Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Πέντε συνταγές για υγιεινό και νόστιμο κολατσιό. 

Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Παιδί παίρνει το ταπεράκι με το κολατσιό του.

Bigstock

Το κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή για αυτό και εμείς κάθε εβδομάδα σας δίνουμε ιδέες για νόστιμα και υγιεινά σνακ.

Και αυτήν την εβδομάδα έχουμε συμπεριλάβει στις προτάσεις μας συνταγές για αλμυρό και γλυκό κολατσιό, εύκολες και υγιεινές. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα και οργανώστε την εβδομάδα σας εγκαίρως.

Δευτέρα

Σπιτικά κριτσίνια τυριού

sousamenia kritsinia gia paidia

Υλικά:

  • 375g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7 gr (1 pkg) μαγιά σε σκόνη
  • 1 κ.τ.σ. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 3/4 φλιτζάνι ζεστό γάλα
  • 42 γραμμάρια (3 κ.σ.) βούτυρο, λιωμένο
  • 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
  • τρυμμένο τυρί της αρεσκείας σας
  • μαϊντανός ξερός ή άλλα μυρωδικά που σας αρέσουν

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.

Τρίτη

Βρόμη στο βαζάκι

overnight bromi

Ένα χορταστικό κολατσιό που τα παιδιά μπορούν να πάρουν στο σχολείο και να το απολαύσουν στο πρώτο διάλειμμα. Αυτό εδώ το κολατσιό ενδείκνυται περισσότερα για τα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών, πέμπτης και έκτης δημοτικού.

Υλικά:

  • 1 ½ κούπα γάλα αμυγδάλου (αν θέλετε χρησιμοποιείτε και γάλα καρύδας)
  • 4 κ.τ.σ μέλι
  • 2 κ.τ.σ κακάο άγλυκο
  • 1 κ.τ.γ υγρή βανίλια
  • ¼ κ.τ.γ αλάτι
  • 1 ½ κούπες βρόμη

Εκτέλεση:

Αν και θα δείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία στο βίντεο παρακάτω πάμε να σας πούμε αναλυτικά τη διαδικασία.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το γάλα, το μέλι, το κακάο, τη βανίλια και το αλάτι.

Έπειτα προσθέστε τη βρόμη και ανακατέψτε ξανά. Χωρίστε το μείγμα σε τέσσερα γυάλινα βαζάκια, κλείστε τα με το καπάκι τους και αφήστε όλο το βράδυ (για περίπου 12 ώρες) στο ψυγείο.

Τετάρτη

Σπιτική κοτόπιτα

kotopita

Υλικά:

  • κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα περαστά στον τρίφτη
  • 2 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια
  • 4 μεγάλα πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 αβγά
  • 300 γρ τυρί φέτα
  • αλάτι-πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • λίγο άνηθο και λίγο μαϊντανό
  • 2 πακέτα φύλλο πίτας χωριάτικο (αν μπορείτε ανοίξτε μόνοι σας τα φύλλα)
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βράστε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, τα σκόρδα και αλατοπιπερώστε!Αφού βράσει αφαιρέστε τις πέτσες, ξεψαχνίστε το και κόψτε το ψαχνό σε κομμάτια.

Τσιγαρίστε τα πράσα με αλάτι και πιπέρι σε λίγο λάδι και μόλις τα κατεβάσετε από τη φωτιά ρίξτε τον άνηθο, το μαϊντανό. Αφήστε να κρυώσει λίγο και ρίξτε μέσα το κοτόπουλο, το τυρί, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε τρία φύλλα από κάτω αλειμμένα με λάδι. Βάλτε γέμιση και καλύψτε με άλλο φύλλο από πάνω. Ξανά βάλτε γέμιση και ξανά καλύψτε με φύλλο. Αυτό θα το κάνετε 5 φορές.

Αφού ρίξετε και την τελευταία γέμιση θα καλύψετε με 3 φύλλα από πάνω και λαδώστε τα καλά. Χαράξτε σε κομμάτια και ψήστε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς.

Πέμπτη

Σοκολατένιο ψωμί με αβοκάντο

sokolatenio psomi me avokanto

Υλικά:

  • 1 1/2 φλιτζάνι αβοκάντο
  • 3 κ.σ. έλαιο καρύδας
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 ½ κ.σ. κρέμα καρύδας
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλιτζάνι πεκάν
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι
    αμυγδάλου
  • ¼ φλιτζάνι κακάο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ⅓ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο.

Παρασκευή

Κέικ με μήλο και καρότο

keik me milo kai karoto

Υλικά:

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 4 αυγά
  • 1 και μισή κούπα ζάχαρη
  • 3/4 κούπας καλαμποκέλαιο
  • 1 φλ του καφέ γάλα
  • 1 κ γλ κανέλα
  • 2 μήλα κομμένα σε κύβους
  • 2 καρότα τριμμένα για την επάλειψη
  • 200 γρ κρέμα τυριού
  • 2 κ σ ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1/2 μήλο κομμένο σε κύβους
  • 1 κ σ καστανή ζάχαρη
  • 1 κ γλ κανέλα

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε το αλεύρι με το baking powder και αφήστε το στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και προσθέστε το καλαμποκέλαιο, το γάλα, την κανέλα και στο τέλος το αλεύρι με το baking.

Σταματήστε το μίξερ και προθέστε τα μήλα και τα καρότα τα οποία ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ.

Βουτυρώστε και αλευρώστε καλά το ταψάκι ή την φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή.

Στο μεταξύ ετοιμάστε την επικάλυψη ανακατεύοντας καλά την κρέμα τυριού με την ζάχαρη άχνη.

Ετοιμάστε και την γαρνιτούρα σοτάροντας τα κυβάκια του μήλου στο βούτυρο και πασπαλίστε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.

Στρώστε την επικάλυψη στο κέικ το οποίο έχω ξεφορμάρει κι έχει κρυώσει καλά και γαρνίρω με τα καραμελωμένα μήλα.

Μία συνταγή από τη mamatsita.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved