Όταν το νήπιο δεν πίνει το γάλα του – Συμβουλές και υποκατάστατα
Νήπιο: Τι να κάνετε αν το μικρό παιδί σας δεν πίνει το γάλα του.
Το γάλα είναι πηγή βιταμινών, πρωτεϊνών, μετάλλων, ασβεστίου και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας. Ωστόσο πολλά παιδιά αρνούνται να το πιούν και δεν του αρέσει η γεύση τους.
Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση;
Συμβουλές για να πιει το γάλα του
Μπορεί το παιδί να παραπονιέται για τη γεύση του γάλακτος και να αρνείται να το πιει , υπάρχουν όμως τρόποι όμως για να το πείσετε.
Αλλάξτε τη γεύση του
Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Προσθέτοντας λίγο μέλι. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η κατανάλωση μελιού επιτρέπεται για τα παιδιά άνω του ενός έτους απαραιτήτως και ιδανικά άνω των δύο και αυτό λόγω του κινδύνου για βρεφική αλλαντίαση.
Αξιοποιήστε τι γάλα σε συνταγές
Για παράδειγμα μπορείτε να το συνδυάσετε με αυγά και να φτιάξετε μία αφράτη ομελέτα.
Φτιάξτε smoothies
Οι περισσότερες συνταγές για smoothies περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά και γάλα ή γιαούρτι. Τα smoothies είναι θρεπτικά, υγιεινά και ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι.
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / LyfeFuel
Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου για τα νήπια
Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό μικρο-συστατικό για την ανάπτυξη των παιδιών. Μπορείτε να δοκιμάστε εναλλακτικά γάλατα φυτικής προέλευσης όπως:
- Γάλα σόγιας: Εάν μία γυναίκα δεν μπορεί να πιει γάλα ζωικής προέλευσης, το γάλα σόγιας είναι μία καλή εναλλακτική. Περιέχει σχεδόν τα ίδια επίπεδα πρωτεΐνης με το αγελαδινό και 300mg ασβεστίου ανά ποτήρι.
- Γάλα αμυγδάλου: Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φολικό οξύ, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Δεν έχει κορεσμένα λίπη και ένα φλιτζάνι παρέχει 197 mg ασβεστίου. Είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη ή τη σόγια.
- Γάλα βρόμης: Το γάλα βρόμης έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε σχέση με το γάλα αμυγδάλου ή σόγιας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Β, μέταλλα όπως το φώσφορο και το κάλιο και φυτικές ίνες που βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη.
- Γάλα καρύδας: Το γάλα καρύδας είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Ένα ποτήρι περιέχει 459 mg ασβεστίου αλλά έχει μικρή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δεν μπορεί συνεπώς να αντικαταστήσει κάποιο από τα παραπάνω.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλες πηγές ασβεστίου:
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα λαχανικά όπως είναι σπανάκι και το kale περιέχουν ασβέστιο, αντιοξειδωτικά, πληθώρα μετάλλων, φυτικές ίνες, α-λινελαϊκό οξύ και βιταμίνες. Τα συστατικά αυτά ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βελτιώνουν την υγεία του εντέρου.
Ξηροί καρποί
Εκτός από ασβέστιο, οι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Συμπεριλαμβάνονται επίσης στη λίστα της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων με τα τρόφιμα που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.
Ψάρια
Τα ψάρια έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών, βιταμινών, μετάλλων και πρωτεϊνών, συστατικά που είναι απαραίτητα για την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών και την ανάπτυξη του νευρικού τους συστήματος.
Γιαούρτι και τυριά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι το γιαούρτι και τα τυριά περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα σε όλα τα στάδια ζωής του ανθρώπου: το ασβέστιο είναι απαραίτητο για υγιή και δυνατά οστά και η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.
Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την υγεία του νευρικού συστήματος αλλά και των οστών και μυών.
Πότε να συμβουλευτείτε τον γιατρό
Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνετε στην διατροφή του παιδιού ώστε να προσλαμβάνει σε επάρκεια τα συστατικά που χρειάζεται.
Συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη είναι το έντονο φούσκωμα μετά την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ή ο κοιλιακός πόνος.
Με πληροφορίες από momjunction.com