Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Προτάσεις για υγιεινά και σπιτικά σνακ στο σχολείο.

Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Ψωμί του τοστ με αλείμματα και φρούτα.

Bigstock

Το κολατσιό στο σχολείο κρατά το παιδί χορτάτο μέχρι το μεσημεριανό γεύμα, του δίνει ενέργεια και είναι πηγή θρεπτικών συστατικών. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι το κολατσιό να είναι υγιεινό και σπιτικό.

Όπως κάθε Παρασκευή και σε αυτή την εκπνοή της εβδομάδας, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για υγιεινά, γλυκά και αλμυρά σνακ. Μπορείτε να προετοιμάσετε από το Σαββατοκύριακο και γιατί όχι, μαζί με τα μικρά σας περνώντας δημιουργικό χρόνο μαζί.

Δευτέρα

Μπουκίτσες με ταχίνι

sokolatenies mpalese me taxini

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια (350 g), χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 1/2 φλιτζάνι ταχίνι (125 γρ.)
  • 1/2 φλιτζάνι ακατέργαστη σκόνη κακάο (45 γρ.)
  • προαιρετικά: 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:

Προσθέστε τους χουρμάδες, τη σκόνη κακάο και το ταχίνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδες ζύμη ώστε να μπορείτε να την πιέσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας.

Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε τη ζύμη σε μπάλες. Αν θέλετε, κυλήστε κάθε μπάλα σε σκόνη κακάο, ζάχαρη καρύδας ή καρύδα σκέτη.

Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τις μπάλες στο ψυγείο για έως και 10 ημέρες ή καταψύξτε για έως και 2 μήνες.

Τρίτη

Muffins με μαύρη σοκολάτα και φράουλες

https://www.instagram.com/p/Bprxz4_BWGd

Υλικά:

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • ½ καστανή ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • ½ φλιτζάνι λάδι καρύδας (λιωμένο)
  • 1 μπανάνα μεγάλη
  • ½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι φρέσκιες φράουλες κομμένες σε κομμάτια
  • ¾ φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάλτε αντικολλητικό χαρτί σε 8 θήκες muffins. Στις υπόλοιπες βάλτε νερό για να ψηθούν τα muffins σας ακόμα πιο καλά.

Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder, το αλάτι και ανακατέψτε. Προσθέστε το λάδι καρύδας, την λιωμένη μπανάνα, το γάλα αμυγδάλου και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατέψτε ξανά. Εάν το μείγμα είναι πολύ κρύο ή ένα το λάδι καρύδας ξεκινά να γίνεται πιο στερεό, απλώς βάλτε το μείγμα στον φούρνο μικροκυμάτων για μερικά δευτερόλεπτα.

Προσθέστε και το μείγμα με τα υγρά υλικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατέψτε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσοχή, μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα.

Προσθέστε τα κομματάκια με τις φράουλες και την σοκολάτα και αδειάστε το μείγμα στις θήκες muffins ισόποσα.

Ψήστε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λεπίδα του μαχαιριού.

Τετάρτη

Σπιτικά τυροπιτάκια με ζύμη κουρού

tiropitakia gia mora 4

Υλικά:

  • 125 γραμμάρια βούτυρο
  • 125 γραμμάρια σπορέλαιο
  • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • λίγο αλάτι
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για τη γέμιση:

  • φέτα
  • γραβιέρα
  • ασπράδι από ένα αβγό

Εκτέλεση:

Ζυμώστε τη ζύμη σας και αφού είναι έτοιμη, σε ένα μπολ φτιάξτε τη γέμισή σας. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα τυριά με το ασπράδι αβγού. Τέλος φτιάξτε τα τυροπιτάκια και ψήστε τα. Αν θέλετε μπορείτε με έναν κρόκο αβγού να αλείψετε τα τυροπιτάκια πριν τα ψήσετε για ένα έχουν ένα ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα.

Πέμπτη

Biscotti με ψίχα καρυδιού, ελαιόλαδο και χυμό πορτοκάλι

nistisima paximadia me karidia kai portokali

Υλικά:

  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 1 κρασοπότηρο κρυσταλλική ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 κ.τ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
  • 240 γραμμάρια τριμμένη καρυδόψιχα (λέω 240 γραμμάρια, γιατί μετρώντας τα τόσο βγήκαν τα καρύδια που ήδη είχα στο σπίτι, γι' αυτό και σας βάζω ακριβώς τη δοσολογία που εγώ χρησιμοποίησα)
  • 550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εδώ θα συμπληρώσω, όσο αλεύρι σηκώσει, γιατί κρασοπότηρο με κρασοπότηρο διαφέρει)

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάλτε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Πάνω από τη λεκάνη ανακατέψτε μέσα στον χυμό πορτοκαλιού τη μαγειρική σόδα. (λέω πάνω από τη λεκάνη, γιατί θα φουσκώσει και θα χυθεί. Οπότε προτιμότερο είναι να χυθεί μέσα στο μπολ και όχι στον πάγκο)

Αφού ανακατέψτε το μείγμα προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν και την καρυδόψιχα. Ανακατέψτε καλά και έπειτα προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι. Αφήστε στην άκρη το σύρμα που ανακατεύατε, φορέστε ένα γαντάκι και συνεχίστε το ανακάτεμα - ζύμωμα με το χέρι. Μόλις έχετε μια σφιχτή ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια σας, είναι έτοιμη.

Αφήστε στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί και έπειτα χωρίστε τη ζύμη στα τρία. Πλάστε τρία μπαστούνια μεγάλα και χοντρά και βάλτε τα στο ταψί σας, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους.

Πατήστε τα ελαφρά με το χέρι σας και με ένα μαχαίρι χαρακώστε τα (όπως αν τα κόβατε σε φέτες) και ψήστε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.

Αφαιρέστε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι, κόψτε τα παξιμαδομπισκοτάκια σας όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που σας έχω βάλει και ξαπλώστε τα στο πλάι. Βάλτε τα ξανά στον φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και βγάλτε τα.

Μόλις κρυώσουν καλά, βάλτε τα σε ένα μπολ που σφραγίζει καλά και απολαύστε τα με τον καφέ σας, το τσάι σας ή σκέτα.

Παρασκευή

Pancakes με κολοκυθάκια

pancakes me kolokithakia

Υλικά:

  • 1 1/2 κούπα τριμμένα κολοκυθάκια (αλατίστε τα, αφήστε τα στο σουρωτήρι και στραγγίστε τα καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε)
  • 1/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 αβγό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλατοπίπερο
  • 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί. Ζεστάνετε το τηγάνι σας και ψήστε κάθε φορά 1-2 κ.τ.σ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved