Κολατσιό στο σχολείο: Ιδέες για μία εβδομάδα
Πέντε συνταγές για κολατσιό, μία για κάθε μέρα.
Το κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή. Κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο, ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού και εάν είναι σπιτικό και υγιεινό, είναι πηγή θρεπτικών συστατικών η επαρκής πρόσληψη των οποίων είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη.
Και αυτήν την Παρασκευή έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο για να ετοιμάσετε ήδη από το Σαββατοκύριακο.
Δευτέρα
Αλμυρά muffins με κολοκύθι και τυρί
Υλικά:
- 1 κολοκύθι μεσαίου μεγέθους
- 1/4 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 τριμμένο τυρί
- 2 μεγάλα αυγά
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. baking powder
- λίγο βούτυρο για τις φόρμες των muffins
Δείτε την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.
Τρίτη
Μπάρες granola χωρίς ζάχαρη
Ιδανική εναλλακτική για κολατσιό αν το μικρό σας προτιμά τις γλυκιές γεύσεις.
Υλικά:
- 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρόμης (150 γραμμάρια)
- 1 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι (225 γραμμάρια)
- ½ φλιτζάνι διογκωμένο ρύζι (12.5 γραμμάρια) (προαιρετικά)
- ¼ φλιτζάνι αμύγδαλα (35 γραμμάρια)
- ¼ φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries (31 γραμμάρια)
- ¼ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο (60 ml)
- ½ φλιτζάνι μέλι (60 ml)
- ¼ φλιτζάνι σπόροι κολοκύθας (32 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Διαδικασία:
Βάλτε τους χουρμάδες στο blender και «χτυπήστε» τους μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής πάστα.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, καβουρδίστε τη βρόμη για 2-3 λεπτά. Στη συνέχει αφήστε την στην άκρη. Με τον ίδιο τρόπο καβουρδίστε το διογκωμένο ρύζι εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στη συνταγή σας.
Έπειτα, στο ίδιο τηγάνι καβουρδίστε τα αμύγδαλα, τους σπόρους κολοκύθας και τον λιναροσπορο και 2-3 λεπτά.
Μεταφέρετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλάτι, τα αποξηραμένα cranberries και ανακατέψτε καλά.
Στο τηγάνι, τώρα προσθέστε το φυστικοβούτυρο και το μέλι και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέστε έπειτα τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία επιφάνεια. Προσθέστε μερικούς σπόρους κολοκύθας και cranberries ως έξτρα από πάνω. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια και έτοιμο. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.
Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέστε έπειτα τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία επιφάνεια.
Προσθέστε μερικούς σπόρους κολοκύθας και cranberries ως έξτρα από πάνω και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια και έτοιμο. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.
Τετάρτη
Αλμυρά muffins τυριού
Χορταστικό και πεντανόστιμο κολατσιό.
Υλικά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (ό,τι τυρί θέλετε, κατά προτίμηση κίτρινο)
- 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
Βήματα
Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός.
Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι της σούπας για να μοιράσετε τη ζύμη σε φόρμες για cupcake.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 15-20 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Πέμπτη
Μπισκότα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη
Υλικά
- 1 φλιτζάνι βούτυρο
- 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
- 3/4 φλιτζάνια καστανή στέβια
- 3/4 φλιτζάνι λευκή στέβια
- 2 αυγά
- 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 φλιτζάνια κομματάκια σοκολάτας με στέβια
Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Πλάθουμε τα κουλουράκια. Βουτυρώνουμε το ταψί και ψήνουμε στους 350 βαθμούς κελσίου για ένα τέταρτο σε προθερμασμένο.
Παρασκευή
Μπάρες δημητριακών με χουρμάδες
Υλικά:
- 2 κούπες χουρμάδες ψιλοκομμένους
- 3/4 κούπας κάσιους
- 1/4 κούπας φυστικοβούτυρο
- 1/2 κούπα τριμμένη καρύδα
- 2 κ.τ.σ κακάο άγλυκο
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ομογενοποιήστε τα υλικά σας, αλέθοντάς τα.
Απλώστε το μείγμα σας σε ένα τετράγωνο μικρό ταψάκι, σκεπάστε το με μια ζελατίνη και βάλτε το στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
Έπειτα κόψτε με ένα μαχαιράκι τις μπάρες σας, αποθηκεύστε τις σε ένα μπολ και πάντα στο ψυγείο.