Καλαμπόκι για μωρά: Οφέλη για την υγεία και έξτρα συμβουλές για γονείς

Μικρό αξιολάτρευτο μωρό κορίτσι, κάθεται και κρατά ένα καλαμπόκι στο χέρι.

Bigstock

Πότε μπορεί να δοθεί καλαμπόκι σε ένα μωρό.

Ο ερχομός ενός μωρού είναι μια περίοδος χαράς και ευτυχίας για τους γονείς. Καθώς το μωρό μεγαλώνει και ετοιμάζεται για να μπει στον κόσμο των στερεών τροφών, περίπου στους 6 μήνες, οι νέοι γονείς, ιδιαίτερα οι μητέρες, ενημερώνονται για τη διατροφή του μωρού και τα πρέπει και τα μη.

Οι στερεές τροφές παρέχουν στα μωρά όλα τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζονται για τη σωστή ανάπτυξή τους. Τούτου λεχθέντος, όλα τα τρόφιμα μπορεί να μην είναι κατάλληλα για τα μικρά παιδιά. Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε την καταλληλότητα του καλαμποκιού και αν κάνει ένα μωρό να φάει ή όχι.

Το καλαμπόκι είναι γευστικό και υγιεινό και τα παιδιά το λατρεύουν, εξαιτίας της γλυκιάς γεύσης που έχει. Ωστόσο, ορισμένοι γονείς ανησυχούν ότι το καλαμπόκι μπορεί να είναι επικίνδυνο (κίνδυνος πνιγμού) για τα μικρά παιδιά. Είναι επικίνδυνο ή όχι; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να εισάγετε το καλαμπόκι στη διατροφή των παιδιών;

Δείτε παρακάτω τα οφέλη, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν σερβίρετε καλαμπόκι στο μωρό σας.

Καλαμπόκι για μωρά

Σε πολλά μέρη του κόσμου, το καλαμπόκι είναι επίσης γνωστό ως αραβόσιτο. Είναι αρκετά δημοφιλές για τη γεύση του, το λαμπερό κίτρινο χρώμα του καθώς και την υψηλή του πρωτεϊνική αξία. Για αυτούς τους λόγους, το καλαμπόκι είναι ιδανική τροφή για μωρά. Αλλά ως γονείς, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το καλαμπόκι μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες γι' αυτό και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο του μωρού σας πριν εισάγετε καλαμπόκι στη διατροφή του.

Προσέξτε για αλλεργικές αντιδράσεις όταν ταΐζετε καλαμπόκι το μωρό σας για πρώτη φορά.

Η διατροφική αξία του καλαμποκιού

Το καλαμπόκι είναι ένα αμυλούχο σιτηρό πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον θα βρείτε και βιταμίνη C , φυτικές ίνες, αρκετή ποσότητα φυλλικού οξέος, θειαμίνης και φωσφόρου. Μαζί με το μαγνήσιο και το κάλιο, το καλαμπόκι περιέχει μικρότερες ποσότητες βιταμινών Β, Ε και Κ. Τα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι άφθονα και πρόκειται για ένα φυσικό τρόφιμο χωρίς γλουτένη.

Τύποι καλαμποκιού

Το καλαμπόκι κατατάσσεται σε 7 τύπους, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των σπόρων του σε : σκληρό, οδοντωτό, αλευρώδες, σακχαρώδες, κηρώδες, μικρό και «ντυμένο».

  1. Ο αλευρώδης τύπος χρησιμοποιείται για την παρασκευή κυρίως αλευριού, οι δε κόκκοι του αποτελούν μία αμυλώδη μάζα.
  2. Ο κηρώδης τύπος έχει κόκκινη απόχρωση και χρησιμοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή συγκολλητικών ουσιών.
  3. Ο ντυμένος τύπος είναι χαμηλής ποιότητας και χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή.
  4. Ο σακχαρώδης τύπος έχει σπόρια με γλυκιά νόστιμη γεύση, συρρικνωμένα ενώ το σάκχαρο του φυτού δεν μετατρέπεται σε άμυλο όπως συμβαίνει με τους άλλους τύπους. Οι κόκκοι του τρώγονται απευθείας από το βρασμένο ή ψητό σπάδικα.
  5. Στον οδοντωτό τύπο τα σπόρια είναι συρρικνωμένα στην κορυφή.
  6. Στο σκληρό καλαμπόκι το εξωτερικό περίβλημα του κόκκου εμποδίζει τη συρρίκνωσή του αφού δημιουργεί ένα πέπλο σκληρού φλοιού. Ο συγκεκριμένος τύπος προτιμάται στην κονσερβοποιία.
  7. Τέλος ο μικρός τύπος χαρακτηρίζεται από σπόρους μικρούς και πολύ σκληρούς. Όταν θερμανθούν διαστέλλονται και σκάνε παράγοντας το γνωστό ποπ κορν.

Είναι το καλαμπόκι καλό για τα μωρά;

Το καλαμπόκι είναι εξαιρετική τροφή και έχει υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Ωστόσο, του λείπουν μερικά θρεπτικά συστατικά και υπάρχουν πιθανότητες αλλεργιών και προβλημάτων δυσπεψίας, γι' αυτό μπορείτε να το προσφέρετε με ασφάλεια στο μωρό μόνο όταν είναι περίπου ενός έτους. Σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού αλλεργιών στο καλαμπόκι, μπορεί να χρειαστεί να ζητήστε τη γνώμη του παιδιάτρου, όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

5 οφέλη του καλαμποκιού για το μωρό σας

Υπάρχουν πολλά οφέλη όπως:

  1. Ανάπτυξη του σώματος
  2. Προστατεύει τα κύτταρα του σώματος
  3. Βελτιώνει την πέψη
  4. Ενισχύει την όραση και είναι ευεργετικό για το δέρμα του μωρού.
  5. Βελτιώνει τις λειτουργίες των μυών και των νεύρων

με πληροφορίες από: wikipedia.org & beingtheparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved