Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα
- Κολατσιό στο σχολείο: Ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή
- Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο
Οι πασχαλινές διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους και από Τρίτη οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία. Λίγο νωρίτερα, επιστρέφουμε κι εμείς στη ρουτίνα μας και στο εβδομαδιαίο μενού για το κολατσιό στο σχολείο που μοιραζόμαστε μαζί σας κάθε εβδομάδα.
Κολατσιό στο σχολείο: Ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή
Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι καθοριστική για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Τι σημαίνει όμως ισορροπημένη διατροφή; Η ισορροπημένη διατροφή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως είναι τα μικρά και συχνά γεύματα και η κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων.
Από τα παραπάνω είναι αντιληπτό ότι το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή των παιδιών. Είναι το γεύμα που κρατά τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο και αν είναι σπιτικό και φτιαγμένο από αγνά υλικά υψηλής διατροφική αξίας είναι και πηγή θρεπτικών συστατικών συμβάλλοντας έτσι στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού.
Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο
Δευτέρα
Κέικ με καρύδια και σταφίδες (χωρίς βούτυρο)
Υλικά:
- 200 γρ σταφίδες σουλτανίνα (1 φλιτζάνι + 1/3 φλιτζάνι)
- 80 γρ καρυδόψιχα (2/3 φλ.)
- 2 αυγά
- 60 γραμμάρια ακατέργαστη ζάχαρη (¼ φλιτζάνι)
- 50 ml γάλα (3 κουταλιές της σούπας + 1 κ.γ.)
- 180 γρ αλεύρι (1 φλιτζάνι + 2 κ.σ.)
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- Ζάχαρη άχνη ( προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πλένετε τις σταφίδες, στραγγίζετε το νερό και τις αφήνετε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.
Ψιλοκόβετε τα καρύδια και τα καβουρδίζετε σε αντικολλητικό ζεστό τηγάνι, χωρίς λάδι.
Σ’ ενα μπολ χτυπάτε καλά με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε το γάλα και κοσκινίζετε το αλεύρι σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού, τη μαγειρική σόδα , το χυμό λεμονιού ( με αυτή τη σειρά) και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.
Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, προσθέτετε τα καρύδια , ανακατεύετε και ρίχνετε τις σταφίδες. Συνεχίζετε το ανακάτεμα με τη σπάτουλα και απλώνετε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα στην οποία έχετε στρώσει και αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνετε στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 35 λεπτά στους 180 C.
Μόλις ψηθεί το ξεφορμάρετε, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Τρίτη
Σπιτική τυρόπιτα κουρού
Υλικά:
- 125 γραμμάρια βούτυρο
- 125 γραμμάρια σπορέλαιο
- 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
- λίγο αλάτι
- 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση:
- Φέτα
- Γραβιέρα
- Ασπράδι από ένα αβγό
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το το βούτυρο, το σπορέλαιο, το γιαούρτι και το αλεύρι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στη συνέχεια ζυμώστε.
Ζυμώστε τη ζύμη σας και αφού είναι έτοιμη, σε ένα μπολ φτιάξτε τη γέμισή σας. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα τυριά με το ασπράδι αβγού. Τέλος φτιάξτε τα τυροπιτάκια και ψήστε τα. Αν θέλετε μπορείτε με έναν κρόκο αβγού να αλείψετε τα τυροπιτάκια πριν τα ψήσετε για ένα έχουν ένα ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα.
Τετάρτη
Ενεργειακές μπουκίτσες με χουρμάδες και φυστικοβούτυρο
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- ½ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη)
- ¼ φλιτζάνι βρόμη
- 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος ή σπόρους chia
- Ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση:
Βάλτε στο multi τους χουρμάδες και «χτυπήστε» τους μέχρι να γίνουν πουρές. Στη συνέχεια προσθέστε στο multi το φυστικοβούτυρο, τη βρόμη, τους σπόρους chia και το αλάτι. «Χτυπήστε» ξανά για δύο λεπτά μέχρι μα ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Από το μείγμα που δημιουργήσατε πλάστε μπαλάκια. Το κάθε ένα θα αντιστοιχεί σε μία κουταλιά της σούπας σε ποσότητα. Εάν το μείγμα είναι πολύ υδαρές προσθέστε λίγη βρόμη ή σπόρους chia. Εάν είναι πολύ «σφιχτό» προσθέστε λίγο φυστικοβούτυρο.
Πέμπτη
Αραβική πίτα με κοτόπουλο και γιαούρτι
Υλικά:
Για το κοτόπουλο:
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- αλάτι πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι
- 140 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο
- γιαούρτι
Για τη σως:
- 55 γραμμάρια γιαούρτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- λίγο κύμινο
- αλάτι πιπέρι
Επιπλέον για τη γέμιση:
- 3 φέτες ντομάτας
- 2 φύλλα μαρουλιού
Εκτέλεση:
Αρχικά θα φτιάξετε τη μαρινάρα. Βάλτε όλα τα μπαχαρικά, το λάδι, το λεμόνι και το αλάτι σε ένα σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς. Έπειτα προσθέστε μέσα το κοτόπουλο και αφήστε το για μερικές ώρες (ιδανικά αποβραδίς.
Ψήστε το κοτόπουλο στο γκριλ και αφήστε το στην άκρη. Σε ένα μπολάκι βάλτε όλα τα υλικά για τη σως και ανακατέψτε.
Πάρτε την αραβική πίτα και βάλτε τη σως γιαουρτιού, το κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια, τις ντομάτες και το μαρούλι. Έτοιμη!
Παρασκευή
Σπιτικά κριτσίνια κανέλας
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλα σφολιάτας
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C. Ανοίγετε τα φύλλα στον πάγκο και κόβετε σε λεπτές λωρίδες.
Διπλώνετε κάθε λωρίδα στα δύο και περιστρέφετε. Σε ένα ρηχό πιάτο ανακατεύετε την κανέλα και τη ζάχαρη. Μπορείτε να πασπαλίσετε την κάθε λωρίδα με τη ζάχαρη και την κανέλα ή να την πιέσετε μέσα στο πιάτο από όλες τις πλευρές.
Σε ένα ταψί με λαδόκολλα απλώνετε τις λεπτές λωρίδες με ζάχαρη και κανέλα και ψήνετε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.Χρειάζεται προσοχή στο ψήσιμο, γιατί μπορεί να ψηθούν πιο γρήγορα απ΄όσο υπολογίζετε.