Κολατσιό στο σχολείο: Χριστουγεννιάτικες συνταγές για μία εβδομάδα
Πέντα συνταγές για το πιο γιορτινό κολατσιό στο σχολείο.
Το κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή και όταν είναι σπιτικό σίγουρα είναι πιο υγιεινό.
Και αυτήν την Παρασκευή έχουμε συγκενκτρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για το κολατσιό όλης της εβδομάδας. Μίας και είναι η τελευταία πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι συνταγές που σας προτείνουμε είναι άκρως γιορτινές και φυσικά λαχταριστές.
Δευτέρα
Gingerbread loaf
Υλικά:
- ½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (113 γραμμάρια)
- ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη (106 γραμμάρια)
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία φωματίου
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ½ φλιτζάνι μελάσα (170 γραμμάρια)
- ½ φλιτζάνι καυτό νερό (113 γραμμάρια)
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (240 γραμμάρια)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και απλώστε σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ βάλτε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατέψτε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά. Προσθέστε τα αυγά, τη βανίλια και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα (για περίπου ένα λεπτό)
Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τη μελάσα και το καυτό νερό. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα τρίτιο μπολ ανακατέψτε τα στέρεα υλικά: το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι.
Προσθέστε το μισό από το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μπολ με το μείγμα με το βούτυρο και ανακατέψτε. Στη συνέχεια προσθέστε το μισό από το μείγμα με τη μελάσα και ανακατέψτε. Επαναλάβετε τη διαδικασία και για το υπόλοιπο μισό μείγμα.
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήστε για 50-60 λεπτά.
Τρίτη
Mini κρουασανάκια χριστουγεννιάτικο δέντρο
Υλικά:
- 2 συσκευασίες ζύμη για κρουασάν
- 250 γραμμάρια τυρί κρέμα
- 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
- 1/2 κούπα δάκρυα σοκολάτας
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βάλτε λαδόκολλά σε ένα ταψί.
Ανοίξτε τη ζύμη και χωρίστε τη σε 16 τρίγωνα.
Με ένα μαχαίρι ή το ρολό που κόβουμε την πίτσα, κόψτε τα τρίγωνα στη μέση, δημιουργώντας 32 τρίγωνα.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά το τυρί κρέμα με την ζάχαρη άχνη. Μόλις έχετε μια αφράτη κρέμα, με ένα κουτάλι βάλτε γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμης και μερικά δάκρυα σοκολάτας.
Τυλίξτε τα κρουασανάκια σας και αρχίστε να σχηματίζετε ένα δέντρο στη λαδόκολλα. Βάλτε ένα κρουασανάκι στην κορυφή. Δύο από κάτω, τρία πιο κάτω μέχρι να σχηματίσετε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και τον κορμό του.
Ψήστε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να έχουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Βγάλτε από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
Τετάρτη
Σοκολατένια δεντράκια brownies με ταχίνι
Υλικά:
- 150 γραμμάρια κουβερτούρα
- 150 γραμμάρια άγλυκο βούτυρο
- 3 μεγάλα αβγά
- 75 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 100 γραμμάρια ταχίνι
- ½ κ.τ.γ. υγρή βανίλια
- ¼ κ.τ.γ. σκόνη κανέλας
- μια πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
- 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ κ.τ.γ. baking powder
Για τη διακόσμηση:
- 20 γραμμάρια ταχίνι
- 100 γραμμάρια κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και βάλτε λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό ταψάκι 20 cm.
Λιώστε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσει, αφήστε στην άκρη και αφήστε τη να κρυώσει.
Σε ένα μπλέντερ βάλτε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ταχίνι και τη βανίλια. Χτυπήστε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. (αν δεν έχετε μπλέντερ, βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Ρίξτε έπειτα μέσα σε αυτό το μείγμα τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε.
Σε ένα δεύτερο μπολ βάλτε το αλεύρι, τα μπαχαρικά και το baking powder. Τέλος ρίξτε μέσα το μείγμα με τα αβγά και τη σοκολάτα.
Ανακατέψτε καλά.
Βάλτε το μείγμα στο ταψί και ψήστε για 20-30 λεπτά. Ψήστε μέχρι να γίνει τραγανή η επιφάνεια αλλά αφήνοντας λίγη υγρασία μέσα στο γλυκό.
Βγάλτε και αφήστε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει εντελώς κόψτε σε τρίγωνα κομμάτια (μπορείτε να τα βάλετε σε χάρτινα, χοντρά, πολύχρωμα καλαμάκια.
Διακοσμήστε με λίγη λιωμένη σοκολάτα και ταχίνι.
Πέμπτη
Κέικ με αποξηραμένα φρούτα και κανέλα
Υλικά:
- 1 1/2 φλιτζάνι βρόμης
- ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένοι χουρμάδες
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/3 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
- 1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα σε κομματάκια
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη βρόμη, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα και την κανέλα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το βούτυρο, το ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει αφράτο.
Προσθέστε το αυγό. Ανακατέψτε ξανά μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Προσθέστε το μείγμα με τα στέρεα υλικά στο μπολ με το υγρό μείγμα και στο τέλος προθέστε και τα αποξηραμένα φρούτα.
Αδειάστε το περιεχόμενο σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και ψήστε για 35-40 λεπτά.
Παρασκευή
Δεντράκια με σοκολάτα και σφολιάτα
Υλικά:
- 2 φύλλα σφολιάτας
- σοκολάτα
- 1 αβγό για την επάλειψη
Εκτέλεση:
Πάρτε το ένα φύλλο σφολιάτας. Απλώστε σε όλο σοκολάτα.
Σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
Με έναν πλάστη, περάστε την σφολιάτα από πάνω ώστε κολλήσουν όσο περισσότερο γίνεται, τα φύλλα μεταξύ τους,
Κόψτε τα κάθετα με ένα μαχαίρι, δημιουργώντας λωρίδες πάχους 2 εκατοστών. Περάστε κάθε λωρίδα σε ένα ξυλάκι για σουβλάκι, όπως φαίνεται και στο βίντεο.
Περάστε με ένα πινέλο, αβγό χτυπημένο. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου αέρα, μέχρι να χρυσίσει η σφολιάτα.
Μόλις ψηθούν, βγάλτε τα, αφήστε τα να κρυώσουν και πασπαλίστε τα με ζάχαρη.
Ιδέα για αστέρι: α) μπορείτε να φτιάξετε από σφολιάτα ένα αστεράκι και να το ψήσετε μαζί με τα δεντράκια σας, β) μπορείτε να βάλετε στην κορυφή μπισκότα αστεράκια μετά το ψήσιμο.