Μια μαμά μοιράζεται το πώς αντιμετώπισε τον θυμό του παιδιού της και γίνεται viral
Ποια είναι η σημασία του gentle parenting στη διαχείριση συναισθημάτων;
Όταν τα μικρά βιώνουν νέα συναισθήματα, τα οποία προκαλούν αναπάντεχες αντιδράσεις, μπορεί να σας είναι δύσκολο να τις διαχειριστείτε. Μια μαμά εξηγεί πώς αντέδρασε όταν κάτι έκανε την κόρη της πολύ θυμωμένη .
Η δρ. Chawanna B. Chambers, μια βραβευμένη εκπαιδευτικός και επιχειρηματίας μοιράστηκε μια σειρά από tweets, τα οποία επικεντρώνονταν στην εμπειρία που είχε με την εξάχρονη κόρη της. Αυτά τα tweets έγιναν viral στα social media και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί.
Τα παιδιά δεν δείχνουν πάντα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Η δρ Chambers τονίζει πως παρόλο που η κόρη της ήταν έντονα νευριασμένη με κάτι που είχε συμβεί, την καθησύχαζε, επιβεβαιώνοντάς της πως απλώς ήθελε να μάθει πώς θα μπορούσε να τη βοηθήσει και να της συμπαρασταθεί. Τo gentle parenting στα καλύτερά του...
«Η κόρη μου αφού ξέσπασε βάζοντας τα κλάματα μου είπε: "Το μυαλό μου λέει να είμαι θυμωμένη"», γράφει η Chambers. «Της είπα ότι αυτό συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Όταν τα συναισθήματά μας δεν είναι χαρούμενα, μερικές φορές ξεσπάμε στους άλλους, ακόμη και όταν δεν το αξίζουν».
5 tips για να διαχειριστείτε τα tantrums σε δημόσιο χώρο
Η εξάχρονη κόρη της φάνηκε ανακουφισμένη που η μαμά της κατάλαβε πώς ακριβώς ένιωθε. Παράλληλα, η μαμά Chambers έμαθε στην κόρη της να λέει «Δεν αισθάνομαι καλά, χρειάζομαι ένα λεπτό» κάθε φορά που νιώθει ότι θέλει να ξεσπάσει σε κάποιον ή κοντά σε κάποιον που δεν έχει καμία σχέση με το συναίσθημα αυτό.
Μαμά και η κόρη συμφώνησαν στο να ονοματίζουν δυνατά τα συναισθήματά τους και πως εάν νιώθουν νευριασμένες ή αγχωμένες να παίρνουν λίγο χρόνο μακριά από όλους και όλα και ύστερα να συζητούν τι τους έκανε να νιώσουν έτσι.
«Σκέφτομαι όλους τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να είχα αντιδράσει», γράφει. «Θα έμοιαζε με έναν αγώνα εξουσίας επειδή «εγώ είμαι ο ενήλικας», αλλά εκείνη είχε ανάγκη να επεξεργαστεί κάτι που δεν αφορούσε καν εμένα».
Νέα έρευνα συνδέει την πολύωρη χρήση tablet με τις εκρήξεις θυμού νηπίων
Παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι νιώθουμε, μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε.
Στα tweets της, η Chambers υπογραμμίζει πως το να μην απαντά με θυμό , την έχει βοηθήσει να διδάξει στα παιδιά της συναισθηματική ωριμότητα. «Ακόμα και στα 6 χρόνια της, μπορεί να μάθει να αμφισβητεί τις αρνητικές της σκέψεις», ενώ καταλήγει: «Μπορεί να μάθει πώς λειτουργεί το μυαλό της και τους καλύτερους τρόπους για να συνδεθεί ουσιαστικά με τους γύρω της».
Η συναισθηματική ωριμότητα δεν είναι κάτι που γεννιέται έμφυτα. Χρειάζεται χρόνος και χρόνια «εμπειρίας» για να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δεξιότητες για να αντιμετωπίζει κανείς δύσκολες καταστάσεις και έντονα συναισθήματα χωρίς να χάνει την ψυχραιμία του.
Αυτή είναι μια λαμπρή υπενθύμιση ότι το πώς θα μάθουν τα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους ξεκινά από τους γονείς.
Πηγή: mother.ly