Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και ισορροπημένη διατροφή χωρίς κολατσιό στο σχολείο δεν γίνεται. Το κολατσιό είναι το γεύμα που κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, είναι πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, ειδικά δε όταν το κολατσιό είναι σπιτικό και υγιεινό.
Όπως κάθε εβδομάδα και αυτήν την Παρασκευή έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για το κολατσιό όλης της εβδομάδας. Πέντε συνταγές εύκολες, υγιεινές, για αλμυρά και γλυκά σνακ που θα ενθουσιάσουν τα μικρά σας.
Δευτέρα
Red velvet κρέπες
Υλικά:
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κακάο άγλυκο
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- μια πρέζα αλάτι
- 1 κούπα γάλα
- 1/2 κούπα και 1/8 κούπας νερό
- 2-3 κ.τ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- 1 κ.τ.γ υγρή βανίλια
Εκτέλεση:
Βάλτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός από το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Ανακατέψτε καλά με ένα μίξερ. Προσθέστε το χρώμα και συνεχίστε το ανακάτεμα. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. (σκεπάστε το με ένα καπάκι ή με μεμβράνη)
Πάρτε ένα αντικολλητικό τηγάνι, περάστε το με λίγο βούτυρο και μόλις κάψει καλά, αρχίστε να φτιάχνετε τις κρέπες σας. Σερβίρετέ τις με ό,τι θέλετε.
Τρίτη
Αλμυρά muffins τυριού
Χορταστικό και πεντανόστιμο κολατσιό.
Υλικά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (ό,τι τυρί θέλετε, κατά προτίμηση κίτρινο)
- 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
Βήματα
Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός.
Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι της σούπας για να μοιράσετε τη ζύμη σε φόρμες για cupcake.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 15-20 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Τετάρτη
Μπισκότα με φυστικοβούτυρο
Υλικά:
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 4 κ.σ. κακάο
- 1/3 του φλιτζανιού φυστικοβούτυρο
- 3 φλιτζάνια βρόμη
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο.
Πέμπτη
Σπανακοπιτάκια με τυρί
Υλικά:
- 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 1/2 κούπες φέτα τριμμένη
- 1 σπανάκι ζεματισμένο
- 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- λίγο πιπέρι
- (νερό για το ζυμάρι)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε την τριμμένη φέτα, το ζεματισμένο σπανάκι, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Αφήστε το στην άκρη.
Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, με λίγο αλάτι, 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο και νερό κουταλίτσα-κουταλίτσα μέχρι να φτιάξετε ένα σφιχτό ζυμάρι. Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, ανοίξτε τη σε φύλλο.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αέρα. Κόψτε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια και γεμίστε τα με το μείγμα της φέτας. Κλείστε τα φτιάχνοντας τριγωνάκια. Πατήστε τις άκρες με ένα πιρούνι.
Ψήστε μέχρι να ροδίσουν (περίπου 10 λεπτά η κάθε πλευρά).
Παρασκευή
Energy balls με φυστικοβούτυρο
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι βρόμη
- ¾ του φλιτζανιού φυστικοβούτυρο
- 2/3 του φλιτζανιού ινδοκάρυδο τριμμένο
- 1/3 του φλιτζανιού φλιτζάνι μέλι
- ¼ του φλιτζανιού κακάο
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλια
- Λίγο γάλα αμυγδάλου
Εκτέλεση:
Βάλτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το γάλα αμυγδάλου. Φορέστε γάντια (θα σας διευκολύνουν) και ανακατέψτε με τα χέρια.
Στη συνέχεια, ανάλογα με την υφή, προσθέστε λίγο γάλα καρύδας. Προσθέστε τόσο, ώστε όταν πιάνετε το μείγμα να μπορείτε να το πλάσετε.
Πλάστε μπαλάκια σε μέγεθος μπουκίτσες. Μπορείτε να τα φυλάξετε σε τάπερ στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα. Καταναλώνονται και απευθείας!