Ψάρι στη διατροφή του μωρού: Εύκολες και απλές συνταγές
Εντάξτε το ψάρι στη διατροφή του μωρού επιλέγοντας απλές και νόστιμες συνταγές
Το ψάρι αποτελεί πηγή πλούσια σε υγιή λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και της όρασης του παιδιού.
Επιπλέον, τα ψάρια παρέχουν σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο καθώς και βιταμίνη D, ειδικά ο σολομός, η οποία είναι σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου.
Για όλα αυτά, είναι σημαντική η ένταξη του ψαριού στη διατροφή του παιδιού από μικρή ακόμα ηλικία.
Πώς να επιλέξετε το ψάρι στη διατροφή του μωρού
Δεν είναι όλα τα ψάρια κατάλληλα για τα μωρά. Για παράδειγμα, η επιλογή σούσι δεν είναι ενδείκνυται, καθώς μπορεί να αποτελεί μία εξαιρετικά υγιεινή επιλογή, πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, ωστόσο είναι απαραίτητο να τηρούνται βασικοί κανόνες ασφαλείας κατά την προετοιμασία του φαγητού.
Επιλέξτε λοιπόν ψάρια με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως μπακαλιάρο, τόνο, σολομό, γλώσσα και αποφύγετε τον ξιφία, το σκουμπρί ή τον καρχαρία.
Βεβαιωθείτε ότι τα ψάρια έχουν καθαριστεί καλά πριν τα δώσετε στο μωρό.
Συνταγές για ψάρι
Γλώσσα με γάλα
Υλικά
- 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο, ψάρι χωρίς κόκαλα
- 1/4 φλιτζάνι μητρικό γάλα , φόρμουλα ή νερό
Εκτέλεση
Ψήστε στον ατμό το ψάρι και αφού το καθαρίσετε προσεκτικά, βάλτε το στο πλέντερ με γάλα ή νερό και ανακατέψτε μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Ψάρι με ανάμεικτα λαχανικά
Υλικά
- 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο, λευκό ψάρι χωρίς κόκαλα
- 2 κουταλιές της σούπας μητρικό γάλα, φόρμουλα ή νερό
- 1 κουταλιά της σούπας μαγειρεμένο αρακά
- 1 κουταλιά της σούπας μαγειρεμένα καρότα
- 1 κουταλιά της σούπας μαγειρεμένη γλυκοπατάτα
Εκτέλεση
Τοποθετήστε τα ψάρια, τα λαχανικά και το γάλα σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν πολτός. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο γάλα ή νερό.
Ψάρια με καρότα
Υλικά
- Ένα μικρό κομμάτι λευκού ψαριού ( μπορεί να είναι μπακαλιάριος)
- 2 κουταλιές της σούπας μητρικό γάλα, φόρμουλα ή νερό
- 1/2 φλιτζάνι καρότα (ξεφλουδισμένα, κομμένα σε κύβους και στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν)
- 1/3 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί ανάλατο
Υλικά
Ψήστε το ψάρι στον ατμό και περιχύστε το με χυμό πορτοκαλιού, πασπαλίζοντας με τυρί. Καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και ψήστε το για μερικά λεπτά στον φούρνο. Στη συνέχεια βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να γίνει ένας λείος πολτός.
Με πληροφορίες από το verywellfamily.com