Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα
Πέντε συνταγές για το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο.
Το κολατσιό είναι το γεύμα που κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του και είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.
Το σπιτικό κολατσιό είναι φυσικά πάντα πιο υγιεινό κι εμείς όπως κάθε Παρασκευή έχουμε συγκεντρώσει και σήμερα σε ένα άρθρο εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές για να προετοιμαστείτε για την εβδομάδα που έρχεται.
Ιδού!
Δευτέρα
Τυρόψωμο με τσένταρ
Υλικά:
Για το ψωμί:
- 1 ¾ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας baking powder
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 φλιτζάνια τσένταρ τριμμένο
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 μεγάλο αυγό
- ¼ φλιτζάνι βούτυρο
Για το topping:
- ¼ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένος μαϊντανός
Βήματα
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι.
Προσθέστε το τσένταρ και ανακατέψτε ξανά μέχρι το τυρί να ανακατευτεί καλά με το αλεύρι. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το αυγό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υγρά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε ξανά μέχρι όλο το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Βάλτε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα κέικ αφού πρώτα την έχετε βουτυρώσει ή λαδώσει. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 με 40 λεπτά.
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το βούτυρο, τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μόλις βγάλετε το τυρόψωμο από τον φούρνο, βάλτε κατευθείαν την επικάλυψη με ένα πινέλο και αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 5-10 λεπτά πριν το κόψετε.
Τρίτη
Μπάρες granola χωρίς ζάχαρη
Υλικά:
- 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρόμης (150 γραμμάρια)
- 1 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι (225 γραμμάρια)
- ½ φλιτζάνι διογκωμένο ρύζι (12.5 γραμμάρια) (προαιρετικά)
- ¼ φλιτζάνι αμύγδαλα (35 γραμμάρια)
- ¼ φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries (31 γραμμάρια)
- ¼ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο (60 ml)
- ½ φλιτζάνι μέλι (60 ml)
- ¼ φλιτζάνι σπόροι κολοκύθας (32 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Διαδικασία:
Βάλτε τους χουρμάδες στο blender και «χτυπήστε» τους μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής πάστα.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, καβουρδίστε τη βρόμη για 2-3 λεπτά. Στη συνέχει αφήστε την στην άκρη. Με τον ίδιο τρόπο καβουρδίστε το διογκωμένο ρύζι εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στη συνταγή σας.
Έπειτα, στο ίδιο τηγάνι καβουρδίστε τα αμύγδαλα, τους σπόρους κολοκύθας και τον λιναροσπορο και 2-3 λεπτά.
Μεταφέρετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλάτι, τα αποξηραμένα cranberries και ανακατέψτε καλά.
Στο τηγάνι, τώρα προσθέστε το φυστικοβούτυρο και το μέλι και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέστε έπειτα τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία επιφάνεια. Προσθέστε μερικούς σπόρους κολοκύθας και cranberries ως έξτρα από πάνω. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια και έτοιμο. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.
Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέστε έπειτα τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία επιφάνεια.
Προσθέστε μερικούς σπόρους κολοκύθας και cranberries ως έξτρα από πάνω και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια και έτοιμο. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.
Τετάρτη
Στριφτή κιμαδόπιτα
Υλικά
- 6 φύλλα κρούστας
για τη γέμιση
- 400 γραμμάρια κιμά
- 1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
- 2 μέτριες πατάτες
- ½ φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο τσίλι σε σκόνη
- 2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
για τη σάλτσα
- 1 ποτήρι νερό γάλα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 2 αβγά
- 1 πρέζα Αλάτι
για την επάλειψη
- σάλτσα που θα περισσέψει
- σουσάμι
Διαδικασία:
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίστε τον κιμά. Αφού εξατμιστούν τα υγρά του προσθέστε το ξερό κρεμμύδι που θα έχετε ψιλοκόψει. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε την πατάτα που θα έχετε τρίψει πρότα σε έναν τρίφτη.
Ανακατέψτε καλά και προσθέστε τα μυρωδικά. Προσθέστε το νερό, ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί και αφήστε στην άκρη τη γέμιση.
Σε μια κατσαρόλα φτιάξτε την σάλτσα που θα χρησιμοποιήσετε. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε. Έπειτα βάλτε το κατσαρολάκι σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να έχετε μια κρέμα.
Πάρτε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας. Βάλτε λίγη από την κρέμα όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω, γέμιση του κιμά, ρολάρετε και τοποθετήστε στο ταψί.
Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και για τα 6 φύλλα.
Τέλος περιχύστε την σάλτσα που περίσσεψε και πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.
Πέμπτη
Ανιθοπιτάκια με μοτσαρέλα
Υλικά:
για τη ζύμη
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- 1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
- 1 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλεύρι όσο σηκώσει (περίπου 2 μεγάλα φλιτζάνια)
- 1 κρόκο αυγού για το ψήσιμο
για τη γέμιση
- Τυρί τσένταρ, μορτσαρέλα ή τυρί φέτα
- μαύρο σουσάμι (προαιρετικά)
Διαδικασία:
Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατέψτε καλά.
Έπειτα προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώστε καλά. Χωρίστε σε μπαλάκια και ανοίξτε τα και γεμίστε τα με το τυρί όπως φαίνεται και στο βίντεο.
Περάστε με έναν κρόκο από πάνω, πασπαλίστε με το μαύρο σουσάμι και βάλτε σε αντικολλητικό χαρτί που θα έχετε τοποθετήσει επάνω σε ένα ταψί.
Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. (περίπου 11-15 λεπτά)
Παρασκευή
Σπιτικά μηλοπιτάκια
Υλικά:
για τη ζύμη
- 220 γραμμάρια τυρί κρέμα
- 250 γραμμάρια ανάλατο μαλακό βούτυρο
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κ.τ.γ αλάτι
για τη γέμιση
- 1/4 κούπας ζάχαρη
- 1/4 κ.τ.γ. κανέλα
- 2 κ.τ.σ κρύο βούτυρο
- 2 κούπες με μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια
για τη διακόσμηση
- 1 κρόκο αβγού
- 2 κ.τ.σ νερό
- 2 κ.τ.σ ζάχαρη + 1/2 κ.τ.γ. κανέλα (σε ένα μπολάκι ανακατεμένα μαζί)
Διαδικασία:
Σε ένα μπολ βάλτε το βούτυρο μαζί με το τυρί κρέμα και ανακατέψτε καλά με ένα μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατέψτε με το μίξερ και μετά ζυμώστε με τα χέρια σας.
Μοιράστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, τυλίξτε τη με ζελατίνα τροφίμων και βάλτε τη στο ψυγείο για περίπου για μια ώρα.
Βγάλτε τη ζύμη και έπειτα κόψτε τη σε 10 ίσια μέρη.
Κάθε κομμάτι, ανοίξτε το με έναν πλάστη ή ένα ποτήρι.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα μήλα, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Βάλτε λίγη γέμιση στη ζύμη που ανοίξατε, προσθέστε ένα μικρό κομματάκι βούτυρο (από το κρύο που αναφέρουμε στα υλικά) και κλείστε με ένα πιρουνάκι.
Χαράξτε τρεις φορές το μηλοπιτάκι και βάλτε το μαζί με τα υπόλοιπα σε λαδόκολλα που θα έχετε τοποθετήσει σε ένα μεγάλο ταψί.
Χτυπήστε σε ένα μπολ τον κρόκο αβγού μαζί με το νερό και περάστε τα μηλοπιτάκια με ένα πινέλο.
Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου (αέρα) για 10-15 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο σας)