Κολατσιό στο σχολείο: Εύκολες και υγιεινές συνταγές
Το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή.
BigstockΠέντε συνταγές για σπιτικό και νόστιμο κολατσιό.
Το κολατσιό είναι το γεύμα που κρατά το παιδί τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, του δίνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Και επειδή ως γνωστόν το σπιτικό είναι πάντα και πιο υγιεινό για ακόμα μία εβδομάδα έχουμε παρακάτω τις προτάσεις μας για νόστιμα και θρεπτικά σνακ για τα μικρά σας.
Δευτέρα
Energy balls με χουρμάδες και καρύδα
Yλικά:
- 10 με 12 χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
- 2 φλιτζάνια πεκάν
- Λίγο αλάτι
- ¼ φλιτζάνι αποξηραμένη ινδική καρύδα
Εκτέλεση:
Μουλιάστε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Βάλτε τους χουρμάδες και τα πεκάν στο multi και «χτυπήστε» τα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια για να πλάσετε μικρές μπαλίτσες.
Βάλτε τις μπαλίτσες στο ψυγείο για πέντε περίπου λεπτά και στη συνεχεία κυλήστε τις μία-μία σε ένα πιάτο όπου θα έχετε βάλει την αποξηραμένη καρύδα.
Τρίτη
Σπιτικά κριτσίνια
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι και δύο κουταλιές της σούπας νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι, τις δύο κουταλιές της σούπας νερό, την ξερή μαγιά, το αλάτι και ανακατέψτε με μία ξύλινα κουτάλα ή σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο νερό και ανακατέψτε ξανά. Εάν η ζύμη είναι πολύ σκληρή και τα υλικά δεν ομογενοποιούνται σωστά, προσθέστε λίγο νερό ακόμα.
Ζυμώστε καλά με τα χέρια για 8 με 10 λεπτά. Κάντε τη ζύμη μία μπάλα και βάλτε την ξανά στο μπολ. Σκεπάστε το με μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μίαμιση ώρα σε θερμό περιβάλλον.
Έπειτά δημιουργήστε με τη ζύμη έν χοντρό καρβέλι και κόψτε το σε περίπου 20 ισόποσσα κομμάτια. Το κάθε ένα από αυτά θα το ανοίξετε με τα χέρια ώστε να γίνει το κριτσίνι. Βάλτα τα κριτίσινια στο ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προσθέσετε ό,τι θέλετε από πάνω, είτε αυτό είναι τυρί, είτε σουσάμι, είτε παπαρουνόσπορο. Αλλείψτε με λίγο λιωμένο βούτυρο για γεύση και χρώμα.
Ψήστε τα κριτσίνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τετάρτη
Σοκολατένιο ψωμί με μπανάνα
Πηγή φωτογραφίας: YouTube / The Serious Fitness
Υλικά:
- 2 μπανάνες μεσαίου μεγέθους
- 3 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο
- 2 αυγά
- 55 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
- ¼ φλιτζάνι έλαιο καρύδας
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
- ½ φλιτζάνι κακάο
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Ομοίως με παραπάνω, σε ένα μπολ ανακατέψτε τα στερεά υλικά και σε ένα άλλο τα υγρά. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Βουτυρώστε μία μακρόστενη φόρμα και στρώστε στο κάτω μέρος ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Μεταφέρετε το μείγμα στην φόρμα και ψήστε στους 180 βαθμούς C σε προθερμασμένο φούρνο για 55 με 60 λεπτά.
Πέμπτη
Σπιτική μπάρα δημητριακών με βρόμη και μπανάνα
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι βρόμης (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε στο multi τις νιφάδες βρόμης και να την αλέσετε)
- 30 γραμμάρια καρύδια
- 1/2 φλιτζάνι σκόνη πρωτεΐνης
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι καρύδας
- 1 μεσαία μπανάνα ώριμη
- 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλοβούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση:
Ψιλοκόψτε τα καρύδια και βάλτε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Στη συνέχεια καθαρίστε τη μπανάνα και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, κάντε την πουρέ.
Βάλτε σε ένα άλλο μπολ την μπανάνα με τα υγρά υλικά και ανακατέψτε. Έπειτα προσθέστε τα στερεά υλικά και ανακατέψτε καλά. Αδειάστε το μείγμα σε ένα ταψί στο οποίο θα έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Στρώστε το μείγμα ομοιόμορφα βάλτε το ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Μόλις έχει παγώσει, μπορείτε να το κόψετε.
Παρασκευή
Μπαγκέτα στο φούρνο με μοτσαρέλα και βασιλικό
Πηγή φωτογραφίας: muddypuddles.com
Υλικά:
- 1 γαλλική μπαγκέτα
- 4 φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
- 4 ντομάτες κομμένες σε φέτες
- Μερικές φέτες τυρί μοτσαρέλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C.
Κόβετε τη μπαγκέτα στη μέση κατά μήκος και σε λεπτές φέτες τη μοτσαρέλα και τις ντομάτες. Στρώστε τις φέτες μοτσαρέλας πάνω στο ψωμί και ψήνετε για 3 με 4 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμες, τις βγάζετε από το φούρνο και απλώνετε από πάνω τις φέτες ντομάτας. Πασπαλίζετε με φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο.