Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα
Πέντε συνταγές για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο.
Το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή. Κρατάει το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, του δίνει ενέργεια και εάν είναι υγιεινό, αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.
Όπως κάθε εβδομάδα και αυτήν την Παρασκευή μοιραζόμαστε μαζί σας τις συνταγές για το κολατσιό όλης της εβδομάδας. Συνταγές εύκολες, υγιεινές και λαχταριστές που θα λατρέψουν τα μικρά σας.
Δευτέρα
Energy balls χωρίς ψήσιμο
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι βρόμη
- ¾ του φλιτζανιού φυστικοβούτυρο
- 2/3 του φλιτζανιού ινδοκάρυδο τριμμένο
- 1/3 του φλιτζανιού φλιτζάνι μέλι
- ¼ του φλιτζανιού κακάο
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλια
- Λίγο γάλα αμυγδάλου
Εκτέλεση:
Βάλτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το γάλα αμυγδάλου. Φορέστε γάντια (θα σας διευκολύνουν) και ανακατέψτε με τα χέρια.
Στη συνέχεια, ανάλογα με την υφή, προσθέστε λίγο γάλα καρύδας. Προσθέστε τόσο, ώστε όταν πιάνετε το μείγμα να μπορείτε να το πλάσετε.
Πλάστε μπαλάκια σε μέγεθος μπουκίτσες. Μπορείτε να τα φυλάξετε σε τάπερ στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα.
Τρίτη
Αλμυρά muffins τυριού
Χορταστικό και πεντανόστιμο κολατσιό.
Υλικά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (ό,τι τυρί θέλετε, κατά προτίμηση κίτρινο)
- 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
Βήματα
Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός.
Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι της σούπας για να μοιράσετε τη ζύμη σε φόρμες για cupcake.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 15-20 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Τετάρτη
Μπουκίτσες με ταχίνι
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια (350 g), χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι (125 γρ.)
- 1/2 φλιτζάνι ακατέργαστη σκόνη κακάο (45 γρ.)
- προαιρετικά: 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
Προσθέστε τους χουρμάδες, τη σκόνη κακάο και το ταχίνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδες ζύμη ώστε να μπορείτε να την πιέσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε τη ζύμη σε μπάλες. Αν θέλετε, κυλήστε κάθε μπάλα σε σκόνη κακάο, ζάχαρη καρύδας ή καρύδα σκέτη.
Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τις μπάλες στο ψυγείο για έως και 10 ημέρες ή καταψύξτε για έως και 2 μήνες.
Πέμπτη
Μπάρες granola χωρίς ζάχαρη
Ιδανική εναλλακτική για κολατσιό αν το μικρό σας προτιμά τις γλυκιές γεύσεις.
Υλικά:
- 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρόμης (150 γραμμάρια)
- 1 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι (225 γραμμάρια)
- ½ φλιτζάνι διογκωμένο ρύζι (12.5 γραμμάρια) (προαιρετικά)
- ¼ φλιτζάνι αμύγδαλα (35 γραμμάρια)
- ¼ φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries (31 γραμμάρια)
- ¼ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο (60 ml)
- ½ φλιτζάνι μέλι (60 ml)
- ¼ φλιτζάνι σπόροι κολοκύθας (32 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Διαδικασία:
Βάλτε τους χουρμάδες στο blender και «χτυπήστε» τους μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής πάστα.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, καβουρδίστε τη βρόμη για 2-3 λεπτά. Στη συνέχει αφήστε την στην άκρη. Με τον ίδιο τρόπο καβουρδίστε το διογκωμένο ρύζι εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στη συνταγή σας.
Έπειτα, στο ίδιο τηγάνι καβουρδίστε τα αμύγδαλα, τους σπόρους κολοκύθας και τον λιναροσπορο και 2-3 λεπτά.
Μεταφέρετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλάτι, τα αποξηραμένα cranberries και ανακατέψτε καλά.
Στο τηγάνι, τώρα προσθέστε το φυστικοβούτυρο και το μέλι και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέστε έπειτα τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία επιφάνεια. Προσθέστε μερικούς σπόρους κολοκύθας και cranberries ως έξτρα από πάνω. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια και έτοιμο. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.
Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέστε έπειτα τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία επιφάνεια.
Προσθέστε μερικούς σπόρους κολοκύθας και cranberries ως έξτρα από πάνω και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια και έτοιμο. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.
Παρασκευή
Στριφτή κιμαδόπιτα
Υλικά
- 6 φύλλα κρούστας
για τη γέμιση
- 400 γραμμάρια κιμά
- 1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
- 2 μέτριες πατάτες
- ½ φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο τσίλι σε σκόνη
- 2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
για τη σάλτσα
- 1 ποτήρι νερό γάλα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 2 αβγά
- 1 πρέζα Αλάτι
για την επάλειψη
- σάλτσα που θα περισσέψει
- σουσάμι
Διαδικασία:
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίστε τον κιμά. Αφού εξατμιστούν τα υγρά του προσθέστε το ξερό κρεμμύδι που θα έχετε ψιλοκόψει. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε την πατάτα που θα έχετε τρίψει πρότα σε έναν τρίφτη.
Ανακατέψτε καλά και προσθέστε τα μυρωδικά. Προσθέστε το νερό, ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί και αφήστε στην άκρη τη γέμιση.
Σε μια κατσαρόλα φτιάξτε την σάλτσα που θα χρησιμοποιήσετε. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε. Έπειτα βάλτε το κατσαρολάκι σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να έχετε μια κρέμα.
Πάρτε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας. Βάλτε λίγη από την κρέμα όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω, γέμιση του κιμά, ρολάρετε και τοποθετήστε στο ταψί.
Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και για τα 6 φύλλα. Τέλος περιχύστε την σάλτσα που περίσσεψε και πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.