Κολατσιό στο σχολείο: Ιδέες και συνταγές για μία εβδομάδα

Bigstock

Πέντε συνταγές για αλμυρό και γλυκό κολατσιό. 

Το κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή του παιδιού. Είναι το ενδιάμεσο από το πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και κρατά τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο.

Η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά αναφέρει για το κολτσιό στο Mothersblog,gr:

«Επιλέγουμε το κολατσιό έτσι ώστε να περιέχει τουλάχιστον μία πηγή υδατανθράκων, μία πηγή πρωτεϊνών και μία πηγή καλών λιπαρών».

Επειδή, ως γνωστόν, το σπιτικό είναι πάντα πιο υγιεινό, και αυτήν την εβδομάδα έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για το κολατσιό όλης της εβδομάδας. Πέντε συνταγές για αλμυρά και γλυκά σνακ, υγιεινά και πολύ εύκολα.

Δευτέρα

Muffins τυριού

Υλικά:

  • 1 1/5 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί της επιλογής σας ή φέτα σπασμένη σε κομμάτια
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε κομμένο κολοκύθι, μυρωδικά ή αλλαντικά.

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το τυρί.

Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ανακατέψτε το αυγό, το γάλα με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά και ανακατέψτε ξανά.

Μοιράστε το μείγμα σε 12 θήκες για muffin γεμίζοντάς τις κατά 1/3.

Ψήστε για 10-12 λεπτά.

Τρίτη

Energy balls χωρίς ψήσιμο

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι βρόμη
  • ¾ του φλιτζανιού φυστικοβούτυρο
  • 2/3 του φλιτζανιού ινδοκάρυδο τριμμένο
  • 1/3 του φλιτζανιού φλιτζάνι μέλι
  • ¼ του φλιτζανιού κακάο
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλια
  • Λίγο γάλα αμυγδάλου

Εκτέλεση:

Βάλτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το γάλα αμυγδάλου. Φορέστε γάντια (θα σας διευκολύνουν) και ανακατέψτε με τα χέρια.

Στη συνέχεια, ανάλογα με την υφή, προσθέστε λίγο γάλα καρύδας. Προσθέστε τόσο, ώστε όταν πιάνετε το μείγμα να μπορείτε να το πλάσετε.

Πλάστε μπαλάκια σε μέγεθος μπουκίτσες. Μπορείτε να τα φυλάξετε σε τάπερ στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα.

Τετάρτη

Χριστουγεννιάτικα δεντράκια με σοκολάτα και σφολιάτα

Υλικά:

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • σοκολάτα
  • 1 αβγό για την επάλειψη

Εκτέλεση:

Πάρτε το ένα φύλλο σφολιάτας. Απλώστε σε όλο σοκολάτα. Σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.

Με έναν πλάστη, περάστε την σφολιάτα από πάνω ώστε κολλήσουν όσο περισσότερο γίνεται, τα φύλλα μεταξύ τους,

Κόψτε τα κάθετα με ένα μαχαίρι, δημιουργώντας λωρίδες πάχους 2 εκατοστών. Περάστε κάθε λωρίδα σε ένα ξυλάκι για σουβλάκι, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Περάστε με ένα πινέλο, αβγό χτυπημένο. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου αέρα, μέχρι να χρυσίσει η σφολιάτα.

Μόλις ψηθούν, βγάλτε τα, αφήστε τα να κρυώσουν και πασπαλίστε τα με ζάχαρη.

Πέμπτη

Κέικ με αποξηραμένα φρούτα

Υλικά:

  • 1 1/2 φλιτζάνι βρόμης
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένοι χουρμάδες
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 250 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/3 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα σε κομματάκια

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη βρόμη, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα και την κανέλα.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το βούτυρο, το ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει αφράτο.
  • Προσθέστε το αυγό. Ανακατέψτε ξανά μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Προσθέστε το μείγμα με τα στέρεα υλικά στο μπολ με το υγρό μείγμα και στο τέλος προθέστε και τα αποξηραμένα φρούτα.
  • Αδειάστε το περιεχόμενο σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και ψήστε για 35-40 λεπτά.

Παρασκευή

Σπανακόπιτα κέικ

Υλικά:

  • 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 αβγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κούπες σπανάκι τσιγαρισμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κούπες τριμμένη με το χέρι φέτα

Διαδικασία:

Σε ένα μπολ βάλτε τα αβγά και το γιαούρτι και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Προσθέστε το αλεύρι και συνεχίστε το καλό ανακάτεμα.

Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και βάλτε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ, που θα έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά.

Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία με μιάμιση ώρα. (ο χρόνος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, γι' αυτό τσεκάρετε με ένα μαχαιράκι για να δείτε αν έχει ψηθεί μέσα). (Μπορείτε να το βάλετε και σε φορμάκια ώστε να γίνουν ατομικά κεκάκια σπανακοπιτάκια)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved