Κολατσιό στο σχολείο: Νηστίσιμες συνταγές για μία εβδομάδα
Πέντε συνταγές για υγιεινό και νηστίσιμο κολατσιό.
Κάθε Παρασκευή μοιραζόμαστε μαζί ιδέες και συνταγές για το κολατσιό των παιδιών. Το Σαββατοκύριακο έχετε τον χρόνο να το προετοιμάσετε και γιατί όχι, να μπείτε στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά.
Το κολατσιό μην ξεχνάτε ότι είναι το γεύμα που κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο. Δίνει στο παιδί ενέργεια και είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.
Για αυτήν την εβδομάδα μίας και διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω προτάσεις για νηστίσιμες συνταγές.
Δευτέρα
Μπουκίτσες με ταχίνι
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια (350 g), χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι (125 γρ.)
- 1/2 φλιτζάνι ακατέργαστη σκόνη κακάο (45 γρ.)
- προαιρετικά: 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
Προσθέστε τους χουρμάδες, τη σκόνη κακάο και το ταχίνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδες ζύμη ώστε να μπορείτε να την πιέσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε τη ζύμη σε μπάλες. Αν θέλετε, κυλήστε κάθε μπάλα σε σκόνη κακάο, ζάχαρη καρύδας ή καρύδα σκέτη.
Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τις μπάλες στο ψυγείο για έως και 10 ημέρες ή καταψύξτε για έως και 2 μήνες.
Τρίτη
Νηστίσιμη σπανακόπιτα
Υλικά:
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες
- 1 κιλό σπανάκι
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο (για τη γέμιση και για το λάδωμα των φύλλων)
Εκτέλεση:
Πλένουμε, στύβουμε και κόβουμε το σπανάκι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπανάκι, τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια και ανακατεύουμε συνεχώς, να "βραχεί" καλά και να μαραθεί το σπανάκι.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Αποσύρουμε απ' τη φωτιά. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
Βάζουμε τη γέμιση. Συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, που επίσης λαδώνουμε. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και χαράζουμε την πίτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, ώσπου να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα το φύλλο.
Τετάρτη
Νηστίσιμο σοκολατόψωμο
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/3 φλιτζάνι κακάο
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 3 κουταλιές της σούπας baking powder
- 1+ ¼ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
- 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο ή κανονικό ξύδι
- ¼ φλιτζάνι αγαύη
- 2/3 φλιτζάνι canola oil
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας υγείας
Εκτέλεση:
Θερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C και βάλτε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το γάλα αμυγδάλου και το μηλόξυδο και αφήστε το στην άκρη για περίπου 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέστε το σιρόπι αγαύης, το έλαιο και τη βανίλια.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το baking powder και τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
Προσθέστε το μείγμα με τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και ανακατέψτε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέστε και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ξανά. Ψήστε για 45 με 55 λεπτά και αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το βγάλετε από τον φούρνο.
Πέμπτη
Κριτσίνια
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι και δύο κουταλιές της σούπας νερό
Δείτε την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.
Παρασκευή
Ρολάκια μπανάνα με μαύρη σοκολάτα
Υλικά:
- 1 wrap ολικής άλεσης
- 1 μπανάνα
- 1 πλάκα σοκολάτας 75% κακάο
Εκτέλεση:
Λιώστε σοκολάτα κουβερούτρα και αλλείψτε όλη την επιφάνεια μίας αραβικής πίτας. Τυλίξτε την αραβική γύρω από μία μπανάνα και κόψτε σε κομματάκια. Μπορείτε να κα΄νετε την ίδια ακριβώς συνταγή και με φυσικοβούτυρο.