Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα
Πέντε συνταγές για υγιεινό και νόστιμο κολατσιό.
Ο κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή του παιδιού. Είναι το γεύμα που κρατάει το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, του δίνει ενέργεια, ενισχύει τον μεταβολισμό του και είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το παιδί για την ανάπτυξή του.
Προϋπόθεση βέβαια για αυτό είναι το κολατσιό να αποτελείται από τροφές υψηλής διατροφικής αξίας. Όπως κάθε Παρασκευή και αυτήν την εβδομάδα έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για θρεπτικό και εύκολο κολατσιό.
Δευτέρα
Muffin βρόμης με σάλτσα μήλου
Πηγή φωτογραφίας: muddypuddles.com
Υλικά:
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 φλιτζάνι βρόμη
- 1 φλιτζάνι σάλτσα μήλου (χωρίς ζάχαρη)
- 1 μεγάλο αυγό
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ½ φλιτζάνι αποξηραμένες σταφίδες
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη (κρυσταλλική)
- ¼ κουτ. αλάτι
- ¾ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
- 4 κ.σ. λάδι καρύδας (βούτυρο)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Ανακατεύετε το γάλα, τη βανίλια, το αυγό, το βούτυρο, τη βρόμη, τη σάλτσα μήλου και τη ζάχαρη μαζί σε ένα μικρό μπολ. Σε ένα άλλο, αναμειγνύετε την κανέλα, το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τις σταφίδες και το αλάτι.
Στο κέντρο των ξηρών υλικών κάνετε μια τρύπα και ρίχνετε το υγρό μείγμα. Ανακατεύετε καλά μέχρι αναμειχθούν όλα τα υλικά και στη συνέχεια μοιράζετε το μείγμα στη φόρμα για muffin και ψήνετε για 15 με 20 λεπτά.
Τρίτη
Πατατοκεφτέδες στον τρίφτη
Υλικά:
- 3 πατάτες περασμένες από τον τρίφτη (και σουρωμένες)
- 1 κρεμμύδι τρυμμένο
- λίγη πάπρικα γλυκιά
- αλατοπίπερο
- ελαιόλαδο
- λίγη φρυγανιά τριμμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Εκτέλεση:
Βάλτε όλα τα υλικά μαζί, ζυμώστε τα, αν χρειαστεί προσθέστε λίγη φρυγανιά και ψήστε είτε σε δυνατή φωτιά στο φούρνο, είτε σε καυτό λάδι στο τηγάνι.
Τετάρτη
Σπανακόπιτα κέικ
Υλικά:
- 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 αβγά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κούπες σπανάκι τσιγαρισμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κούπες τριμμένη με το χέρι φέτα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάλτε τα αβγά και το γιαούρτι και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Προσθέστε το αλεύρι και συνεχίστε το καλό ανακάτεμα.
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και βάλτε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ, που θα έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά.
Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία με μιάμιση ώρα. (ο χρόνος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, γι' αυτό τσεκάρετε με ένα μαχαιράκι για να δείτε αν έχει ψηθεί μέσα). (Μπορείτε να το βάλετε και σε φορμάκια ώστε να γίνουν ατομικά κεκάκια σπανακοπιτάκια)
Πέμπτη
Μπισκότα με μπανάνα, φυστικοβούτυρο και βρόμη
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι βρώμη
- 2 ώριμες μπανάνες
- 3/4 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας
- 1 κ.σ. γεμάτη φυστικοβούτυρο
Εκτέλεση:
Βγάλτε τις φλούδες από τη μπανάνα και κόψτε τις σε μικρά κομματάκια, Πιέστε τις με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέστε το φυστικοβούτυρο τη βρόμη και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ξανά.
Για να φτιάξετε τα μπισκότα βάλτε μία κουταλιά από το μείγμα στο ταψί, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και επαναλάβετε για όλο το μείγμα. Ψήστε στους 180 βαθμούς C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Παρασκευή
Αλμυρά cake pops με φέτα και πιπεριά
Υλικά:
- 3 αβγά
- 100 γραμ. βούτυρο
- 300 γραμ. γιαούρτι
- 100 γραμ. κρέμα γάλακτος
- 250 γραμ. αλεύρι
- 1 κ.τ.γ baking powder
- 200 γραμ. τριμμένο τυρί
- 200 γραμ. φέτα
- αλάτι και πιπέρι
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.