιού τη μαγειρική σόδα. (λέω πάνω από τη λεκάνη, γιατί θα φουσκώσει και θα χυθεί. Οπότε προτιμότερο είναι να χυθεί μέσα στο μπολ και όχι στον πάγκο)
Αφού ανακατέψτε το μείγμα προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν και την καρυδόψιχα. Ανακατέψτε καλά και έπειτα προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι. Αφήστε στην άκρη το σύρμα που ανακατεύατε, φορέστε ένα γαντάκι και συνεχίστε το ανακάτεμα - ζύμωμα με το χέρι. Μόλις έχετε μια σφιχτή ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια σας, είναι έτοιμη.
Αφήστε στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί και έπειτα χωρίστε τη ζύμη στα τρία. Πλάστε τρία μπαστούνια μεγάλα και χοντρά και βάλτε τα στο ταψί σας, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους.
Πατήστε τα ελαφρά με το χέρι σας και με ένα μαχαίρι χαρακώστε τα (όπως αν τα κόβατε σε φέτες) και ψήστε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.
Αφαιρέστε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι, κόψτε τα παξιμαδομπισκοτάκια σας όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που σας έχω βάλει και ξαπλώστε τα στο πλάι. Βάλτε τα ξανά στον φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και βγάλτε τα.
Μόλις κρυώσουν καλά, βάλτε τα σε ένα μπολ που σφραγίζει καλά και απολαύστε τα με τον καφέ σας, το τσάι σας ή σκέτα.
Σημείωση: Αν και τα έφτιαξα μόλις χθες και βγήκαν πάνω από 40 κομμάτια, σήμερα έχουν μείνει λιγότερα από 20. Μάλιστα η κόρη μου τα μέτρησε και απαίτησε να μην φάμε εγώ και ο άνδρας μου ούτε ένα, ώστε να έχει για τα απογεύματά της και φυσικά για κολατσιό στο σχολείο.
Τρίτη
Νηστίσιμη μελιτζανόπιτα με μανιτάρια
Υλικά:
- 6 φύλλα κρούστας
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 4 κρεμμύδια ξηρά κομμένα
- 400γρ ελαιόλαδο
- 1/2 κιλό μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- λίγη ρίγανη
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση:
Καθαρίστε τις μελιτζάνες αφαιρώντας αρκετό φλοιό. Κόψτε τις σε μικρούς κύβους και ξεπικρίστε τις σε αλατόνερο. Στύψτε τις καλά και ανακατέψτε τις με το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, τη ρίγανη, το πιπέρι και το λάδι.
Λαδώστε τρία φύλλα κρούστας στο ταψί και στρώστε τη γέμιση. Έπειτα λαδώστε και τα άλλα τρία φύλλα από πάνω. Ραντίστε με λίγο νερό, χαράξτε ελαφρώς σε κομμάτια και ψήστε στους 220 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα περίπου.
Τετάρτη
Αφράτα ταχινοπιτάκια με κανέλα
Υλικά:
- 800 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 230 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 230 ml χυμό πορτοκαλιού
- 200 ml ταχίνι
- 120 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί το αλεύρι και το baking powder. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε με το χέρι μας. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη ή με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ ώρα.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί τη ζάχαρη και την κανέλα.Όταν η ζύμη φουσκώσει, τη διαχωρίζουμε σε τέσσερις μπάλες. Τις πλάθουμε σε μακρόστενες λωρίδες (πλάτους 10 cm) και τις πιέζουμε για να ανοίξουν λίγο.Με ένα πινέλο, απλώνουμε ταχίνι στην κάθε λωρίδα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Τυλίγουμε τις λωρίδες σε σχήμα σαλιγκαριού κα τις τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό ταψί. Πριν το ψήσιμο, με ένα πινέλο, απλώνουμε πάνω στα πιτάκια ταχίνι, ζάχαρη και κανέλα.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Πέμπτη
Σπιτικά κριτσίνια
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι και δύο κουταλιές της σούπας
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.
Παρασκευή
Ρολάκια μπανάνα με μαύρη σοκολάτα
Υλικά:
- 1 wrap ολικής άλεσης
- 1 μπανάνα
- 1 πλάκα σοκολάτας 75% κακάο
Εκτέλεση:
Λιώστε σοκολάτα κουβερούτρα και αλλείψτε όλη την επιφάνεια μίας αραβικής πίτας. Τυλίξτε την αραβική γύρω από μία μπανάνα και κόψτε σε κομματάκια. Μπορείτε να κα΄νετε την ίδια ακριβώς συνταγή και με φυσικοβούτυρο.