Εβδομαδιαίο μενού για νηστίσιμα σχολικά γεύματα
- Κολατσιό στο σχολείο: Τι προσφέρει σε ένα παιδί;
- Πέντε συνταγές για υγιεινό και σπιτικό κολατσιό στο σχολείο.
Μπορεί η σημερινή Παρασκευή να είναι ιδιαίτερη λόγω 25ης Μαρτίου όμως και αυτήν την εβδομάδα είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας και παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις προτάσεις μας για τα σχολικά γεύματα των παιδιών όλης της εβδομάδας.
Όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει εδώ στο Mothersblog.gr, το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή. Είναι αυτό που κρατά τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό τους και εφόσον περιλαμβάνει τροφές με υψηλή διατροφική αξία, είναι και πηγή θρεπτικών συστατικών. Τι μπορείτε να φτιάξετε στα παιδιά την ερχόμενη εβδομάδα;
Πέντε συνταγές για σπιτικό και υγιεινό κολατσιό
Δευτέρα
Γλυκά cupcakes με γεύση βανίλια (χωρίς βούτυρο και αυγά)
Υλικά:
- 1 ½ φλιτζάνι (210 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 φλιτζάνι (150 g) κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας (12 g) baking powder
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/3 φλιτζάνι (75 ml) φυτικό έλαιο
- 1 φλιτζάνι (250 ml) ζεστό νερό
- 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Κοσκινίζετε το αλεύρι και στη συνέχεια στο ίδιο μπολ προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι και το baking powder ανακατεύοντας με το σύρμα. Σε ένα άλλο μικρό μπολ αναμειγνύετε το φυτικό λάδι με το ζεστό νερό ( 32- 43 C) και το εκχύλισμα βανίλιας. Στη συνέχεια το ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατεύετε με τον αναδευτήρα.
Στη συνέχεια με ένα κουτάλι ή κορνέ ζαχαροπλαστικής γεμίζετε ισομερώς τα χαρτάκια που έχετε τοποθετήσει στη φόρμα για cupcakes ( κατά 3/4 όχι παραπάνω).
Ψήνετε στους 180 C για 18-20 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν για μερικά λεπτά και τα απολαμβάνετε σκέτα, με μαρμελάδα, μέλι, τρούφα ή ότι άλλο εσείς θέλετε.
Τρίτη
Μπουκίτσες με ταχίνι
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια (350 g), χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι (125 γρ.)
- 1/2 φλιτζάνι ακατέργαστη σκόνη κακάο (45 γρ.)
- προαιρετικά: 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
Προσθέστε τους χουρμάδες, τη σκόνη κακάο και το ταχίνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδες ζύμη ώστε να μπορείτε να την πιέσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε τη ζύμη σε μπάλες. Αν θέλετε, κυλήστε κάθε μπάλα σε σκόνη κακάο, ζάχαρη καρύδας ή καρύδα σκέτη.
Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τις μπάλες στο ψυγείο για έως και 10 ημέρες ή καταψύξτε για έως και 2 μήνες.
Τετάρτη
Νηστίσιμη και τραγανή σπανακόπιτα
Υλικά:
Για τα φύλλα:
- 4 φλ.τσ. αλεύρι & λίγο ακόμη για το άνοιγμα των φύλλων
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο & 1 φλ. τσ. ακόμη για το άλειμμα
- 1 & 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 φλ.τσ. νερό (ή όσο πάρει)
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό σπανάκι
- 2/3 φλ.τσ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2-3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/3 φλ.τσ. άνιθο ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1/3 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
- 2-3 κ.σ. σιμιγδάλι ή ρύζι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το σπανάκι (πλυμμένο καλά, κομμένο και στυμμένο), ρίχνουμε το αλατοπίπερο, τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά μας και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το σιμιγδάλι ή το ρύζι και το ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη γέμιση.
Για τα φύλλα, κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό (όσο χρειαστεί) μέχρι να έχουμε μία ελαστική και απαλή ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Τη χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια και την αφήνουμε σκεπασμένη για 45'-1 ώρα. Στη συνέχεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρές πιτούλες. Για το κάτω φύλλο παίρνουμε τις 3 πιτούλες και τις αλείφουμε με αρκετό λάδι. Βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη και τις πιέζουμε για να ενωθούν. Κατόπιν πασπαλίζουμε την πάνω πιτούλα με αλεύρι και με ένα πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας. Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και για το πάνω φύλλο με τις υπόλοιπες 3 πιτούλες.
Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και βάζουμε το κάτω φύλλο. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε με ένα πιρούνι για να είναι παντού ομοιόμορφη. Σκεπάζουμε με το πάνω φύλλο και το στρίβουμε γύρω γύρω για να σχηματίσουμε κόρθο. Αλείφουμε με λάδι και χαράζουμε την πίτα μας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 50'-1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει από πάνω και να ψηθεί καλά και από την κάτω πλευρά.
Πέμπτη
Ψωμί με μύρτιλα και μπανάνα
Υλικά:
- 2 μπανάνες μεσαίου μεγέθους
- 2 αυγά
- 55 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
- ½ φλιτζάνι έλαιο καρύδας
- 110 γραμμάρια γιαούρτι
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 55 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
- ελάχιστο αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
- 1 φλιτζάνι μύρτιλα
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε όλα τα υγρά υλικά και ανακατέψτε πολύ καλά. Στη συνέχεια, ρίξτε μέσα στο δεύτερο μπολ το περιεχόμενο του πρώτο και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώστε μία μακρόστενη φόρμα και στο κάτω μέρος τοποθετήστε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.
Ρίξτε μέσα το μείγμα και ψήστε για 55 με 60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C. Αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το κόψετε.
Παρασκευή
Κριτσίνια
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι και δύο κουταλιές της σούπας νερό
Δείτε την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.