7 τρόποι για να βοηθήσετε το picky eater νήπιο παιδί σας να δοκιμάσει νέα φαγητά  

Το να ταΐζετε ένα παιδί που είναι εξαιρετικά επιλεκτικό με το φαγητό του, είναι πρόκληση.

7 τρόποι για να βοηθήσετε το picky eater νήπιο παιδί σας να δοκιμάσει νέα φαγητά  
Bigstock

Το επιλεκτικό φαγητό δεν περιορίζεται μόνο στα παιδιά - οι ενήλικες μπορούν επίσης να είναι επιλεκτικοί.

Viral Tik Tok βίντεο: Πώς θα φάει το παιδί σας κάτι υγιεινό ενώ δεν του αρέσει

Ορισμένοι, μάλιστα, αρέσκονται στο να τρώνε τα ίδια ακριβώς φαγητά κάθε μέρα και σπάνια χαλούν το μοτίβο αυτό απορρίπτοντας οποιαδήποτε νέα τρόφη.

Όποιο και αν είναι το διατροφικό στυλ, οι picky eaters συχνά στερούνται ποικιλίας στη διατροφή τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση . Αν και πιθανώς δεν θα γίνει κάποιο θαύμα – δηλαδή από επιλεκτικός σε καλοφαγάς- από τη μια μέρα στην άλλη, αυτές οι 7 συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν τουλάχιστον να ενθαρρύνετε το μικρό σας να δοκιμάσει νέα πιάτα.

1. Μην τονίζετε τι έφαγε και τι όχι

Είναι φυσικό να επαινέσετε το επιλεκτικό παιδί σας επειδή έφαγε μερικά φασολάκια μετά από μήνες άρνησης. Προσπαθήστε όμως να αντισταθείτε. Τα παιδιά γίνονται λιγότερο επιλεκτικά όταν οι γονείς σταματήσουν να τα πιέζουν να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα. Είναι επίσης λιγότερο επιλεκτικά όταν δεν τα επαινούν ή δε σχολιάζουν καθόλου το φαγητό. Ο υπερβολικός ενθουσιασμός μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη πίεση και άγχος.

2. Αναμείξτε νέα τρόφιμα με γνωστά

Μπορεί να χρειαστεί να σερβίρετε ένα νέο φαγητό 10 φορές μέχρι να το αποδεχθεί.

Συνδυάστε το νέο φαγητό με κάτι που του/της αρέσει. Για παράδειγμα, βάλτε μπρόκολο σε μια σάλτσα. Ή δοκιμάστε ένα smoothie , αλλά προσθέστε σπανάκι ή αβοκάντο. Στη συνέχεια, μπορείτε να αποκαλύψετε απαλά ότι δοκίμασε κάτι καινούργιο. Αυτό μπορεί να τους ανοίξει την πόρτα για να φάνε αβοκάντο ή σπανάκι σε κάποιο άλλο πιάτο στη συνέχεια.

3. Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή στην κουζίνα

Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στην προετοιμασία των γευμάτων, τείνουν να είναι δοκιμάζουν περισσότερο. Τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και προτιμούν πιο υγιεινά τρόφιμα. Έτσι, βάλτε το επιλεκτικό παιδί σας να συμμετέχει στην όλη διαδικασία.

Πηγαίνετε για ψώνια και αφήστε το να επιλέξει τα λαχανικά για το δείπνο εκείνο το βράδυ ή αναθέστε του μερικές εργασίες γύρω από την κουζίνα. Μπορούν, για παράδειγμα, να σας βοηθήσει να φτιάξετε τη σαλάτα ή να ανακατεύει τη σούπα .

4. Αποφύγετε να σερβίρετε τα γεύματα αμέσως μετά τα σνακ

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα χρονικό περιθώριο 2 ωρών ανάμεσα στα σνακ και τα γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο, θα έρθει στο τραπέζι με όρεξη - και θα είναι πιο πιθανό να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Διαφορετικά, μπορεί να είναι πολύ χορτάτο για να ενδιαφερθεί να εξερευνήσει.

5. Τρώτε μαζί ως οικογένεια

Τα οικογενειακά γεύματα είναι μια ευκαιρία να σερβίρετε μια ποικιλία τροφίμων. Ειδικά αν κάποια μέλη της οικογένειάς σας δεν είναι επιλεκτικά.

Τα αδέρφια μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα . Κρατήστε τη διάθεση στο τραπέζι ανάλαφρη. Μην εστιάζετε στο τι κάνει και τι δεν κάνει. Απλά απολαύστε τον οικογενειακό χρόνο.

6. Αποδομήστε τα πιάτα

Σε μερικούς δεν αρέσει όταν οι υφές των φαγητών μπλέκονται μεταξύ τους.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να διαχωρίσετε τα συστατικά του γεύματος . Αν πρόκειται για μοσχαρίσιο στιφάδο, για παράδειγμα, βάλτε το σε ξεχωριστά πιάτα: ένα με κομματάκια από το κρέας και σε ένα άλλο ξεχωριστά τα λαχανικά.

Στη συνέχεια, βάλτε τα μέλη της οικογένειας να συναρμολογήσουν το δικό τους στιφάδο.

7. Κάντε μικρά βήματα

Ίσως στην πραγματικότητα, το νήπιο παιδί σας να ήθελε να τρώει περισσότερα από όσα τρώει. Αφήστε το να απαριθμήσει τα τρόφιμα που θα ήθελε να δοκιμάσει και στη συνέχεια αγοράστε μερικά από αυτά και παρουσιάστε τα σιγά-σιγά.

Αρχικά, βάλτε το να καθίσει στο τραπέζι και απλώς να μυρίσει το φαγητό. Στη συνέχεια, σερβίρετε μια κουταλιά της σούπας από το νέο τρόφιμο σε οποιοδήποτε γεύμα ή σνακ 3 φορές την εβδομάδα . Μετά από λίγο καιρό, το παιδί σας μπορεί να σας εκπλήξει παίρνοντας μερικές μπουκιές - και ίσως να του αρέσει κιόλας.

Οι picky eaters μπορεί να μην εξελιχθούν ποτέ σε περιπετειώδεις καλοφαγάδες, και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Δεν χρειάζεται να αγαπούν το σούσι ή το κάρι. Αυτό που έχει σημασία είναι να βοηθάτε να κάνουν βήματα προόδου και να απολαμβάνετε τα γεύματα μαζί ως οικογένεια.

Πηγή: uhc.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved