Κολατσιό για το σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Πέντε υγιεινές συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.

Κολατσιό για το σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Παιδιά τρώνε κολατσιό στο προαύλιο του σχολείου.

Bigstock

Το κολατσιό είναι το γεύμα που κρατά χορτάτο το παιδί τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο. Του δίνει ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς και εάν είναι σπιτικό και υγιεινό αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών.

Όπως κάθε εβδομάδα και αυτήν την Παρασκευή έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για υγιεινό και νόστιμο κολατσιό. Πέντε συνταγές που θα λατρέψουν τα παιδιά.

Δευτέρα

Σπιτικές μπάρες δημητριακών με βρόμη και μπανάνα

mpares-dimitriakwn.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Towfiqu barbhuiya

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι βρόμης (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε στο multi τις νιφάδες βρόμης και να την αλέσετε)
  • 30 γραμμάρια καρύδια
  • 1/2 φλιτζάνι σκόνη πρωτεΐνης
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι καρύδας
  • 1 μεσαία μπανάνα ώριμη
  • 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλοβούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα

Εκτέλεση:

Ψιλοκόψτε τα καρύδια και βάλτε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Στη συνέχεια καθαρίστε τη μπανάνα και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, κάντε την πουρέ.
Βάλτε σε ένα άλλο μπολ την μπανάνα με τα υγρά υλικά και ανακατέψτε. Έπειτα προσθέστε τα στερεά υλικά και ανακατέψτε καλά. Αδειάστε το μείγμα σε ένα ταψί στο οποίο θα έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Στρώστε το μείγμα ομοιόμορφα βάλτε το ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Μόλις έχει παγώσει, μπορείτε να το κόψετε.

Τρίτη

Στριφτά σπανακοτυροψωμάκια

https://www.instagram.com/p/CgClG2-Ftl4

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 1 κούπα ζεστό νερό
  • 1 κούπα ζεστό γάλα
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1 κρόκο αβγού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 1 μαγιά ξερή ή μισή φρέσκια μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (κοφτό) αλάτι
  • αλεύρι όσο σηκώσει (περίπου 1 κιλό)

Για τη γέμιση:

  • 3 κούπες τσαγιού τριμμένη φέτα
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο baby σπανάκι (αν σας αρέσει ο άνηθος, αντικαταστήστε με
  • άνηθο ή ό,τι άλλο μυρωδικό θέλετε και παραλείψτε το σπανάκι)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάλτε το ζεστό νερό, το ζεστό γάλα, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ασπράδι και ανακατέψτε με ένα σύρμα. Με το μίξερ και τη βοήθεια του γάντζου, ζυμώστε καλά το μείγμα σας αφού προσθέσετε το αλάτι και ρίξετε σιγά σιγά το αλεύρι.

Αν δεν έχετε μίξερ, ζυμώστε πολύ καλά με τα χέρια σας. Ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω.
Απλώστε την τριμμένη φέτα που θα έχετε ανακατέψει με το ψιλοκομμένο baby σπανάκι. Ρολάρετε τη ζύμη σας και έπειτα κόψτε τη με ένα ένα μαχαιράκι. Στο βίντεο θα δείτε τον τρόπο.

Τοποθετήστε τα ψωμάκια σας σε ένα ταψί που θα έχετε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί. Περάστε με τον κρόκο αυγού τα ψωμάκια και ψήστε στους 180 - 200 βαθμούς για μισή ώρα.

Τετάρτη

Αφράτα μπισκότα πορτοκαλιού

biskota portokaliou

Υλικά:

  • 1 μέτριο αυγό
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (100 γρ.)
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού (100 ml)
  • 1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι (100 ml)
  • 8 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 2 και 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (300 γρ.)
  • 1/2 ψιλοκομμένη σοκολάτα (60 γρ.)
  • ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ρίχνετε το αυγό, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε με το σύρμα. Προσθέτετε το χυμό πορτοκάλι, ανακατεύετε και ρίχνετε το λάδι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και 2- 3 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύετε καλά , ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο , προσθέστε τα κομμάτια σοκολάτας και με μια σπάτουλα αναμείξτε τη ζύμη.
Σε ένα ταψί στρώνετε αντικολλητικό χαρτί και με ένα κουτάλι βάζετε τη ζύμη (ποσότητα κουταλιού). Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και ψήνετε στους 180 C για 15- 20 λεπτά

Πέμπτη

Ψωμάκια με φέτα

f9297d29-afrata-psomakia-me-tiri.jpg

Υλικά για 15 ψωμάκια:

  • 1 ποτήρι του κρασιού χλιαρό νερό
  • 1 ποτήρι του κρασιού χλιαρό γάλα
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού σπορέλαιο
  • 1 μαγιά νωπή (1 τετραγωνάκι)
  • 1 κ.τ.σ ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • αλεύρι κάτι λιγότερο από κιλο
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1/2 κιλό τριμμένη φέτα
  • μαργαρίνη

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη (εκτός από το αλεύρι) ανακατεύετε με έναν αβγοδαρτη μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Μετά ρίχνετε το αλεύρι και ζυμώνετε.
Αφού δημιουργήσετε μια αφράτη ζύμη, την αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει. Μόλις η ζύμη σας φουσκώσει, την κόβετε σε μπαλάκια, επάνω στα οποία θα τοποθετήσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη.

Στη συνέχεια θα ανοίξετε τα μπαλάκια ζύμης με τα δάχτυλα και θα απλώσετε τη μαργαρίνη, όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω. Γεμίστε με τριμμένο τυρί, ρολάρετε τη ζύμη για να την τυλίξετε και έπειτα δέστε τη κόμπο.
Περάστε από πάνω με το χτυπημένο ασπράδι, πασπαλίστε με σουσάμι αν θέλετε και ψήστε για 5-10 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Παρασκευή

Μπισκότα με μπανάνα, φυστικοβούτυρο και βρόμη

mpiskota me vromi

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι βρώμη
  • 2 ώριμες μπανάνες
  • 3/4 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας
  • 1 κ.σ. γεμάτη φυστικοβούτυρο

Πώς θα τα φτιάξετε:

Βγάλτε τις φλούδες από τη μπανάνα και κόψτε τις σε μικρά κομματάκια, Πιέστε τις με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέστε το φυστικοβούτυρο τη βρόμη και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ξανά.

Για να φτιάξετε τα μπισκότα βάλτε μία κουταλιά από το μείγμα στο ταψί, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και επαναλάβετε για όλο το μείγμα. Ψήστε στους 180 βαθμούς C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved