Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα
Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών την ερχόμενη εβδομάδα.
Το κολατσιό κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο και επιπλέον, ενισχύει τον μεταβολισμό και είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.
Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και σήμερα, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για το κολατσιό όλης της εβδομάδας. Πέντε συνταγές, εύκολες και το πιο σημαντικό, υγιεινές και πεντανόστιμες.
Δευτέρα
Μπουκίτσες με ταχίνι
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια (350 g), χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι (125 γρ.)
- 1/2 φλιτζάνι ακατέργαστη σκόνη κακάο (45 γρ.)
- προαιρετικά: 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
Προσθέστε τους χουρμάδες, τη σκόνη κακάο και το ταχίνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδες ζύμη ώστε να μπορείτε να την πιέσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε τη ζύμη σε μπάλες. Αν θέλετε, κυλήστε κάθε μπάλα σε σκόνη κακάο, ζάχαρη καρύδας ή καρύδα σκέτη.
Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τις μπάλες στο ψυγείο για έως και 10 ημέρες ή καταψύξτε για έως και 2 μήνες.
Τρίτη
Κέικ με καρύδια και σταφίδες (χωρίς βούτυρο)
Υλικά:
- 200 γρ σταφίδες σουλτανίνα (1 φλιτζάνι + 1/3 φλιτζάνι)
- 80 γρ καρυδόψιχα (2/3 φλ.)
- 2 αυγά
- 60 γραμμάρια ακατέργαστη ζάχαρη (¼ φλιτζάνι)
- 50 ml γάλα (3 κουταλιές της σούπας + 1 κ.γ.)
- 180 γρ αλεύρι (1 φλιτζάνι + 2 κ.σ.)
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- Ζάχαρη άχνη ( προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πλένετε τις σταφίδες, στραγγίζετε το νερό και τις αφήνετε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.
Ψιλοκόβετε τα καρύδια και τα καβουρδίζετε σε αντικολλητικό ζεστό τηγάνι, χωρίς λάδι.
Σ’ ενα μπολ χτυπάτε καλά με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε το γάλα και κοσκινίζετε το αλεύρι σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού, τη μαγειρική σόδα , το χυμό λεμονιού ( με αυτή τη σειρά) και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.
Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, προσθέτετε τα καρύδια , ανακατεύετε και ρίχνετε τις σταφίδες. Συνεχίζετε το ανακάτεμα με τη σπάτουλα και απλώνετε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα στην οποία έχετε στρώσει και αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνετε στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 35 λεπτά στους 180 C.
Μόλις ψηθεί το ξεφορμάρετε, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Τετάρτη
Κεφτέδες από ρεβιθοφασόλι τυλιχτοί σε τορτίγια
Υλικά:
- 250 γρ Ρεβιθοφασόλι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- 150 γρ αλεύρι γοχ
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι - πιπέρι
- 1 κ γλ πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ γλ κουρκουμά
Για την σος
- 30 ml ελαιόλαδο
- 2 κ σ μουστάρδα
- χυμό από 1 λεμόνι
Δείτε πώς θα τους φτιάξετε εδώ.
Πέμπτη
Ψωμί με μύρτιλα και μπανάνα
Υλικά:
- 2 μπανάνες μεσαίου μεγέθους
- 2 αυγά
- 55 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
- ½ φλιτζάνι έλαιο καρύδας
- 110 γραμμάρια γιαούρτι
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 55 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
- ελάχιστο αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
- 1 φλιτζάνι μύρτιλα
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε όλα τα υγρά υλικά και ανακατέψτε πολύ καλά. Στη συνέχεια, ρίξτε μέσα στο δεύτερο μπολ το περιεχόμενο του πρώτο και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώστε μία μακρόστενη φόρμα και στο κάτω μέρος τοποθετήστε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.
Ρίξτε μέσα το μείγμα και ψήστε για 55 με 60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C. Αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το κόψετε.
Παρασκευή
Σπιτικές μπάρες με φιστίκια και μαύρη σοκολάτα
Υλικά:
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 50 γραμμάρια μέλι
- 50 ml νερό
- 1 κ.τ.σ. βούτυρο
- 1 κ.τ.γ. χυμό λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γραμμάρια ψημένα φιστίκια
- 200 γραμμάρια κουβερτούρα (σοκολάτα)
Εκτέλεση συνταγής:
Πάρτε ένα πυρέξ, τοποθετήστε λαδόκολλα και περάστε με λίγο σπορέλαιο τη λαδόκολλα. Αφήστε το στην άκρη και συνεχίστε με την παρασκευή των μπαρών.
Σε ένα τηγάνι βάλτε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό και βάλτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δημιουργήσετε καραμέλα. (Μπορείτε να δείτε αν είναι έτοιμη ρίχνοντας μερικές σταγόνες μέσα σε ένα μπολ με νερό. Αν η υφή της μοιάζει με τσίχλα είναι έτοιμη).
Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Βάλτε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε ξανά. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Βάλτε μια πρέζα αλάτι και τέλος προσθέστε μέσα τα φιστίκια. Ανακατέψτε καλά και βάλτε το μείγμα στη λαδόκολλα που είχατε ετοιμάσει στην αρχή.
Απλώστε τα φιστίκια και αφήστε στην άκρη για περίπου 2 ώρες. Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και απλώστε τη επάνω από τα φιστίκια που έχουν σταθεροποιηθεί.
Αφήστε στην άκρη να παγώσει η σοκολάτα καλά και έπειτα με ένα μαχαίρι κόψτε σε μπάρες. Μπορείτε να διακοσμήσετε με λίγη λιωμένη σοκολάτα από πάνω όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.