Μπορούν να νηστεύουν τα παιδιά και ποια σημεία χρειάζονται προσοχή στη διατροφή τους;
Είναι ασφαλές να νηστεύουν και τα παιδιά;
Η σαρακοστιανή νηστεία έχει ξεκινήσει και πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές για την ανάπτυξη των παιδιών να νηστέψουν μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Άλλωστε τα οφέλη της νηστείας είναι πολλά.
Η αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά μειώνουν την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, που συνδέονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ακόμη, καθώς η κατανάλωση φυτικών προϊόντων αυξάνεται με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια, η πρόσληψη φυτικών ινών αυξάνεται κι ενισχύει τη γαστρεντερική λειτουργία και τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου. Τα τρόφιμα αυτά είναι επίσης και πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά που δρουν προστατευτικά ενάντια σε χρόνια νοσήματα. Επιπλέον, η κατανάλωση των θαλασσινών αυξάνει το περιεχόμενο της διατροφής σε καλά λιπαρά.
Είναι λοιπόν ασφαλές να νηστεύουν και τα παιδιά;
Οι περισσότεροι επιστήμονες (παιδίατροι, διαιτολόγοι) συμφωνούν ότι η νηστεία μπορεί να είναι κατάλληλη για παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών κι εφόσον η ανάπτυξή τους είναι επαρκής και δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή διατροφικές ελλείψεις. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και το διαιτολόγο σας που θα αξιολογήσουν το ιστορικό του παιδιού.
Αν λοιπόν τα παιδιά μπορούν να νηστέψουν είναι σημαντικό να προσέξετε μερικά βασικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους έτσι ώστε η διατροφή τους να είναι επαρκής.
- Πρωτεΐνη. Αν και τα ζωικά προϊόντα αποτελούν μία από τις βασικές πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή των παιδιών, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούν να προσλάβουν πρωτεΐνη και από άλλα τρόφιμα. Τα όσπρια αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, τα οποία όταν συνδυάζονται με δημητριακά όπως ρύζι ή κριθαράκι μπορούν να μας παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Επιλέγετε λοιπόν τα όσπρια τουλάχιστον 2-3 φορές μέσα στην εβδομάδα. Αν τα παιδιά δυσκολεύονται να τα καταναλώσουν ως σούπα μπορείτε να φτιάξετε μπιφτέκια οσπρίων ή να προσθέσετε σε σαλάτες. Τα θαλασσινά αποτελούν πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και πολλών θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Εκτός από τα όσπρια και τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα αμύγδαλα και ο αρακάς είναι ακόμα μερικές καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης.
- Ασβέστιο. Αν τα παιδιά απέχουν και από τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως μέρος της νηστείας, φροντίζετε να τους παρέχετε εναλλακτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, ο χαλβάς και τα όσπρια.
- Σίδηρος. Καθώς ο σίδηρος που βρίσκεται στις φυτικές τροφές, όπως τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δεν είναι τόσο εύκολα απορροφήσιμος, όσο ο σίδηρος από τις ζωϊκές πηγές θα πρέπει να ενισχύουμε την απορρόφησή του. Για να το επιτύχετε αυτό μπορείτε να συνδυάσετε το γεύμα του παιδιού με ένα φυσικό χυμό πορτοκαλιού, να χρησιμοποιήσετε λεμόνι ή πιπεριές στο φαγητό ή να προσφέρετε πορτοκάλι ή φράουλες ως επιδόρπιο μετά το φαγητό στα παιδιά. Έτσι η βιταμίνη C που βρίσκεται σε αυτές τις τροφές θα ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου.
Παιδιά φτιάχνουν σουβλάκι λαχανικών
Τέλος είναι σημαντικό να παρέχετε ποικιλία τροφών στα παιδιά καθώς πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νηστείας τείνουμε να επικεντρωνόμαστε σε δημητριακά και ζυμαρικά, αλλά τα όσπρια, τα λαδερά, τα θαλασσινά οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά και τα φρούτα θα εξασφαλίσουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών για όλη την οικογένεια.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail:efpapada@gmail.com