Αρχίζει το μωρό σας στερεές τροφές; Μη χάσετε το «παράθυρο γεύσης»

Στερεές τροφές και βρέφη: Πότε, πώς να τις ξεκινήσετε και ο ρόλος του «παράθυρου γεύσης».

Μαργαρίτα Νικολάου
Αρχίζει το μωρό σας στερεές τροφές; Μη χάσετε το «παράθυρο γεύσης»
Bigstock

Γνωρίζατε ότι τα παιδιά έχουν ένα «παράθυρο γεύσης» μεταξύ 6 και 18 μηνών; Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα τρέφονται τα παιδιά τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Παρέχοντάς τους πολλές και διαφορετικές γεύσεις, υφές και μπαχαρικά από την αρχή τα αποτρέπουν από το να γίνουν μελλοντικοί picky eaters ή δύσκολα παιδιά στο φαγητό.

Τι είναι το «παράθυρο γεύσης»;

Τα βρέφη γεννιούνται με φυσική προδιάθεση για γλυκές γεύσεις (ίσως εξαιτίας του θηλασμού και της γλυκιάς γεύσης που έχει το μητρικό γάλα), αλλά οι γευστικοί υποδοχείς τους συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά τους πρώτους μήνες και τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Επίσης, υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι οι γεύσεις που έρχονται σε επαφή τα βρέφη μέσω του αμνιακού υγρού και του μητρικού γάλακτος τα βοηθούν να δέχονται με ευκολία πολλές και διαφορετικές τροφές κατά τον απογαλακτισμό.

Διατροφή βρέφους: Τι πρέπει να τρώει και τι όχι το μωρό σας τον πρώτο χρόνο

Κατά τη διάρκεια του «παραθύρου γεύσης», περίπου όταν το μωρό ειναι 6 μηνών, ο παιδίατρος συνήθως προτείνει την εισαγωγή στερεών τροφών. Καθώς αυτή την περίοδο υπάρχει ευαισθησία στη γεύση, μπορούμε να πούμε ότι είναι η τέλεια στιγμή για να εισάγετε μια ποικιλία χρωμάτων, υφών, γεύσεων και μπαχαρικών. Έρευνες δείχνουν ότι η αξιοποίηση αυτού του γευστικού παραθύρου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ένα παιδί να γίνει picky eater.

parathiro-geusis-paidi.jpg

Τέλος θα πρέπει να επαναλαμβάνετε κάποια τρόφιμα που το παιδί σας αρνείται να φάει με διαφορετικό τρόπο. Η επανειλημμένη έκθεση —όπως 8 έως 15 φορές— σε μια συγκεκριμένη γεύση ή συστατικό αυξάνει τις πιθανότητες να αρέσει στο μωρό στο μέλλον. Αν θέλετε να εισάγετε το τυρί ρικότα, για παράδειγμα, μπορείτε να το σερβίρετε με πολλούς τρόπους. Βάλτε το σε ένα μπολ με πολτοποιημένες φράουλες, ή όταν μεγαλώσουν τα μωρά σας γεμίστε με αυτό το τυρί κάποια ζυμαρικά ή τυροπιτάκια.

Όπως αναφέρει και η Erica Bethe Levin μετά τους πρώτους 18 μήνες, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι τα νήπια αποκτούν σταθερά γούστα και προτιμήσεις. Σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό; Μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν έντονες συμπεριφορές, νεύρα ή απλά να πετούν στο πάτωμα ό,τι δεν τους αρέσει.

Έρευνα: Μόνο το 2% των εφήβων τρώει αρκετά λαχανικά- Πώς θα τα εντάξετε στην διατροφή τους

Χάσατε το «παράθυρο γεύσης»;

Εάν έκλεισε το «παράθυρο γεύσης» του παιδιού σας μην ανησυχείτε. Αν και τα παιδιά μπορεί να είναι πιο επιλεκτικά σε αυτό το σημείο, να θυμάστε ότι συνεχίζουν να μας βλέπουν ως πρότυπα και τείνουν να μιμούνται ό,τι κάνουμε εμείς. Τι μπορείτε να κάνετε; Ακολουθούν μερικές συμβουλές και προτάσεις.

Τι θα συμβεί αν αφήσετε το μωρό σας να φάει μόνο του αντί να το ταΐσετε

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να γίνουν «καλοφαγάδες»

Γίνετε παράδειγμα

Αν εσείς ετοιμάζετε ένα πολύχρωμο πιάτο για εσάς με πολλά λαχανικά, τυριά κ.α.. είναι πιθανό τα παιδιά σας να σας μιμηθούν.

Εμπλέξτε τα στη μαγειρική

Φορέστε τα μικρά σας ποδιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από άρθρα μας έχουμε τονίσει τη σπουδαιότητα του να ψωνίζει ένας γονιός μαζί με το παιδί του και να μαγειρεύει.

Δώστε τους να δοκιμάσουν

Πόσες φορές έχετε βάλει ένα κουτάλι μέσα στην κατσαρόλα ή το ταψί για να δοκιμάσετε αν έχει αλάτι ή αν λείπει κάτι από το φαγητό που ετοιμάσατε; Ζητήστε από τα παιδιά σας να γίνουν οι δοκιμαστές σας. Για παράδειγμα πείτε τους να δοκιμάσουν το φαγητό που μαγειρέψατε ακόμη και αν πιστεύουν ότι δεν τους αρέσει. Εξάλλου δεν πρόκειται να το φάνε εκείνα... Για εκείνα θα ετοιμάσετε κάτι διαφορετικό... Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απλά θέλετε τη γνώμη τους. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν κάτι νέο, χωρίς να νιώθουν ότι είναι υποχρεωμένα να φάνε μετά.

Montessori tips για τη διατροφή του παιδιού σου

Να θυμάστε: Ως γονείς είναι καλύτερο να εισάγετε ποικιλία τροφών από την πρώτη στιγμή που ο παιδίατρός σας, σας δώσει το πράσινο φως για να δώσετε στο μωρό σας στερεές τροφές. Με επιμονή και υπομονή θα καταφέρετε να μεγαλώσετε έναν μικρό γευσιγνώστη και λάτρη πολλών και διαφορετικών τροφών.

ελεύθερη μετάφραση από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved